Bedste investering af 1 million kroner: 3 mulige porteføljer

You are currently viewing Bedste investering af 1 million kroner: 3 mulige porteføljer

Står du med 1 mio. kr., som du gerne vil investere, så kan du her læse mere om, hvilke muligheder der er baseret på din tidshorisont og risikoprofil.

Resumé💡

Den bedste investering af 1 mio. kr. afhænger af den enkeltes risikoprofil. Hvis man har en lang tidshorisont og kan tåle store udsving undervejs, anbefaler eksperter generelt en betydelig aktieeksponering.

Sådan kan man investere 1 mio. kr.

Står du med 1 mio. kr., som du ikke skal bruge her og nu, men som du derimod kan vil have ud og “arbejde”, kan du her blive klogere på, hvordan man kan investere pengene afhængig af din risikoprofil og tidshorisont. Vi gennemgår muligheden for at placere pengene på en højrentekonto samt 3 forskellige investeringsporteføljer:

 1. Ray Dalios portefølje til alt slags vejr
 2. Den såkaldte 60/40-porteføljen
 3. Warrens Buffets 90/10-portefølje

Investeringshorisont og risikoprofil

Som tommelfingerregel skal man ikke investere sine penge, hvis man skal bruge dem inden for i omegnen af tre år. Det skyldes, at udsvingene på finansmarkederne kan være ret voldsomme på kort sigt, og man risikerer dermed at miste en betydelig del af sine penge, hvis man allerede skal sælge sine investeringer i løbet af få år.

Har man en kort investeringshorisont og ønsker man ikke at påtage sig risiko, er et godt råd i stedet at placere sine penge risikofrit på en højrentekonto. Som Pengejournalen tidligere har beskrevet, så er det ifølge sammenligningstjenesten Mybanker f.eks. muligt at få 3 pct. i rente på bankmarkedet, hvis man binder sine penge i to år.

Så længe man ikke indsætter mere end 750.000 kr. på en bankkonti, skal man ikke bekymre sig om, hvorvidt banken går konkurs

Indskud op til 750.000 kr. er dækket af Garantiformuen, hvis den bank, man har sine penge anbragt i, går konkurs, så sålænge man ikke investerer for et større beløb, er en sådan placering risikofri.

Hvad skal man investere en million i?

Hvis man har en længere tidshorisont – dvs. i omegnen af eller mere end 5-7 år – kan det være en mulighed at investere. Hvordan man i så fald bedst investerer 1 mio. kr., afhænger af den enkeltes risikoprofil. Her ser vi nærmere på tre muligheder.

Hvis man har det dårligt med store udsving undervejs og gerne vil have størst mulig sikkerhed for, at man ikke taber sine penge, kan man overveje investeringsguruen Ray Dalios bud på en portefølje til “Alt slags vejr,” som Pengejournalen tidligere har beskrevet.

Ray Dalios “All Weather”-portefølje:

 • 30 pct. i et indeks med amerikanske aktier
 • 40 pct. i et indeks med lange amerikanske statsobligationer
 • 15 pct. i et indeks med mellemlange amerikanske statsobligationer
 • 7,5 pct. i et indeks med guld
 • 7,5 pct. i et blandet indeks af råvarer
 • Afkast på Ray Dalio-portefølje: Denne portefølje er kendetegnet ved historiske at have relativt begrænsede udsving, men samtidig skabe et stabilt afkast. I løbet af de seneste 30 år har All Weather-porteføljen cirka skabt et gennemsnitligt årligt afkast på 7,3 pct.

En anden mulighed er at vælge den klassiske 60/40-portefølje, hvor man placerer 60 pct. i globale aktier og 40 pct. i globale obligationer.

 • Afkast på 60/40-portefølje: En sådan portefølje har henover de seneste 30 år givet et afkast på i gennemsnit 8 pct. om året ifølge Lazyportfolio.

En portefølje med mere risiko og mulighed for højere afkast

Har man derimod ikke noget imod at påtage sig stor risiko, og har man samtidig en meget lang tidshorisont – f.eks. i omegnen af eller mere end 7-10 år – så kan man vælge en større aktieandel i sin portefølje.

Selvom den legendariske investor Warren Buffett er kendt som en meget aktiv investor, som selv udvælger enkeltaktier, så har han omvendt flere gange rådet private investorer til at investere i indeksfonde til lave omkostninger, såsom en fond, der følger globale aktier eller det store og brede amerikanske indeks S&P 500’s generelle udvikling.

Warren Buffetts 90/10-portefølje anbefaling til private investorer ser sådan ud:

 • 90 pct. i globale eller amerikanske aktier (anbragt i S&P 500-indekset)
 • 10 pct. i korte amerikanske statsobligationer

Afkast på Warren Buffetts 90/10-portefølje: Ifølge Lazyportfolio har Warren Bufetts anbefaling til en portefølje henover de seneste 30 år i gennemsnit leveret et afkast på 9,3 pct. om året. Men den portefølje har også været udsat for meget større udsving undervejs end de andre to.

Mange boligejere kan få reduceret deres bidragssats
Man skal aldrig investere flere penge, end man kan tåle at tabe, og man skal heller ikke investere sine penge, hvis man skal bruge dem på kort sigt.

Er 1 million mange penge?

Engang var det noget helt særligt at være millionær. Det vidnede om, at man var rig. Men i takt med at inflationen løbende gør vores penge mindre værd, er en million kroner ikke, hvad den har været. Dertil kommer, at rigtig mange boligejere i virkeligheden er millionærer som følge af de store prisstigninger i og omkring de større byer efter finanskrisen.

Ikke desto mindre er 1 mio. kr. stadig mange – og de fleste danskere har ikke 1 mio. kr. stående på bankbogen, som de kan bruge af her og nu. Formuerne er således typisk bundet i bolig og pension. Men har du 1 mio. kr., som du ikke skal bruge på kort og mellemlangt sigt, så ser vi her nærmere på, hvad dine muligheder er.

Hvis du vil vide mere… 📖

Konklusion

 • Om man skal vælge en højrentekonto eller en af eksperternes foreslåede porteføljer, afhænger af ens tidshorisont og risikoprofil. Kan man klare store udsving i ens portefølje undervejs og har man en lang tidshorisont, er en overvægt af aktier som regel en god ide.