Graf: Se udviklingen for Cita 6-renten

You are currently viewing Graf: Se udviklingen for Cita 6-renten

Cita 6-renten bestemmer renten for de helt korte flekslån, som er populære hos landets boligejere. Her kan du blive klogere på, hvilken type rente der er tale om, og hvordan renten har udviklet sig.

Resumé💡

Cita 6-renten gik i 2022 fra at være negativ til at blive positiv. Se udviklingen i Cita 6-renten, som bestemmer renten på de korte flekslån, i artiklen herunder.

Cita 6-rentens udvikling

Hvis der er noget, som de danske boligejere er optaget af, så er det renterne på deres boliglån. Her skelner man mellem de fastforrentede lån, hvor renten er fastsat i en længere tidsperiode, og flekslån hvor renten løbende tilpasses.

Når det angår flekslån, så er de helt korte flekslån – bl.a. kendt som F Kort-lån, Kort Rente osv. – løbende blevet mere populære, og i denne artikel skal vi se nærmere på den rente, som bestemmer, hvad landets boligejere med disse lån betaler i rente på deres lån.

Cita 6-renten er i høj grad afhængig af pengepolitikken hos Den Europæiske Centralbank.

Denne rente hedder Cita 6-rente, som vi her skal se nærmere på.

Hvad er Cita 6-renten?

Cita står for Copenhagen Interbank Tomorrow/Next. Cita-renten er baseret på den såkaldte Tomorrow/Next-rente, som er baseret på bankernes lån mellem hinanden med en dags løbetid.

Selve Cita-renten er dog ikke baseret på én dags løbetid, men på en løbetid op til 12 måneder ifølge den den officielle finansielle sammenligningstjeneste Danish Financial Benchmark Facility. Mere enkelt forklaret er Cita 6-renten altså baseret på den rentesats, som bankerne låner penge til hinanden med en løbetid på seks måneder. Når løbetiden er så kort, afhænger den i høj grad af rentesatsen hos Den Europæiske Centralbank, som med sin toneangivende rente bestemmer, hvad de europæiske banker kan placere deres overskudslikviditet til, og hvad det koster dem at låne penge.

Hvordan har CITA 6-renten udviklet sig historisk?

DatoCitaRentesats
29. november 20226 måneder2,23
30. jun. 20226 måneder0,28
30. dec. 20216 måneder-0,45
30. jun. 20216 måneder-0,4
30. dec. 20206 måneder-0,4
30. jun. 20206 måneder-0,43
30. dec. 20196 måneder-0,59
Kilde: DFBS (Danish Financial Benchmark Facility)

Nedenfor kan du se en graf, som viser udviklingen i Cita 6-renten baseret på de halvårlige skæringsdatoer, hvor flekslån som F-Kort, Kort Rente osv. får ny rente.

Kilde: Egen grafik. Data fra DFBS (Danish Financial Benchmark Facility)

Hvor kan jeg se CITA 6 renten?

Hvis du selv ønsker at følge med i Cita 6-rentens udvikling, kræver det, at du opretter dig hos Danish Financial Benchmark Facility, som løbende opdaterer udviklingen i de danske referencerenter.

Du kan også løbende holde dig opdateret på renteudviklingen hos Pengejournalen, som nøje følger udviklingen på bolig- og rentemarkedet.

Hvis du vil vide mere… 📖

  • Ønsker du at blive klogere på skrå konverteringer af realkreditlån, hvor man går fra et fastforrentet lån til et lån med variabel rente, er denne artikel hos Pengejournalen helt sikkert noget for dig.
  • Har du behov for at vide mere om, hvor meget det koster at låne penge til en bolig, kan du læse mere på Pengejournalen her.

Konklusion👇

  • Cita 6-renten er en rente, som er et udtryk for, hvad de danske banker betaler for at låne penge til hinanden. Renten er gået fra at være negativ til positiv i 2022.