Få en ekstra indkomst: 8 realistiske idéer til passiv indkomst

You are currently viewing Få en ekstra indkomst: 8 realistiske idéer til passiv indkomst

Kunne du godt tænke dig at tjene penge, mens du sover, bør du overveje at dykke ned i mulighederne for at tjene passiv indkomst. Her giver vi en række gode råd og idéer til at komme i gang.

Resumé 💡

Passiv indkomst kræver typisk, at man lægger et vist arbejde i begyndelsen for så senere at kunne tjene penge uden den store indsats. Eksempler på måder, hvor man kan generere passiv indkomst, er blogging, bøger, kurser, investering og udlejning af ejendomme, værelser og biler.

Gode råd til at komme i gang med at tjene passiv indkomst

Der kan være mange årsager til ønsket om at ville gå i gang med at tjene passiv indkomst. Det kan være, at du jagter at blive økonomisk uafhængig, og at passiv indkomst ved siden af et fuldtidsjob kan forkorte din vej til at blive det.

Det kan være, at du blot ønsker lidt flere penge om måneden til at betale stigende regninger til f.eks. el, gas og benzin. Det kan også være, at du med tiden drømmer om at kunne leve af passiv indkomst. Uagtet hvad din motivation er for at komme i gang med at tjene passiv indkomst, så er det en indtægtsform, som i den grad kan bidrage til at skabe en sund privatøkonomi.

Passiv indkomst gør en mindre afhængig af et lønmodtagerjob, og det kan bidrage til at skabe fleksibilitet i ens hverdag. I denne artikel giver vi 8 realtiske idéer til, hvordan du kan komme i gang med at tjene penge, mens du sover.

Gode idéer til passiv indkomst

Eksempler på passiv indkomst er:

 1. Start med at investere
 2. Begynd at blogge
 3. Lav Youtube-videoer
 4. Start et videokursus
 5. Skriv en bog
 6. Udlej værelse, ejendom, garage, etc.
 7. Lej din bil ud
 8. Sælg dine fotos

Først skal vi dog lige se på, hvad passiv indkomst egentlig er.

Hvad er passiv indkomst?

Passiv indkomst kræver typisk, at man kan tjene penge på noget, uden at man behøver at gøre den store indsats. Det kan dog kræve vældig meget arbejde i begyndelsen, f.eks. hvis man vil skrive en bog, der kan give en passiv indkomst i form af royalties og bibliotekspenge.

Men når bogen først er skrevet, kræver den ikke mere arbejde, og hvis den sælger godt, kan den løbende generere passiv indtægt til dig. Med andre ord betyder passiv indkomst ikke, at man ikke skal lave noget. Hovedparten af arbejdsindsats ligger dog typisk i begyndelsen, og dermed er det muligt at opbygge flere sideløbende projekter, der kan opbygge passiv indkomst.

I modsætning til passiv indtægt findes der aktiv indtægt. Det er typisk det, man forbinder med at varetage et traditionelt job, f.eks. et lønmodtagerjob, der kræver, at man løbende er aktiv og udretter noget i de timer, man er ansat til at arbejde for en given virksomhed.

1. Start med at investere

Ønsker du at tjene passiv indkomst, bør man helt sikkert også overveje at investere i aktiver, som giver et forventet positivt afkast. Såsom i aktiemarkedet, som over tid giver et afkast på cirka 7-8 pct. i gennemsnit, som Pengejournalen tidligere har beskrevet.

Investering i udbytteaktier er en måde at opbygge passiv indtægt på.

Udfordringen med investering som passiv indtægt er, at man typisk skal sælge investeringen for at kunne realisere en potentiel gevinst. Det er dog ikke tilfældet med alle typer af investeringer. Eksempelvis kan man investere i udbytteaktier, hvilket vil sige, at den pågældende virksomhed, man investerer i, f.eks. hvert halve år udbetaler et kontant udbytte til sine aktionærer.

