Skal jeg vælge aktiv eller passiv forvaltning?

You are currently viewing Skal jeg vælge aktiv eller passiv forvaltning?

Man kan hente store afkast, hvis man kan forudsige fremtidens vinderaktier. Men det er samtidig en risikabel strategi, og meget fremtidig vækst er allerede indregnet i aktier i de mest hotte industrier.

Resumé💡 

  • Kan man spotte fremtidens aktier ligger der store afkast forude. Det er således meget få aktier, som historisk har skabt størstedelen af afkastet på det globale aktiemarked. Det er dog en svær og risikabel strategi, og meget fremtidig vækst er allerede indregnet i aktierne hos virksomhederne i de mest hotte industrier, såsom robotter, cybersikkerhed, kunstig intelligens og grøn omstilling.

Pas på med at jagte fremtidens aktier 📉

Når man bevæger sig ud på aktiemarkedet, er det fristende at gå på jagt efter fremtidens aktier i brancher, som man tror kommer til at dominere fremtiden. Det kan være aktier i brancher som kunstig intelligens, robotteknologi, selvkørende biler, kunstigt kød, vedvarende energi og cybersikkerhed.

Hvis man rammer såkaldte disruptionaktier, der kommer til at omvælte deres industri, er der potentielt megastore afkast i vente. Se bare en aktør som Netflix, som udkonkurrerede filmudlejningstjenesten Blockbuster ved at satse på streamning. Siden Netflix blev børsnoteret i 2002 er aktien steget over 54.000 procent. Wow! Tænk hvis man havde kunnet forudset dét. Så var pensionen sikret! Så er det vel bare at spørge sig selv, hvilke aktier der kommer til at dominere fremtiden og så satse på dem?

For den private investor kan det i gennemsnit bedre betale sig at investere i passive fonde end aktivt forvaltede fonde eller aktieudvælgelse på egen hånd.

Sagen er desværre den, at så let er det ikke forudsige. Slet ikke. For der er sandsynligvis hundredvis af andre virksomheder, som satser på at udvikle lignende teknologier og services, som den virksomhed man tænker at investere i. Så selvom man får ret i, at en given potentiel megatrend vitterligt kommer til at sætte dagsordenen, så er det langt fra sikkert, at den givne virksomhed i den pågældende branche kommer til at klare sig godt.

Dertil kommer, at mange investorer allerede har fået øjnene op for såkaldte upcoming aktier og dermed handlet priserne op. Især hvad angår teknologiaktier, så overstiger børsværdien ofte mange, mange gange den egenkapital, som selskabet har, og det betyder, at markedet allerede har indregnet stor, fremtidig vækst i kurserne.

Er temainvestering via indeksfonde en god ide? 

Hvis man har et godt øje til en bestemt trend, såsom den grønne omstilling, så kan man vælge at blive eksponeret mod den ved at købe en indeksfond eller ETF (børshandlet fond), som indeholder en lang række virksomheder, der beskæftiger sig med det givne område. På den måde kan man få en bred eksponering mod eksempelvis robotteknologi eller kunstig intelligens.

Disse hotte brancher er dog allerede blevet oversvømmet med penge, og derfor er meget af den fremtidige vækst allerede indregnet i kurserne. Så hvis man skal investere i disse hotte industrier, skal man vurdere, at virksomhederne i de givne brancher kommer til at vokse mere, end det allerede er forventet i markedet.

Der kan være en stor risiko i at investere i få enkeltbrancher eller få enkeltaktier.

En anden og mindre risikabel tilgang er at erkende, at man ikke er dygtigere end gennemsnittet til at udpege aktier og så simpelthen købe et bredt globalt indeks, der eksponerer mod alle typer af industrier. Det kaldes passiv investering i modsætning, hvor man tror, at man kan forudsige fremtidens vinderaktier. Med passiv investering i globale aktiefonde minimerer man risikoen for så kraftige kursfald, som enkeltindustrier kan opleve – som f.eks. it-boblen i begyndelsen af 00’erne, hvor det amerikanske teknologiindeks Nasdaq faldt i omegnen af 75 pct. på under to år. 💸

Hvis du vil vide mere…

  • Er du helt ny på aktiemarkedet, så anbefaler vi dig at læse denne omfattede guide for aktier til begyndere.

Konklusion

  • Kan man forudsige fremtidens aktier ligger der store afkast forude, men det er en svær og risikabel strategi, og meget fremtidig vækst er allerede indregnet i aktierne hos virksomhederne i de mest hotte industrier.