Derfor stiger renten på dit SU-lån

You are currently viewing Derfor stiger renten på dit SU-lån
Denne side indeholder annoncelinks til vores partnere. Pengejournalen kan modtage kompensation, når der klikkes på et link.

De seneste rentestigninger får også konsekvenser for renten på studielån, der har udsigt til at stige. Her ser vi nærmere på, hvilken effekt rentestigningerne har på studielån.

Resume 💡

  • SU-lån er kendt som en relativ billig måde at låne penge på, mens man studerer. Man som følge af inflationen og de generelle rentestigninger stiger renten også på SU-lån, så det bliver dyrere at låne penge.

Alt om renten på SU-lån

En uddannelse er en investering i fremtiden. Man bliver klogere og får mulighed for at specialisere sig i et givent område, som i sidste ende kan øge chancerne for at lande et godt job efter uddannelsen.

Men uddannelse tager tid, hvilket gør det svært at tjene mange penge, mens man studerer. Nogen studerende føler endda, at de slet ikke har tid til et job ved siden af deres studie, fordi læsningen og fordybelsen fylder så meget.

Under alle omstændigheder så vælger mange studerende at tage et studielån, også kaldet et SU-lån.

Hvad er et studielån?

Et studielån er et lån, som man kan vælge at tage, mens man studerer. Lånet ydes af den danske stat og er kendetegnet ved at have en relativ lav rente – særligt i sammenligning med, hvis man skulle ud og optage et lån hos en af de kommercielle aktører på lånemarkedet. Men studielånet skal betales tilbage, når man er færdig med at studere, og selvom rentesatsen er relativ lav, er det bestemt ikke gratis at optage studielån.

Hvad er renten på et studielån?

Rentesatsen på studielån afhænger bl.a. af, om man er studerende eller er færdig med at studere. Her kan du se de eksakte satser:

  • Rentesats for studielån under studie: Renten på et studielån er 4 pct., mens man læser ifølge Uddannelses- og Forskningsstyrelsen. Når man er færdig med at studere, så sættes renten ned til følgende rentesats:
  • Rentesats for studielån efter studie: Et tillæg + diskontoen i Nationalbanken. Tillægget fastsættes i følge styrelsen hvert år på finansloven, og det har i en lang periode været 1 pct. Diskontoen er Nationalbankens toneangivende rentesats, og den er aktuelt 2,85 pct.

Dvs. man aktuelt betaler en rentesats på 3,85 pct. på sit studielån, hvis man er færdig med at studere. Sammenlignet med andre rentesatser på eksempelvis forbrugslån eller banklån er det stadig meget lavt. Hvis man har et forbrugs- eller banklån med høje renter, kan det for mange give mening at indhente et tilbud på et samlelån hos eksempelvis den danske finanstjeneste Lendo, der sammenligner og giver tilbud lån på tværs af 18 banker.

Men som Pengejournalen løbende har beskrevet, så er renterne steget markant som følge af, at centralbankerne ønsker at få bugt med inflationen, dvs. de generelle stigninger i forbrugspriserne.

Renten på studielån er stigende, og derfor skal studerende med lån betale mere tilbage, når de er færdige med at studere.

Og udmeldingen fra Den Europæiske Centralbank, som dikterer renteniveauet i Danmark på grund af fastkurspolitikken, er, at man vil fortsætte med at hæve renten i den kommende tid. Der er altså udsigt til, at renten på studielån, der er under tilbagebetaling, vil stige i takt med, at Den Europæiske Centralbank hæver renten. Og det vil gøre det dyrere for de danskere, som har optaget studielån, mens de studerede.

Hvad er vigtigt at huske på, når man optager lån?

Selvom SU-lånet fortsat er relativt billigt, er det altså ikke en gratis omgang at optage studielån. Derfor er det vigtigt at overveje, hvorfor man egentlig ønsker at optage et studielån, når man gør det.

Er det til betaling af f.eks. bolig, mad eller andre faste udgifter, eller er det, fordi man bruger pengene på cafébesøg eller byture? Ikke at sidstnævnte er et problem, hvis det er tilfældet.

Det skal man blot gøre med åbne øjne, for et studielån kan potentielt vokse sig stort, hvis man tager det over en årrække, og renteniveauet samtidig fortsætter med at stige. I sidste ende risikerer man dermed at opbygge en stor SU-gæld, som kan tage lang tid at betale tilbage, selvom man får et velbetalt job efter sin uddannelse.

Hvor lang tid har man til at betale sit SU-lån tilbage?

Et studielån skal tilbagebetales henover en periode på maksimum 15 år. ifølge de danske myndigheder.

Hvis du vil vide mere… 📖

  • Ønsker du at søge et fast arbejde? I denne artikel af Pengejournalen kan du blive klogere på “nemme jobs”, der giver en god løn.
  • Benzin- og dieselpriserne er steget kraftigt i den seneste tid. I denne artikel giver Pengejournalen en række gode råd til, hvordan du kan finde billigere benzin og spare penge på benzin og diesel, så brændstof ikke ødelægger din privatøkonomi
  • Er du på udkig efter billigere el, så kan du i denne opgørelse af Pengejournalen blive klogere på, hvordan du kan spare penge ved at benytte det billigste el-selskab.

Konklusion👇

  • Et SU-lån er et relativt billigt lån, som man kan optage gennem staten, mens man studerer. Men selvom renten er relativ lav, har den udsigt til at stige yderligere, og det får betydning for, hvor meget man skal betale i renter, når man er færdig med at studere.