Et realistisk madbudget for 2 voksne (og børn)

You are currently viewing Et realistisk madbudget for 2 voksne (og børn)
Denne side indeholder links til vores partnere. Pengejournalen kan modtage kompensation, når der klikkes på et link.

Har du nogensinde tænkt over, hvor meget du egentlig bruger på mad hver måned? Og leder du efter måder at skære ned på dine udgifter til mad, men ved du ikke, hvor du skal starte?

At skabe et madbudget kan være en effektiv løsning til at styre dine udgifter, men hvordan fastsætter man et realistisk madbudget, og hvordan kan man spare penge uden at gå på kompromis med madens kvalitet?

Her giver dig en række praktiske råd til at spare penge på mad, ligesom vi giver et bud på et realistisk madbudget, der kan spare dig for udgifter til mad. Det er penge, du kan bruge på andre ting – f.eks. opsparing og investering eller en anden type af forbrug som f.eks. rejser.

Resume 💡

  • Et madbudget for to voksne – evt. med børn – kan variere betydeligt afhængig af familiestørrelse, præferencer og livsstil. Men det er bestemt muligt at holde madbudgettet på under 3500 kr. for to voksne, hvis man har som prioritet at spare penge for eksempelvis at kunne spare op og investere. Det er også muligt at komme under 1000 kr. pr. person, men det vil kræve en større indsats.

Et realistisk madbudget til voksne – med og uden børn

Har du et overblik over, hvad du og evt. din familie bruger dine penge på, når det kommer til mad? Eller svinger du bare kortet og køber, hvad du føler, du skal bruge? Måske bliver du somme tider endda overrasket over, hvor hurtigt din bankkonto tømmes hver måned?

Ved at blive mere bevidst om dine madudgifter kan du faktisk finde betydelige besparelser – uden at skære ned på madens kvalitet eller helt udelukke f.eks. restaurantbesøg. Men hvad er egentlig et passende madbudget? Der ser vi nærmere på her.

Hvorfor skal man spare penge på mad?

At leve efter et realistisk, men omvendt ikke overdådigt madbudget er en væsentlig komponent i at skabe en sund privatøkonomi, fordi udgifter til mad er noget, vi alle har.

En besparelse på blot 300 kr. om ugen er en årlig besparelse på 15.600 kr., som kan vokse sig endnu større, hvis du investerer pengene. F.eks. kan en investering på blot 300 kr. om ugen blive til 225.990 kr. før skat om 10 år med et afkast på 8 pct.

TIP 

  • Der er mange penge at spare ved at skære ned på café- og restaurantbesøg. Men for mange er det også penge givet godt ud, hvis man får en god oplevelse. Derfor kan man f.eks. vælge at nøjes med at gå ud og spise 1-2 gange om måneden og så virkelig sætte pris på det, når man gør det.

Så det er bestemt værd at kigge på, om man kan spare penge i madbudgettet. Og den gode nyhed er, at man hverken behøver at gå på kompromis med madens kvalitet og næring.

Hvad er et realtisk madbudget for to voksne?

De fleste ting, herunder også mad, er blevet dyrere som følge af inflationen. Men det ændrer ikke på, at man kan komme rigtig langt for relativt få penge, hvis man tænker sig om, når man handler ind og laver mad.

I Danmark er det bestemt realistisk, at to voksne kan leve for et madbudget på omkring 3500 kr. pr. måned, hvis ambitionen vel og mærke er, at man ønsker at kunne lægge penge til side til f.eks. opsparing.

Ved at lave mad selv kan man spare penge, som man kan bruge på andre ting – f.eks. opsparing og investering.

Hvis man elsker at købe dyr take away og gå på dyre restauranter, og man har pengene til det, samtidig med at man er helt bevidst om, hvor mange penge det koster samlet set, så giver det ikke mening at jagte store besparelser på madbudgettet.

For i så fald er det en bevidst prioriteret at bruge mange penge på madoplevelser. Hører man omvendt til dem, der gerne vil lave mad selv og kan nøjes med take away eller restaurantbesøg nogle få gange om måneden, så kan der være mange penge at spare på madbudgettet.

Hvad er et realistisk madbudget for to voksne og to børn?

Et realtisk madbudget for en typisk dansk familie med to voksne og to børn kan ligge på i omegnen af 4.500-5.500 kr. Med et sådan madbudget vil mange stadig have mulighed for at sætte penge til side til opsparing, hvis andre typer af forbrug også holdes under kontrol.

For en familie bestående af to voksne og et barn, kan et realtisk madbudget ligge mellem 4.000-4.500 kr. pr. måned – igen afhængig af fx spise- og kostvaner, barnets alder og eventuelle ernæringsmæssige hensyn.

Hvordan beregner man sit madbudget?

For at få succes med at nedbringe sit madbudget er det en fundamental forudsætning, at man kender sine nuværende udgifter til mad. At opgøre dit madbudget indebærer, at du får et klart overblik over dine nuværende udgifter til mad og drikke.

I nogle netbanker er der mulighed for at kategorise ens forbrug, og så findes der også budgetapps, du kan bruge som f.eks. Spiir.