På den måde kan aktionærerne få del i virksomhedens gevinst, uden man behøver sin aktie for at realisere gevinsten. Dog medfører udbyttebetalingerne, at aktiens kurs alt andet lige falder tilsvarende i værdi. Dog har man sparet de gebyrer, der er forbundet med at sælge aktier.

2. Begynd at blogge

Det er ikke alle, der tror, at det er muligt at tjene penge på at blogge, men der er faktisk rigtig gode at tjene, hvis man kan ramme en tilpas stor målgruppe, som samtidig er interesseret i det indhold, som skriver. Der er forskellige tilgange til, hvordan man får besøgende på sin blog, men et godt sted at starte er at finde en niche i stedet for at skrive om alt muligt. Ved at udvælge en niche og linke mellem artiklerne gør man det samtidig nemmere for Google at indeksere blogindlæggene, så man kan komme højere op i Googles søgeresultater.

Når det kommer til selve artikelskrivningen, bør man lave en søgeordsanalyse på Google og Google Trends, så man sikrer, at det, man skriver om, rent faktisk er noget, folk er interesseret i at læse om. Der findes en lang række forskellige online værktøjer på nettet, men man kan også bare gøre det ved at tage udgangspunkt i de foreslåede resultater, som Google kommer med, når man søger på et givent emne.

Formår man at skabe en tilpas stor trafik på sin blog, kan man tjene penge på annoncer, f.eks. ved brug af annoncenetværk som Google Ads eller Ezoic. Derudover er det muligt at tjene penge på affiliate links, hvor bestemte virksomheder betaler dig for at henvise til deres produkter.

Bliver bloggen populær, kan man også overveje at sælge produkter eller ydelser på bloggen, som befinder sig inden for den niche, man har besluttet sig for at skrive om.

Inden du kaster dig ud i at tjene passiv indkomst, kan det være en god idé at skrive alle sine bedste idéer ned. Start så med at forfølg den idé, du bedst kan lide, og som samtidig har det største indtægtspotentiale

Gode råd til at komme i gang: Savner du yderligere hjælp til at komme i gang? Så anbefaler vi, at du søger på Youtube, for der er en lang række bloggere, som giver gode råd på Youtube ift., hvordan man skriver et godt blogindlæg, finder sin niche og så videre.

3. Lav Youtube-videoer

Hvis man ikke er god til at skrive, men f.eks. er god til mundtlig formidling, kan man overveje at tjene passiv indkomst via Youtube-videoer. Princippet er lidt det samme som at blogge, hvor man gør klogt i at vælge en given niche, som man så kan fortælle om i videoer på Youtube, hvor man kobler annoncer til og derigennem kan tjene penge.

Der kan være mange tilgange til, hvordan man starter som Youtuber, men et godt råd er at tage udgangspunkt i, hvordan man kan lære fra sig inden for et givent emne. Så tag f.eks. udgangspunkt i noget, du brænder for, og som du er god til, og forsøg så at lære andre om det gennem dine videoer.

4. Start et videokursus

Det samme kan man gøre ved at lave et videokursus, som man tager betaling for. Her skal indholdet dog være så væsentligt for målgruppen, at folk gider at betale for det. Man kan f.eks. teste sit indhold af i forskellige Youtube-videoer og se, hvad der er størst interesse for og først derefter begynde at udvikle et kursus, som folk vil betale penge for.

Der findes forskellige platforme og udbydere, som kan stå for det tekniske setup af en videokursusplatform, så den del af det er ikke svær at komme i gang med.

Det smarte ved passiv indkomst er, at man kan tjene penge, mens man er på farten, sover eller laver noget helt tredje

5. Skriv en bog

Et femte eksempel på passiv indkomst er indtægter fra bøger, man selv har skrevet. Hvis man ikke har erfaring med at skrive, så er det dog en fordel, hvis man allierer sig med en ghost writer eller eksempelvis starter med at blogge for at øve sig, og sidenhen kan man så samle indholdet i en bog, e-bog eller lydbog.

