Står du foran at skulle købe en ny bolig og i den forbindelse optage et nyt boliglån? Eller skal du til at foretage en låneomlægning? I så fald kan det være en fordel at afsøge markedet for at finde den bank og det realkreditinstitut, som kan give dig det bedste og billigste boliglån, dvs. et lån med de laveste gebyrer og renter.
Imidlertid kan det for nogen virke som en uoverskuelig opgave med så mange banker at vælge imellem og med priser og vilkår, der varierer fra bank til bank. Derfor ser vi her nærmere på, hvordan man meget enkelt kan indhente tilbud på boliglån fra en række forskellige banker, så man slipper for at skulle kontakte bankerne enkeltvist.
Resume 💡
- Der findes ikke én bank eller et realkreditinstitut, som er billigst på alle typer af boliglån. Derfor kan det være en fordel at indhente tilbud fra flere banker, sammenligne dem og vælge den bedste og billigste løsning. Det anbefales også af Finanstilsynet.
- I en tid med stigende renter er det særligt vigtigt at finde den billigst mulige bank. Hvad enten du skal optage et boliglån i forbindelse med boligkøb, eller du står foran en låneomlægning, er det nemt at indhente tilbud fra forskellige banker på én gang.
Sådan finder du de bedste og billigste banker
Er du ved at optage et nyt boliglån og har du svært ved at navigere i junglen af renter, gebyrer og vilkår på de forskellige lån? Og ønsker du at blive klogere på, hvordan du får det bedste boliglån?
At finde de bedste og billigste banker og realkreditinstitutter i forbindelse med låneoptagelse kan være en udfordring, men der findes heldigvis værktøjer, som kan gøre processen meget nemmere.
Her uddyber vi, hvordan man kan finde det billigste boliglån ved at indhente tilbud fra flere banker, så man på den måde slipper for at skulle række ud til mange forskellige finanshuse selv.
Hvorfor er det vigtigt at sammenligne banker?
Når det kommer til boliglån, kan det betale sig at shoppe rundt. Ved at indhente tilbud fra flere forskellige banker kan du sikre dig den bedste og mest konkurrencedygtige pris.
Således anbefaler Raadtilpenge.dk, som drives af Finanstilsynet, der holder øje med bankerne, også at man indhenter flere forskellige tilbud. I deres guide har de tre gode råd.
- “Undersøg altid bankmarkedet inden du accepterer et tilbud
- Indhent altid tilbud fra 2-3 banker
- Hvis du har realkreditlån, så husk også at kigge efter bidragets størrelse”
Du kan vælge at gøre arbejdet selv og kontakte en lang række banker telefonisk eller via e-mail. Men det er også muligt at spille bankerne ud mod hinanden, uden at du behøver at gøre arbejdet selv.
Eksempelvis hjælper sammenligningstjenester Mybanker og Findbank med at indhente tilbud fra forskellige banker, hvilket gør processen hurtigere og nemmere.

Men hvorfor er det så vigtigt at sammenligne banker? Svaret er simpelt: Du kan spare penge! Hver bank har sine egne priser, vilkår og betingelser. Ved at sammenligne tilbud fra forskellige banker kan du finde den bank og det realkreditinstitut med de bedste vilkår for dit boliglån. I en tid med stigende renter er det særligt vigtigt at spare penge på renter og gebyrer.
Overvej sammenligningstjenester til at finde det billigste boliglån
Sammenligningstjenester som f.eks. Mybanker og Findbank kan hjælpe dig med at indhente tilbud hos en lang række forskellige banker, hvis du står foran at skulle optage et nyt boliglån. Enten fordi du står foran et huskøb eller fordi du vil omlægge dit eksisterende lån.
Begge sammenligningstjenester samarbejder med en lang række af landets banker, og konkret modtager de en betaling fra de banker, som de henviser kunderne til. Derfor er det også gratis som privatkunde at benytte sammenligningstjenesterne.
Så ved at indhente tilbud fra en lang række banker kan disse tjenester hjælpe dig med at finde den mest konkurrencedygtige pris og de bedste vilkår for dit boliglån – både hvad angår bankboliglån og realkreditlån.
Sammenligningstjenesterne fungerer ved, at man indtaster nogle få oplysninger om ens boligsituation og ønsker til boliglånet, herunder om lånet er til en ny bolig eller om ønsker at foretage en låneomlægning lånebeløbet, ligesom man typisk skal svare på ens eksisterende boligsituation.
Derefter vil sammenligningstjenesterne indhente tilbud fra en række forskellige banker, som inden for nogle få dage vil vende tilbage med et konkret tilbud, herunder hvor meget man kan låne for til en bolig samt oplysninger om priser på renter og gebyrer.
Hvorfor er det en fordel at indhente tilbud fra flere banker?
Når du indhenter tilbud fra flere banker, tvinger du dem til at konkurrere om dig som kunde. Det kan resultere i bedre vilkår og lavere priser for dig. Så ved at bruge sammenligningstjenester og indhente flere tilbud kan du skabe en situation, hvor banker kæmper for at give dig det bedste tilbud – både i forhold til hvor meget du kan låne, og hvor meget det koster.