Du kan også gøre det selv:

  • Saml kvitteringer: Gem dine kvitteringer fra indkøb af mad og drikke i en periode, for eksempel en måned. Dette inkluderer både supermarkedskøb, restaurantbesøg og andre udgifter til mad og drikke.
  • Find det samlede beløb: Læg alle dine udgifter til mad og drikke sammen for at finde det samlede beløb, du bruger på hver måned. Dette vil hjælpe dig med at forstå, hvor meget du faktisk bruger.
  • Kategoriser udgifter: Gennemgå dine kvitteringer og opdel udgifterne i kategorier, som frugt og grønt, mejeriprodukter, kød, snacks, alkohol, osv. Dette vil give dig et overblik over, hvor meget du bruger på hver kategori. Det gør det også nemmere for dig at prioritere, hvor du gerne vil spare penge fremover.

Lav så et nyt madbudget, som fastsætter hvor meget du vil bruge på mad og drikke samlet set hver måned – evt. fordelt på underkategorier.

Når der er gået en måned, kan du evaluere på, hvordan det er gået og evt. justere på dit fremtidige madbudget. Efter den første måned har du nemlig et godt billede af, hvad der er realistisk at leve for pr. måned, og derefter kan du så således justere madbudgettet lidt op eller ned efter behov.

Hvordan kan man spare penge på mad?

Helt generelt er der mange måder, hvorpå man kan få pengene til at række længere uden at gå på kompromis med kvaliteten. Her er nogle strategier, der kan hjælpe dig med at få mere ud af dine penge.

Man kan spare mange penge på at skære ned på café- og restaurantbesøg. Men det er dumt at droppe at spise ude helt og aldeles, hvis man sætter pris på det.
  • Følg med i dit forbrug: Gennemgå dine madvaner og identificer områder, hvor du potentielt kan reducere omkostningerne. Overvej at skære ned på dyre fødevarer som kød og alkohol eller erstatte dem med billigere alternativer som bønner, linser og grøntsager samt vand.
  • Lav maden selv: At lave maden selv i stedet for at spise ude eller bestille take away er meget billigere. Du har fuld kontrol over ingredienserne og kan tilpasse dine retter til dit budget. Prøv forskellige (sunde) opskrifter og find også billigere alternativer til dyre ingredienser.
  • Gå på jagt efter gratis mad: Som Pengejournalen tidligere har beskrevet, findes der en række ordninger, som forsøger at komme madspild til livs, herunder ordningen “Stop madspild lokalt”. Det gør, at man kan være heldig at få helt gratis mad, som snart overskrider sidste holdbarhedsdato. Ved at benytte sådanne ordninger kan man – med en vis indsats – komme ned og leve for under 1000 kr. pr. person. Men et sådan budget er naturligvis ikke realistisk og ønskværdigt for alle.
  • Find billig mad: En tjeneste, som sætter fokus på madspild, er online supermarkedet Motatos, som sælger dagligevarerprodukter med rabat, for at bekæmpe madspild. Derudover kan man bruge appen “Too good to go”. Her er det f.eks. muligt at købe grøntsager og brød i supermarkeder for 30-40 kr., og som rækker til flere dages forbrug. Derudover kan man som ny kunde hos måltidskasser som f.eks. Hello Fresh og Marley Spoon spare op imod en tredjedel af prisen på de første kasser.
  • Undgå madspild: Vær opmærksom på at udnytte alle dine madvarer fuldt ud. Lav mad af overskydende ingredienser og opbevar maden korrekt for at forlænge holdbarheden. Overvej at fryse overskydende portioner ned til senere brug.
  • Planlæg dine måltider: Ved at lave en madplan på forhånd kan du undgå impulsindkøb og unødvendige udgifter. Vælg opskrifter og planlæg, hvad du vil lave til morgenmad, frokost, aftensmad og snacks i løbet af ugen. Dette giver dig mulighed for at lave en præcis indkøbsliste og undgå at købe ting, du ikke har brug for.
  • Vælg discountbutikker: Shop i discountsupermarkeder, hvor priserne ofte er lavere end i traditionelle supermarkeder.
  • Køb sæsonens frugt og grønt: Sæsonens frugt og grønt er ofte billigere og mere friske. Udnyt disse tilbud og juster dine måltider efter, hvad der er tilgængeligt og billigt.

Ved at implementere disse strategier kan du gradvist reducere dine madudgifter og opnå betydelige besparelser uden at gå på kompromis med din sundhed og livsstil.

Hvis du vil vide mere… 📖

Konklusion👇

  • Et madbudget varierer betydeligt afhængig af familiestørrelse, præferencer og livsstil. Et realtisk madbudget for 2 voksne, der gerne vil spare penge på mad, kan ligge på omkring 3500 kr. om måneden. Når børn tilføjes til ligningen, stiger madbudgettet naturligvis en smule.
  • Ved at holde øje med udgifterne, planlægge måltider, undgå madspild og selv lave mad kan du skabe et velafbalanceret madbudget, som giver dig mulighed for at lægge penge til side til opsparing.