Man kan vælge at få sin bog egenudgivet eller via et forlag. De fleste forlag har dog strikse krav til, hvilke titler de udgiver, så det kræver, at man har en god idé til bogen og en solid struktur/synopsis for bogen, før forlagene tager bogen i betragtning. Hvis man har en idé til en bog, kan man skrive 20-50 sider af bogen og samtidig vedsende en synopsis for bogen og sende dette til et udvalgt forlag, som så kan tage stilling til bogen.

Et forlag kan være med til at strukturere, redigere og markedsføre bogen, men man skal samtidig være opmærksom på, at forlaget skal have en betydelig andel af den samlede omsætning, som bogen genererer.

6. Udlejning af værelse, ejendom, garage, etc.

En sjette god idé til at tjene passiv indkomst er at udleje overskydende plads, såsom et værelse, en garage eller lignende. Eller udleje sin bolig, når man er på ferie. Det kan man gøre på platforme som Airbnb.com, lejengarage.dk, etc. eller simpelthen ved at markedsføre det på sociale platforme som Linkedin og Facebook.

Udlejning af overskydende plads kan skabe en solid passiv indtægt, og hvis du tilmed udlejer ejendommen eller værelset, når du ikke selv er tilstede, vil du i de fleste tilfælde ikke selv opleve nogen gener ved det. Det er dog vigtigt, at du tegner en forsikring eller bruger en udlejningsplatform, som forsikrer dine ting og sager, mens du er væk.

Alt afhængig af hvad man udlejer, og hvordan man gør det, vil der være et givent loft op til hvilket, hvor man ikke skal betale skat af indtægten. Det gør denne form for passiv indkomst ekstra attraktiv.

7. Udlejning af bil

Hvis din bil alligevel bare står i garagen, hvorfor så ikke udleje den og tjene en skilling på det? Tjenester som f.eks. danske Gomore er en platform, hvor man kan udleje sin bil i de dage, man ikke bruger den. Her kan man typisk tjene i omegnen af 500 kr. pr. dag før skat, man udlejer sin bil – afhængig af hvilken bil der er tale om.

Det kan lyde som en høj passiv indtægt, hvis man alligevel ikke bruger sin bil flere dage om ugen. Man skal dog huske, at andres kørsel med bilen i det lange løb kan forringe bilens stand, ligesom et højere kilometerantal om året kan bidrage til en højere forsikringspræmie. Ifølge FDM kan det ikke altid betale sig at leje sin bil ud, så det er vigtigt, at man gør regnestykket op, inden man begynder at udleje sin bil, da udlejningen generelt slider mere på bilen end f.eks. udlejning af et værelse.

8. Sælg dine fotos

Er du god til at tage fotos? Så kan du også tjene en skilling på det. Der findes diverse online platforme, hvor man kan sælge sine stock-fotos og videoer, såsom:

 • shutterstock.com
 • unsplash.com
 • istockphoto.com

Hvis du vil vide mere… 📖

 • Ønsker du at søge et fast arbejde? I denne artikel af Pengejournalen kan du blive klogere på “nemme jobs”, der giver en god løn.
 • Benzin- og dieselpriserne er steget kraftigt i den seneste tid. I denne artikel giver Pengejournalen en række gode råd til, hvordan du kan finde billigere benzin og spare penge på benzin og diesel, så brændstof ikke ødelægger din privatøkonomi
 • Er du på udkig efter billigere el, så kan du i denne opgørelse af Pengejournalen blive klogere på, hvordan du kan spare penge ved at benytte det billigste el-selskab.

Konklusion👇

 • Passiv indkomst er en smart indtægtsform, som typisk kræver noget arbejde i starten, men som efterfølgende genererer indtægt, uden man behøver at gøre en stor indsats. Det kan f.eks. være blogging, bogskrivning, videokursus eller Youtube-videoer.