Se Cita 3-rentens udvikling og aktuelle sats

You are currently viewing Se Cita 3-rentens udvikling og aktuelle sats
Denne side indeholder annoncelinks til vores partnere. Pengejournalen kan modtage kompensation, når der klikkes på et link.

Her kan du se rentesatsen for Cita 3, som bl.a. bestemmer renten for Jyske Banks Kort Rente-lån, ligesom du kan lære, hvordan du finder den aktuelle rentesats.

Resume 💡

  • Cita 3-renten er steget markant i 2022 og 2023. Renten er interessant, hvis du har et Kort Rente-lån hos Jyske Bank, da renten på boliglånet fastsættes efter Cita 3. 

Hvad er Cita 3-renten, og hvor finder jeg den?

Hvis man har et boliglån med et variabel rente, skal man vænne sig til at betale mere i rente. Det skyldes de kraftige rentestigninger, som har ramt både Danmark, Europa og USA som følge af den høje inflation.

Som Pengejournalen tidligere har beskrevet, rammer rentestigningerne f.eks. boligejere med de helt korte flekslån hos Totalkredit, Nordea Kredit og Realkredit Danmark, hvor renten følger Cita 6-renten og tilpasses hvert halve år.

Har man et Kort Rente-lån eller Boligkredit Real hos Jyske Bank, er det imidlertid en anden rentesats, man skal holde øje med – nemlig Cita 3-renten, som vi går i dybden med lige om lidt.

Fælles for alle renterne på det danske boligmarked er, at de er steget kraftigt i den senere tid. Hvis din privatøkonomi er påvirket af de stigende renter, og du gerne vil undersøge, om du kan spare penge på dit boliglån, kan du f.eks. bruge sammenligningstjenester som Mybanker og Findbank, der indhenter tilbud fra mange forskellige, så du hurtigt kan få et overblik over de billigste banker.

Hvad er Cita 3-renten?

Cita står for Copenhagen Interbank Tomorrow/Next. Cita-renten er baseret på den såkaldte Tomorrow/Next-rente, som er baseret på bankernes lån mellem hinanden med en dags løbetid, som Pengejournalen tidligere har skrevet.

Cita-renten er ikke baseret på én dags løbetid, men på en løbetid op til 12 måneder ifølge den den officielle finansielle sammenligningstjeneste Danish Financial Benchmark Facility. 

Dermed er Cita 3-renten altså baseret på den rentesats, som bankerne låner penge til hinanden med en løbetid på tre måneder.

Cita 3-renten følger i høj grad den toneangivende rentesats hos Den Europæiske Centralbank.

Med så kort en løbetid afhænger rentesatsen i høj grad af rentesatsen hos Den Europæiske Centralbank, som med sin toneangivende rente bestemmer, hvad de europæiske banker kan placere deres overskudslikviditet til, og hvad det koster dem at låne penge.

Hvad er Cita 3-renten nu?

Cita 3-renten er 2,9 pct. den 24. marts 2023. Det er en markant stigning på blot et halvt år, da renten var minus 0,1 pct. ved udgangen af første halvår 2022.

Hvordan har CITA 3-renten udviklet sig historisk?

I denne tabel kan du se, hvordan CITA 3-renten har udviklet sig historisk. Som man kan se, var det først i 2022, at renten er kommet op i positiv territorium. Ved udgangen af 2023 var renten steget til 2,2 pct., og den er altså fortsat steget en anelse i 2023.

DatoCitaRentesats
30. december 20223 måneder2,2
30. jun. 20223 måneder-0,1
30. dec. 20213 måneder-0,5
30. jun. 20213 måneder-0,4
30. dec. 20203 måneder-0,4
30. jun. 20203 måneder-0,4
30. dec. 20193 måneder-0,6
Kilde: DFBS (Danish Financial Benchmark Facility)

Hvor kan jeg se Cita 3-renten?

Hvis du ønsker at holde øje med Cita 3-rentens udvikling, kan du holde dig orienteret hos Pengejournalen, som løbende dækker udviklingen på rente- og boligmarkedet.

Ellers kræver det, at du opretter dig hos Danish Financial Benchmark Facility, som løbende opdaterer udviklingen i de danske referencerenter.

Hvorfor er Cita 3-renten steget?

Cita 3-renten fastsættes i høj grad på baggrund af Den Europæiske Centralbanks (ECB) toneangivende renter. ECB har hævet renterne i 2022 og 2023 for at bremse den høje inflation i de europæiske lande, og det har sendt Cita 3-renten med op.

Styringsrenten hos Den Europæiske Centralbank er aktuelt på 3 pct. På grund af den aktuelle bankkrise er der dog stor usikkerhed om, hvorvidt ECB vil fortsætte med at hæve renteniveauet. Hvordan ECB balancerer mellem på den ene side at forsøge at tæmme inflationen og på den anden side undgå en kraftig recession er altså i høj grad afgørende for, hvordan renterne på de korte danske boliglån udvikler sig i den kommende tid.

Hvis du vil vide mere… 📖

  • Ønsker du at blive klogere på skrå konverteringer af realkreditlån, hvor man går fra et fastforrentet lån til et lån med variabel rente, er denne artikel hos Pengejournalen helt sikkert noget for dig.
  • Har du behov for at vide mere om, hvor meget det koster at låne penge til en bolig, kan du læse mere på Pengejournalen her.

Konklusion👇

Cita 3-renten er steget markant i 2022 og 2023, og renten er bl.a. interessant at følge som boligejer, hvis man har et Kort Rente-lån hos Jyske Bank, da renten på boliglånet fastsættes efter Cita 3. 


Ønsker du at spare penge på dit boliglån?

Lad bankerne konkurrere om dig og find ud af, om du kan opnå økonomiske besparelser eller mere attraktive vilkår på dit boliglån ved at skifte bank.