Hvem sagde, at man behøver en lang uddannelse for at tjene en fornuftig løn? Det er faktisk muligt at tjene en anstændig indkomst med blot en kort uddannelse eller ingen uddannelse overhovedet. Her ser vi nærmere på 10 jobs, som man kan varetage uden – eller med en kort – uddannelse og stadig tjene en fornuftig løn.
Resume 💡
- Jobs som sikkerhedsvagt, lastbilchauffør og kundeservicemedarbejder er blandt de jobs, hvor man kan tjene den bedste løn som ufaglært eller med en kort uddannelse. Også postbude, lagerekspedienter og slagterimedarbejdere tjener i gennemsnit over 30.000 kr. om måneden inkl. pension ifølge tal fra Danmarks Statistik.
Jobs for ufaglærte og kort uddannelser med en fornuftig løn
Leder du efter et job, der ikke kræver mange år på skolebænken, og som samtidig giver en udmærket løn?
Tro det eller ej – der er mange job, hvor du kan tjene en fornuftig løn og have en tilfredsstillende karriere uden at skulle bruge fem år på universitetet.
Her ser vi nærmere på 10 af bedst betalte jobfunktioner, hvor du ikke behøver at have en længere uddannelsesmæssig baggrund. En lang række af funktionerne kan man også varetage som ufaglært. Opgørelsen tager udgangspunkt i tal fra Danmarks Statistik, som den liberale tænketank CEPOS har indsamlet.
Opgørelsen fokuserer kun på lønmodtagere uden ledelsesansvar og inkluderer ikke unge og elever. Både time- og fastlønnede er medregnet, men opgørelsen tager ikke højde for forskellige arbejdsvilkår.
(Artiklen fortsætter under billedet…)

Efterfølgende har Pengejournalen håndplukket de jobs, som man kan varetage med en kort uddannelse og som ufaglært.
Top 10: Bedst lønnede jobs for ufaglærte/korte uddannelser
10 af de bedst lønnede jobs som ufaglært eller med en kort uddannelse kan ses af listen forneden. Der er taget udgangspunkt i den samlede månedsløn inkl. pension.
- Sikkerhedsvagt (35.400 kr.)
- Lastbilchauffør (35.400 kr.)
- Kundeservicemedarbejder (34.500 kr.)
- Buschauffør (34.300 kr.)
- Postbud mv. (33.200 kr.)
- Lagerekspedition (32.500 kr.)
- Slagtermedarbejder mv. (31.200 kr.)
- Rengøring (29.800 kr.)
- Salgsmedarbejder i butik (29.600 kr.)
- Fastfood-medarbejder, tjener, køkkenmedhjælper (27.500-29.400 kr.)
Kilde: CEPOS (Danmarks Statistik) og egen tilretning
Hvis du på baggrund af opgørelsen bliver fristet af at komme videre i din karriere, eller du blot vil have sparring om dine muligheder, kan du overveje at få karriererådgivning. Eksempelvis tilbyder flere a-kasser og fagforeninger, herunder Ase, Business Denmark og Akademikernes a-kasse, mulighed for karriererådgivning til deres medlemmer.
Få en god løn som sikkerhedsvagt
Som man kan se af opgørelsen, ligger stillingen som sikkerhedsvagt øverst på listen med med en gennemsnitlig månedsløn på 35.400 kr. inkl. pension.
Som sikkerhedsvagt er man ansvarlig for at sikre, at et givent område eller en bygning er sikkert at bevæge sig rundt i. Det kan f.eks. være et storcenter. Man kan også arbejde som sikkerhedsvagt ved indgangen til en virksomhed eller ved en koncert eller sportsbegivenhed.
Man kan arbejde som ufaglært sikkerhedsvagt, men det er også en uddannelse, man kan tage, som tager to og et halvt år. Det er meget afhængig af den konkrete stilling og den enkelte arbejdsgiver, om man skal bruge en uddannelse for at arbejde som sikkerhedsvagt.
Lastbilchauffør får også en fornuftig løn
Lastbilchauffører tjener også en gennemsnitlig månedsløn på 35.400 kr. inkl. pension. Som lastbilchauffør er man ansvarlig for at transportere varer fra et sted til et andet.
Der kan være tale om lange ture, hvor man er afsted flere dage i træk, så udover at være god til at køre bil skal man kunne koncentrere sig i flere timer i træk. Desuden kræver det, at man har et kørekort til at køre store køretøjer. For nogle vil det også være en fordel af have gennemført et kort AMU-kursus.
Løn som kundeservicemedarbejder
Ifølge tallene fra Danmarks Statistik så tjener en kundeservicemedarbejder 34.500 kr. om måneden i gennemsnit. Nogle kundeservicemedarbejdere har en uddannelse, mens det i tilfælde vil det være muligt at bestride jobbet som ufaglært. Det kræver dog gode kommunikationsegenskaber. Som kundeservicemedarbejder er man ansvarlig for at besvare kundehenvendelser over telefon, e-mail eller chat.
(Artiklen fortsætter under billedet…)

Længere nede på listen finder man jobbet som buschauffør, som ifølge opgørelsen i gennemsnit tjener 34.300 kr. om måneden. Som buschauffør er man ansvarlig for at transportere passagerer fra et sted til et andet. Man kan arbejde som buschauffør, der kører bus i byerne eller som chauffør i busser, der kører længere distancer.
