Betal ekstra af på dit realkreditlån og opnå skattefri gevinst

You are currently viewing Betal ekstra af på dit realkreditlån og opnå skattefri gevinst

Har du ekstra penge til overs, som du overvejer at bruge på at afdrage ekstra på dit boliglån, kan du i denne artikel blive klogere på, hvordan man gør, og hvorfor det kan give god mening i det nuværende rentemiljø. 

Resumé 💡

  • Det er muligt at betale ekstra af på sit realkreditlån. Det bliver også kaldt en delvis indfrielse af realkreditlånet og et ekstraordinært afdrag. Realkreditinstituttet kan sætte grænser for, hvor meget man som minimum skal betale af for at foretage en delvis indfrielse af lånet. 
  • Har man et fastforrentet lån med 1-3 pct. i rente, er der aktuelt mulighed for at score en skattefri kursgevinst, da man kan købe sin boliggæld billigere tilbage på grund af store fald i boligobligationernes kurser. 

Betale ekstra af på boliglån

Stigningerne i de lange boligrenter og kursfaldene i de bagvedliggende obligationer har fået mange boligejere til at undersøge, om det kan lade sig gøre at foretage et ekstraordinært afdrag på boliglånet og på den måde score en skattefri kursgevinst. Regnestigningerne medfører således, at boligejere med fastforrentede lån med kuponrente på 1-3 pct. kan indkassere kursgevinster, da kurserne på de bagvedliggende obligationer er faldet. Når det sker, kan man købe sin boliggæld billigere tilbage, f.eks. ved en låneomlægning eller et ekstraordinært afdrag på boliggælden. 

Som Pengejournalen tidligere har beskrevet, kan der være både fordele og ulemper ved at foretage en låneomlægning for at indkassere kursgevinsten. Men har man frie midler stående, man ikke skal bruge til noget, kan man foretage en delvis indfrielse af lånet og score en kursgevinst uden at løbe nogen risici. 

Kan man betale ekstra af på realkreditlån?

Man kan godt betale ekstra af på sit realkreditlån, og det hedder også et ekstraordinært afdrag eller en delvis indfrielse af sit realkreditlån. Det koster typisk i omegnen af 1000 kr. og er derfor langt billigere end en egentlig låneomlægning, der hurtigt løber op i 20.000 kr. for omlægning af et typisk boliglån, som Pengejournalen tidligere har beskrevet.

Det er meget billigere at lave et ekstraordinært afdrag på et realkreditlån end at omlægge selve lånet

Hvis man f.eks. har et realkreditlån på 3 mio. kr. med en løbetid på 30 år og en fast rente på 1 pct. Så er den aktuelle kurs i omegnen af 77. Det betyder, at for hver 77 kr., som man som boligejer afdrager ekstraordinært på lånet, så ryger der 100 kr. af restgælden. Man indkasserer med andre ord et sikkert, skattefrit afkast på over 20 pct. Det kaldes også en kursgevinst.

Kan det betale sig at afdrage ekstra?

Inden man begynder at betale ekstra af på sit realkreditlån, skal man undersøge, hvor stor en kursgevinst man har udsigt til, da man mister den likviditet og fleksibilitet, som kontanterne giver. Man skal som boligejer eksempelvis have penge nok til uforudsete situationer.

Man skal altså grundigt overveje, om man skal bruge de pågældende penge i de kommende år. Hvis man ikke skal det, og man samtidig ikke mener, at man kan forrente dem bedre andre steder – hvilket er svært, når man samtidig har in mente, at man ikke løber nogen investeringsmæssig risiko ved et ekstraordinært afdrag – er det bestemt en overvejelse værd at foretage en ekstraordinær indfrielse af sit realkreditlån. 

Hvad koster en delvis indfrielse af boliglån?

Her følger priserne over en delvis indfrielse af realkreditlån hos de fire store realkreditinstitutter.

RealkreditinstitutPris for ekstraordinært afdrag
Totalkredit750 kr.
Nordea750 kr.
Realkredit Danmark750 kr.
Jyske Kredit750 kr.
Kilde: Realkreditinstitutternes hjemmeside

Derudover skal man altid huske at spørge sin bank, om den pålægger ekstra udgifter end ovennævnte i forbindelse med ekstraordinære afdrag, ligesom man skal forhøre sig i forhold til, om indfrielsen skal ske på et bestemt tidspunkt for at undgå yderligere omkostninger. 

Hvis du vil vide mere… 📖

Har du behov for at vide mere om, hvor meget det koster at låne penge til en bolig, kan du læse mere på Pengejournalen her.

Eller er du interesseret i at vide mere om, hvordan boligpriserne har udviklet sig på landsplan i den senere tid, kan du læse mere her hos Pengejournalen.

Eller står du og skal til at købe bolig for første gang, kan du med fordel læse Pengejournalens guide til førstegangskøbere.

Ønsker du at blive klogere på forskellige typer af lånekonverteringer, kan du bl.a. læse om, hvad skrå og lodrette konverteringer af realkreditlån er i denne artikel hos Pengejournalen.

Konklusion👇

  • Den kraftige stigning i de lange boligrenter åbner for, at mange boligejere kan opnå en skattefri kursgevinst ved at betale ekstra af på deres realkreditlån gennem en delvis indfrielse.