30 effektive tips til at leve billigt

You are currently viewing 30 effektive tips til at leve billigt
Denne side indeholder links til vores partnere. Pengejournalen kan modtage kompensation, når der klikkes på et link.

Savner du inspiration til at leve billigere i hverdagen? Her ser vi nærmere på 30 effektive tips til at leve billigere, så du får mere økonomisk overskud.

Resume 💡

 • De 30 råd inkluderer tips til at spare penge på mad, undgå impulskøb, reparere ting i stedet for at købe nyt, begrænse restaurantbesøg og streamingtjenester og skære ned på usunde vaner. Andre råd inkluderer at sælge ting, man ikke længere bruger, fokusere på gratis og billige aktiviteter i fritiden og undgå overtræk på bankkontoen for at undgå overtræksrenter.

Lev billigt i hverdagen: 30 tips du kan bruge i dag

Lever du fra lønseddel til lønseddel? Føler du, at du kun har akkurat nok penge til at få hjulene i den økonomi til at køre rundt? Og ville en stor, uforudset begivenhed som f.eks. en fyring eller sygdom få betydelige konsekvenser for din privatøkonomi?

I så fald er du ikke alene. Mange lever et liv, som hurtigt kan ende i økonomisk ruin med eksempelvis en fyring eller kraftige rentestigninger. For at skabe en mere robust privatøkonomi bør man stoppe med at leve over evne. Og starte med at skabe en solid opsparing.

Ville det ikke være dejligt at kunne spare penge og leve mere økonomisk ansvarligt uden at skulle gå (alt for meget) på kompromis med din livsstil?

Her giver vi dig 30 praktiske og effektive råd til at leve billigere, så du kan frigøre dig fra økonomisk pres ved at starte en opsparing og herunder eksempelvis begynde at investere.

At skære ned på dyre restaurant- og cafebesøg er et godt sted at starte, hvis man vil spare penge. Derudover kan man generelt ved at holde øje med sit forbrug identificere områder, hvor man kan skære ned, uden at man går på kompromis med det liv, man gerne vil leve.

Hvis du gerne vil blive bedre til at spare penge på udgifter til mad, kan du fortsætte læsningen i denne artikel med fokus på gode råd til at holde madbudgettet nede. Og hvis du kæmper med dårlige pengevaner, kan du få hjælp til at forbedre dine økonomiske vaner i denne artikel, som Pengejournalen tidligere har skrevet.

30 råd til at leve billigere

Her følger 30 konkrete råd, som kan hjælpe dig med at spare penge i hverdagen.

 1. Opgør alle dine udgifter de seneste 30 dage
 2. Identificer de områder, hvor du – f.eks. på grund af dårlige pengevaner – kan spare penge, uden det går på kompromis med den livsstil, du ønsker at føre
 3. Lav et realistisk budget, hvor du sætter penge til side til opsparing og afvikling af gæld
 4. Beslut dig for kun at købe det, du har brug for – og undgå impulskøb.
 5. Følg op på dit forbrug og budget én om måneden. Tilpas dit forbrug og/eller budget, hvis du ikke følger det
 6. Undersøg om du kan reparere ting, før du smider ud og køber nyt
 7. Undersøg altid om du kan købe genbrugsvarer i stedet for at købe nyt
 8. Lav som hovedregel mad derhjemme i stedet for at spise ude. Begræns café- og restaurantbesøg til et bestemt antal om måneden – f.eks. tre gange om måneden – som er indtænkt i dit budget
 9. Spis mindre kød, da det ofte er dyrere end vegetariske retter
 10. Undgå at spilde mad ved at gemme rester og planlægge måltiderne bedre.
 11. Hæng dit tøj udenfor i stedet for at tørretumble
 12. Brug mindre vand ved at tage kortere brusebade – og ved at bruge en sparebruser
 13. Undgå at elektroniske apparater er sat på stand-by. Sluk dem helt, når du ikke bruger dem.
 14. Tag cyklen eller gå i det omfang det er muligt i stedet for at køre i egen bil
 15. Undgå at abonnere på dyre streamingtjenester – eller spar som minimum penge på streaming
 16. Brug gratis prøveperioder til underholdning. F.eks. kan du få 45 dages gratis adgang til Bookbeat, hvor du kan læse tusindvis af bøger og en måneds gratis adgang til Podimo, hvor du kan høre interessante podcasts.
 17. Sælg de ting, du ikke bruger længere
 18. Hold dig til få, seriøse nyhedskanaler og sociale medier for at undgå for stor påvirkning af annoncer og forbrugerkultur
 19. Fokusér på gratis og billige aktiviteter i din fritid
 20. Hold ferie uden for højsæsonen i det omfang, det er muligt
 21. Vælg en bolig, hvor du kan blive boende i en længere tidsperiode, fordi det er dyrt at flytte
 22. Sæt din varme 1-2 grader lavere og tag lidt mere tøj på
 23. Køb en ordentlig kaffemaskine, så du kan lave din egen kaffe i stedet for at købe den på caféer
 24. Hav en god vandflaske i stedet for at købe vand i plastflasker
 25. Husk at slukke lyset i de rum, hvor du ikke opholder dig
 26. Skær ned på usunde vaner, herunder fastfood, alkohol og cigaretter
 27. Undgå for alt i verden overtræk på din bankkonto, så du ikke skal betale overtræksrenter
 28. Lav et pristjek ved at sammenligne priser i flere forretninger, inden du køber
 29. Gør brug af gratis aktiviteter i dit lokalområde som parker og museer (f.eks. er der ofte gratis – eller billigere adgang – på muséer på bestemte dage
 30. Tjek løbende dine regninger på faste udgifter som el og vand for at sikre dig, at du betaler det korrekte beløb. Undersøg også om du kan spare penge ved at skifte selskab

Hvis du har interesse i at forbedre din privatøkonomi, kan du hente inspiration fra de 30 tips til at leve billigere, som er blevet nævnt her. For at opnå succes med disse råd er det vigtigt, at du identificerer de tips og strategier, der passer bedst til dig, og at du derefter er disciplineret nok til at følge dem og overholde dit økonomiske budget.

Det er værd at nævne, at det kan være en udfordring at ændre sine økonomiske vaner. Det kræver tid og vedholdenhed. Især hvis du tidligere har haft en mere laissez-faire tilgang til din økonomi.

Hvis du vil vide mere… 📖

 • Hvis du gerne vil blive bedre til at undgå impulskøb, så ser Pengejournalen i denne artikel nærmere på fem spørgsmål, man kan stille sig selv, inden man svinger kortet

Konklusion👇

 • Hvis du gerne vil styrke din privatøkonomi, så kan du lade dig inspirere af de ovennævnte 30 tips til at leve billigere. Identificer de tips og strategier, som giver mening i dit liv, og sørg for at have disciplinen til at efterleve din økonomiske prioritering og dit budget, hvis du vil skabe en solid opsparing.