Liste: 10 ting at lave der ikke koster penge

You are currently viewing Liste: 10 ting at lave der ikke koster penge
Denne side indeholder annoncelinks til vores partnere. Pengejournalen kan modtage kompensation, når der klikkes på et link.

Bruger du for mange penge på at have det sjovt? Så er det værd at huske på, at overraskende mange fornøjelser i livet er gratis. Her ser vi på 10 ting, man kan lave uden at bruge penge.

Resume 💡

 • Det behøver ikke at koste penge at have det sjovt. Denne liste inkluderer 10 ting, som er gratis, og som de fleste uden videre kan gå i krig med.

Se den fulde liste her og læs om de enkelte punkter nede i artiklen:

10 gratis (og gode) ting at lave

 1. Løb eller gå en tur i naturen
 2. Dyrk fitness eller yoga
 3. Gå en tur i vandet
 4. Læs en god bog
 5. Lyt til en interessant podcast
 6. Lav et lækkert måltid af de madvarer du har
 7. Sæt din yndlingsmusik på
 8. Se en god film
 9. Ryd op i dine ting og sælg ting, du ikke bruger, til salg
 10. Tag en lur og få hvilet ud

10 gratis ting man kan lave ⛱

Så ligger man dér på sofaen. Overvejer hvad man kan tage til på endnu en søndag. Ofte er det ting, der involverer penge, som dukker op i tankestrømmen. Cafébesøg, biograftur, en tur på museum og så videre.

Men der er faktisk overraskende mange ting, man kan tage sig til, uden det koster en krone. Eller i hvert fald meget, meget lidt. Og det er pointen med denne artikel. At begynde at sætte kreativiteten i et nyt gear, når man overvejer, hvad man skal tage sig til i sin fritid. For så mange glæder og fornøjelser i livet er helt og aldeles gratis.

Denne liste er på ingen måde udtømmende. Der er hundredvis af andre ting, man kan lave, der er gratis, hvis man blot gider at tænke udover de sædvanlige merkantile trivialiteter.

Det er oplagt at være sammen med og hygge sig med venner og familie. Men denne liste tager udgangspunkt i ting, man også kan lave alene.

1) Løb eller gå en tur i naturen 🏃🏼‍♀️

Intet er så befriende at løbe en tur i naturen. Om det er langs stranden, i skoven eller i andre grønne områder spiller ingen rolle. Det handler bare om at få pulsen lidt op, få sved på panden og så ellers nyde omgivelserne og den friske luft. Der behøver ikke at gå sport i den med løbeur, tidstagning og sådan.

Det vigtige er at nyde turen. Og kan man ikke løbe, så er en rask gåtur i naturen også fantastisk. Prøv at gå eller løbe lidt længere, end du plejer. Så dit hoved og ben er næsten helt udtømte, når du er færdig. Det giver en afslappende, bekymringsfri følelse, når man er hjemme igen, og alle tanker, hvad enten de angår privat- eller arbejdsliv, plejer at falde på plads.

2) Dyrk fitness eller yoga 🧘🏼‍♂️

Det kræver ingen redskaber eller en stor pengepung at begynde at styrke og smidiggøre sin krop. Et hav af videoer ligger gratis tilgængelig på Youtube, hvad enten man er interesseret i at begive sig ud i styrketræning, yoga eller noget helt tredje.

Hvis man gerne vil bruge redskaber mv., så kan man søge efter det nærmeste sted at træne udendørs på offentlige arealer. Det er bare med at komme i gang. Belønningen er en stærkere og smidigere krop og den opløftende følelse, man står tilbage med efter træning.

3) Gå i vandet 🏊🏼

Det er vidunderligt at kaste sig ud i havets bølger. Særligt efter en god løbetur eller træning. Så bor du tæt ved vandet, er det bare med at komme afsted. Kast dig ud i bølgerne og nyd den danske strand. Er du byboer, så tag en tur i havnebad, hvis der ligger et sådant nær dig.

Og frygt ikke lidt lavere temperaturer i foråret og sensommeren. Det kolde vand vil blot give et ekstra kick. Men at begive sig ud i decideret vinterbadning skal man ikke gøre uden videre og alene. Her skal man alliere sig med andre og gerne rutinerede vinterbadere, før man kaster sig ud i det, da iskoldt vand kan give kroppen et chok.