Det kræver et kørekort til at køre busser, ligesom man kan tage en uddannelse som buschauffør, der varer mindst to år. Nogle buschauffører arbejder dog også som ufaglærte.
Som man kan se af listen, tjener også postbude, lagerekspedienter og slagterimedarbejdere i gennemsnit over 30.000 kr. om måneden inkl. pension. Det er typisk også jobs, man kan bestride ufaglært eller med en kort uddannelse eller kortere kurser.
Det er vigtigt at bemærke, at selvom en række af disse job indebærer en fornuftig løn for ufaglærte eller kortuddannede, kan der stadig være behov for certificeringer, tilladelser eller specifikke færdigheder. Derfor skal man huske at undersøge, hvilke krav der er for det ønskede job.
Hvordan kommer jeg i betragtning til et godt job som ufaglært?
Selv uden en formel uddannelsesbaggrund er der mange muligheder for at finde et godt job og skabe en karriere. Her er nogle trin, du kan tage for at øge dine chancer som ufaglært:
- Erfaring: Selvom du måske ikke har en formel uddannelse, kan praktisk erfaring være lige så værdifuldt. Overvej at starte i entry-level positioner eller praktikpladser for at opbygge relevant erfaring inden for den branche, som du gerne vil arbejde inden for.
- Kurser og certificeringer: Overvej at tage kortvarige kurser eller certificeringer, der kan forbedre dine færdigheder og gøre dig mere attraktiv for potentielle arbejdsgivere.
- Netværk: Deltag i lokale jobmesser, branchekonferencer eller andre typer af netværksarrangementer. At møde folk ansigt til ansigt til uformelle samtaler, hvor man kan opbygge gode relationer, kan ofte føre til jobmuligheder.
- Styrk dine samarbejdsevner: Arbejdsgivere værdsætter også ofte bløde/generelle færdigheder, dvs. folk som eksempelvis er gode til at kommunikere og samarbejde.
- Vær fleksibel: Vær åben over for forskellige arbejdssteder og -tider. Som ufaglært kan din villighed til at arbejde skæve timer eller i forskellige roller og på forskellige steder give dig en fordel.
- Gør dit hjemmearbejde: Undersøg brancher, der traditionelt har mange ufaglærte positioner, og find ud af, hvad de leder efter i ideelle kandidater.
- Opdatér dit CV og Linkedin: Det digitale første håndsindtryk tæller. Sørg for at præsentere dig selv professionelt på digitale platforme som f.eks. Linkedin – både i omtalen af hvem du er og dit CV. Selvom du er ufaglært, kan en opdateret og professionel Linkedin-profil med et godt CV gøre en stor forskel.
- Tag initiativ: Vær proaktiv i din jobsøgning. Hvis du ser en virksomhed eller stilling, du er interesseret i, kan du tage initiativ til at kontakte virksomheden direkte, selvom virksomheden ikke nødvendigvis har nogen ledige stillinger.
- Bed om feedback: Hvis du får et afslag, så tøv ikke med at bede om feedback. Det kan give dig indsigt i, hvad du kan forbedre i fremtiden.
- Bliv ved med at lære: Selvom du måske er ufaglært, overvej at fortsætte med at lære og udvikle dig. Der findes mange netværksgrupper, bøger, online kurser mv., der kan hjælpe dig med at dygtiggøre dig inden for felt.
Hvis du vil vide mere… 📖
- Hvad er egentlig en god månedsløn? Det spørgsmål belyser Pengejournalen i artiklen: er 35000 kr. en god månedsløn? (Sammenligning af af løn)
- Pengejournalen har også tidligere beskrevet, hvad alt fra datamatikere, kasseassistenter, sygeplejersker og skolelærere til revovationsarbejder i gennemsnit tjener, ligesom Pengejournalen tidligere har beskrevet gennemsnitslønnen i Danmark efter skat.
- Er du mere interesseret i at læse om, hvilke uddannelser som i gennemsnit fører til de højeste lønninger, har Pengejournalen udarbejdet en liste over emnet, mens du også kan blive klogere på, hvad du selv bør få i løn qua din erfaring og anciennitet.
- Her kan du læse mere om 38 uddannelser, hvor man får løn under uddannelsen.
- Her kan du læse mere om de 30 uddannelser, som i gennemsnit fører til den laveste løn.
- Pengejournalen har også tidligere sat fokus på, hvorfor du bør udregne din timeløn, og hvorfor det er vigtigt at kende den, mens du her kan blive klogere på, hvad danske lønmodtagere i gennemsnit tjener i timen.
- Derudover kan du blive klogere på, hvad du har udsigt til at tjene over et helt liv opgjort på baggrund af den uddannelse, du har.
- Vi har også beskrevet, hvad mindstelønnen i Danmark er, og hvad top 1 pct. i Danmark tjener.
- Er du jobsøgende, har Pengejournalen også tidligere udarbejdet en liste over “nemme jobs” med en god løn.”
Konklusion 👇
- Sikkerhedsvagt, lastbilchauffør og kundeservicemedarbejder er blandt de bedst betalte job, som man kan varetage som ufaglært eller med en kort uddannelse.
Er du træt af 0 pct. i rente i banken?
Hos Saxo Bank kan du få op til 2,8 pct. i rente på dit indlån, uden du skal binde dine penge. Det er den højest mulige rente på det danske marked. Renten afhænger af dit indlåns størrelse.