Når banker ved, at de konkurrerer med andre banker om din forretning, er de mere tilbøjelige til at tilbyde attraktive vilkår for at vinde dig som kunde. Når det er sagt, så skal bankerne fortsat kunne se en fornuftig forretning i at tage nye kunder ind. Derfor vil renterne naturligvis afspejle det generelle renteniveau i samfundet.
Men ved at indhente tilbud fra forskellige banker sikrer man sig, at bankerne i det mindste er tvunget til at gøre det så billigt som muligt.
Det er generelt en god idé at søge rådgivning fra specialister for at undgå ubehagelige overraskelser, hvis du skal købe bolig. Hvis du ønsker ekspertise ved din side, kan det være værd at overveje en uafhængig køberrådgiver som Bomae, som kan hjælpe med at finde den mest økonomiske finansieringsløsning ved at repræsentere dine interesser over for banken samt assistere med boligbesigtigelse og prisforhandling.

Når det gælder realkreditlån, er rentesatserne – alt andet lige – de samme for på tværs kunder med de samme låneforudsætninger. Hvis en kunde ønsker et F5-lån med afdrag og 60 pct. realkreditbelåning i København hos eksempelvis Totalkredit, og en anden kunde ønsker et tilsvarende lån til en bolig i Skagen gennem Totalkredit, er renten og bidragssatsen (et løbende gebyr på boliglånet) det samme.
Men renter og gebyrer varierer på tværs af realkreditinstitutter, og derfor giver det altid god mening at sammenligne priserne på tværs af institutterne.
Når det angår banklån til boliger, varierer renterne mere, så her er det særligt vigtigt at sammenligne priser og vilkår, før man optager et bankboliglån. Hvis du er i tvivl om forskellen på banklån og realkreditlån, uddyber vi det lige om lidt.
Inden da er blot vigtigt at slå fast, at du ikke er bundet til at acceptere de tilbud, du modtager. Hvis du ikke er tilfreds med de tilbud, du har modtaget, kan du altid gå tilbage til bankerne og forsøge at forhandle bedre vilkår eller du kan prøve at indhente tilbud via en anden sammenligningstjeneste.
Hvad er forskellen mellem banklån og realkreditlån?
For at navigere i boliglånsjunglen kan det være en fordel at kende et par vigtige detaljer om, hvordan realkreditsystemet i Danmark fungerer. Der er fire store realkreditinstitutter: Totalkredit (Nykredit), Realkredit Danmark (Danske Bank), Nordea Kredit (Nordea) og Jyske Kredit (Jyske Bank). De finanshuse, som står i parentes, ejer de pågældende realkreditinstitutter.
De fleste af de i omegnen af 50 andre banker i Danmark, herunder banker som Sydbank, Spar Nord og Arbejdernes Landsbank, formidler boliglån gennem Totalkredit, som de har en samarbejdsaftale med. Det betyder, at boliglånet kommer fra Totalkredit, mens banken kan yde banklånet til boligen.
Her er det vigtigt at huske på, at et realkreditlån, som generelt har de laveste renter, maksimalt udgøre 80 pct. af belåningen. Den resterende del af finansieringen kan komme ved 15 pct. et fra banklån og mindst 5 pct. skal komme fra boligkøberne selv. Hvis man kan lægge mere end 5 pct. selv, så kan banklånet udgøre en tilsvarende minde del af finansieringen.
For at få de bedst mulige vilkår i den samlede pakke kan man altså bede en sammenligningstjeneste om at indhente tilbud på tværs af de forskellige finansielle aktører.
Hvis du gerne vil undersøge, om du kan spare penge på dit boliglån, eller du står foran et boligkøb, kan du f.eks. bruge sammenligningstjenester som Mybanker og Findbank, der ved at indhente tilbud fra en lang række banker kan hjælpe med at gøre søgningen efter en ny og billigere bank hurtigere og nemmere.
Hvis du vil vide mere… 📖
- Står du og skal til at købe bolig for første gang, kan du med fordel læse Pengejournalens guide til førstegangskøbere.
- Her kan du læse mere om, hvad realkreditinstitutter er, og hvordan de tjener penge.
- Ønsker du at læse mere om fordele og ulemper ved en opkonvertering af realkreditlån, kan du tjekke linket til denne artikel ud hos Pengejournalen.
- Vil du gerne blive klogere på teknikken i, hvad der sker, når renterne stiger, og kurserne falder, kan du læse Pengejournalens udførlige artikel om emnet.
- Ønsker du at blive klogere på skrå konverteringer af realkreditlån, hvor man går fra et fastforrentet lån til et lån med variabel rente, kan du læse mere om det i denne artikel.
- Har du behov for at vide mere om, hvor meget det koster at bo i en bolig til 1 mio. kr., har Pengejournalen også beskrevet det emne grundigt.
Konklusion👇
- Priser, herunder rentesatser og gebyrer, varierer på tværs af bank- og realkreditsektoren, og derfor kan det give god mening at indhente tilbud fra flere banker, inden man optager et boliglån. Der findes en række tjenester, som samarbejder med en lang række af bankerne og gør arbejdet gratis for dig.