4) Læs en god bog📚

Når du er kommet op af vandet, så find en god bog frem. Måske har du læst den før. Det er ikke så vigtigt. Alliér dig med en kop kaffe og lad din hjerne suge af litteraturens glæder.

Hvis du vil søge ny inspiration, så tjek e-bøger ud på E-reolen eller besøg dit lokale bibliotek og find en god bog der. Er du interesseret i finans, som Pengejournalen handler meget om, så prøv at tjekke forfatteren Michael Lewis ud. I bøger som “Liars Poker” og “The Big Short” beskriver han medrivende interessante aspekter og begivenheder i den finansielle sektor.

Hvis du ønsker at spare penge, kan det betale sig at læse bøgerne på en e-bogsplatform som f.eks. Bookbeat, hvor du kan få en 45 dages gratis prøveperiode.

5) Lyt til en interessant podcast 🎧

Er du ikke den store læsehest, så er podcast et godt alternativ. Det er slet ikke til at begribe så meget interessant indhold, der hver dag produceres i podcasts af både professionelle og amatører. Eksempelvis findes der mange gode podcasts hos danske Podimo, hvor du kan få en måneds gratis prøve periode.

6) Lav mad af de madvarer, du har 🥕

Mens du lytter til podcast, så kan du få sat skub i madlavningen. Koster det ikke penge? Njah… De fleste har en masse madvarer i køleskabet og skufferne, som til sammen kan blive til et fortrinligt måltid.

At du bruger de madvarer, du har, sparer dig samtidig for de penge, du ville have brugt på at gå i supermarkedet. Og er du ikke den store kok, så er det bare at gå på Youtube og lade dig inspirere. Jamie Oliver er et godt sted at starte.

Læs i øvrigt mere om at spare penge på madbudgettet hos Pengejournalen her.

7) Sæt din yndlingsmusik på 🎼

Når gryderne er sat i kog, og den spændende podcast, du lyttede til, er færdig, så sæt din yndlingsmusik på. Hvis du kan leve med at blive afbrudt af reklamer, så koster det ikke noget at streame musik på f.eks. Spotify. Alternativt ligger mange musiknumre også på Youtube.

8) Se en god film på 🎬

Når maden er godt fordøjet, så slap af til en god film.

Ligesom med musikken er et hav af film gratis tilgængelige på lovlig vis. Det kan være, at de ligger på Youtube, fordi ophavsretten er udløbet. Du kan også oprette gratis prøveperioder på diverse streamingtjenester. Film kan også lånes online på biblioteket.

At den nyeste biograffilm ikke er gratis tilgængelig gør næppe noget, medmindre du er kæmpe stor filmentusiast. Mange interessante film, som har overlevet tidens skiftende smage, er tilgængelige helt gratis, hvis man blot går på udkig.

9) Ryd op i dine ting og sæt dem til salg 😎

Dette er måske ikke den mest sindsoprivende øvelse for alle. Men de fleste af os har en masse tøj og dingenoter, som har fået lov at synke hen bagerst i skuffer og skabe.

Så hvorfor ikke få brugt et par timer på at samle det hele sammen. Noget kan sælges. Noget kan gives væk til f.eks. Røde Kors. Så får man gjort en god gerning og måske endda tjent en lille skilling. Samtidig kan oprydningen bidrage til et mere minimalistisk hjem, hvis det er det, man ønsker.

10) Tag en lur og få hvilet ud 🛌🏼

Dette kunne også have været punkt 1. Det lyder banalt. Men helt ærligt. Søvn er uhyre vigtigt for kroppen, især nattesøvnen selvfølgelig. Så har du ikke noget at begive dig til, og er du træt, så brug tiden på at slappe af og få sovet ud. Der vil komme tider med mere pres på, og så er det godt at have ladet batterierne op.

Hvis du vil vide mere… 📖

 • Hvis du gerne vil blive bedre til at undgå impulskøb, så ser Pengejournalen i denne artikel nærmere på fem spørgsmål, man kan stille sig selv, inden man svinger kortet.

Konklusion👇

 • Et hav af fornøjelser er gratis, hvis man blot giver sig tid til at overveje alternativer til ting, der koster penge. Denne liste gav 10 bud på gratis ting at tage sig til, men der er langt mere, man kan lave, uden det koster penge, hvis man giver fantasien los. Bliv fugleekspert. Lær at tegne… ja, fortsæt selv listen.