Tabel: Se udviklingen for Cita 6-renten

You are currently viewing Tabel: Se udviklingen for Cita 6-renten
Denne side indeholder annoncelinks til vores partnere. Pengejournalen kan modtage kompensation, når der klikkes på et link.

Cita 6-renten bestemmer renten for de helt korte flekslån, som er populære hos landets boligejere. Her kan du blive klogere på, hvilken type rente der er tale om, og hvordan renten har udviklet sig.

Resume 💡

  • Cita 6-renten gik i 2022 fra at være negativ til at blive positiv, og renten er steget yderligere i 2023. Se udviklingen i Cita 6-renten, som bestemmer renten på de korte flekslån, i artiklen herunder.

Cita 6-rentens udvikling

Hvis der er noget, som de danske boligejere er optaget af, så er det renterne på deres boliglån. Her skelner man mellem de fastforrentede lån, hvor renten er fastsat i en længere tidsperiode, og flekslån hvor renten løbende tilpasses.

Når det angår flekslån, så er de helt korte flekslån – bl.a. kendt som F Kort-lån (Totalkredit), Kort Rente (Nordea), Flexkort (Realkredit Danmark) osv. – løbende blevet mere populære, og i denne artikel skal vi se nærmere på den rente, som bestemmer, hvad landets boligejere med disse lån betaler i rente på deres lån.

Cita 6-renten er i høj grad afhængig af pengepolitikken hos Den Europæiske Centralbank.

Denne rente hedder Cita 6-rente, og den er ligesom alle andre boligrenter steget kraftigt i den senere tid.

Hvis du er ramt af stigende renter og gerne vil finde det billigste boliglån, kan du f.eks. bruge sammenligningstjenester som Mybanker og Findbank, der ved at indhente tilbud fra forskellige banker kan hjælpe dig med at gøre søgningen efter en ny og billigere bank hurtigere og nemmere.

Hvad er Cita 6-renten?

Cita står for Copenhagen Interbank Tomorrow/Next. Cita-renten er baseret på den såkaldte Tomorrow/Next-rente, som er baseret på bankernes lån mellem hinanden med en dags løbetid.

Selve Cita-renten er dog ikke baseret på én dags løbetid, men på en løbetid op til 12 måneder ifølge den den officielle finansielle sammenligningstjeneste Danish Financial Benchmark Facility.

Mere enkelt forklaret er Cita 6-renten altså baseret på den rentesats, som bankerne låner penge til hinanden med en løbetid på seks måneder. Når løbetiden er så kort, afhænger den i høj grad af rentesatsen hos Den Europæiske Centralbank, som med sin toneangivende rente bestemmer, hvad de europæiske banker kan placere deres overskudslikviditet til, og hvad det koster dem at låne penge.

Hvad er CITA 6-renten lige nu?

CITA 6-renten er aktuelt 3,6 pct.

Som følge af stigningen i CITA 6-renten skal boligejere med de helt korte variabelt forrentede lån betale markant mere i rente på deres boliglån, end de har været vant til.

Det kan holdes op imod, at renten var negativ et godt stykke ind i 2022. På kort tid er CITA 6-renten altså steget over 3 procentpoint. Det har ramt boligejere med de såkaldte F-Kort og lignende lån hårdt, da CITA 6-renten er afgørende for fastsættelsen af de helt korte boliglån. Og det er fortsat meget usikkert, hvordan CITA 6-renten vil udvikle sig i fremtiden.

Hvordan har CITA 6-renten udviklet sig historisk?

I nedenstående tabel kan du se, hvordan CITA 6-renten har udviklet sig historisk. Som man kan se, er det først i de senere år, at renten er kommet op i positiv territorium. Ved udgangen af 2023 var renten steget til 2,6 pct., og den er altså fortsat steget i 2023.

Da renten er meget afhængig af pengepolitiken hos Den Europæiske Centralbank, er det svært at spå, hvordan renten vil udvikle sig i fremtiden. Der er således ikke enighed om, hvorvidt centralbanken vil fortsætte med at hæve renten i 2023. Godt nok har man endnu ikke fået helt styr på den høje inflation, men omvendt har de kraftige renteforhøjelser tidligere medført problemer i banksektoren.

Bl.a. er Silicon Valley Bank i USA gået ned, mens den nødlidende Credit Suisse i Schweiz er blevet overtaget af konkurrenten UBS. Samtidig er flere andre banker havnet i problemer, herunder den tyske storbank Deutsche Bank, og derfor er det en meget svær balancegang, som Den Europæiske Centralbank nu står og skal navigere i.

DatoCitaRentesats
30. juni 20226 måneder3,6
30. december 20226 måneder2,6 pct.
30. jun. 20226 måneder0,28 pct.
30. dec. 20216 måneder-0,45 pct.
30. jun. 20216 måneder-0,4 pct.
30. dec. 20206 måneder-0,4 pct.
30. jun. 20206 måneder-0,43 pct.
30. dec. 20196 måneder-0,59 pct.
Kilde: DFBS (Danish Financial Benchmark Facility)

Hvor kan jeg se CITA 6 renten?

Hvis du selv ønsker at følge med i Cita 6-rentens udvikling, kræver det, at du opretter dig hos Danish Financial Benchmark Facility, som løbende opdaterer udviklingen i de danske referencerenter.

Du kan også løbende holde dig opdateret på renteudviklingen hos Pengejournalen, som nøje følger udviklingen på bolig- og rentemarkedet.

Hvorfor er CITA 6-renten steget?

CITA 6-renten er meget afhængig af de toneangivende rente hos Den Europæiske Centralbank, som har løftet renterne markant i 2022 og 2023. Den toneangivende rente hos Den Europæiske Centralbank er aktuelt 3,75 pct.

Den Europæiske Centralbank har set sig nødsaget til at hæve renteniveauet i løbet af 2022 og 2023 for at dæmpe den voldsomme inflation, der har påvirket størstedelen af de europæiske lande.

Det er en konsekvens af disse rentestigninger, at boligejere med F-Kort lån nu risikerer at skulle betale højere renter. På grund af den nuværende bankkrise er der dog stor usikkerhed om, hvorvidt ECB vil fortsætte med at hæve renteniveauet, som er afgørende for renten på de korte danske boliglån.

Hvis du vil vide mere… 📖

  • Ønsker du at blive klogere på skrå konverteringer af realkreditlån, hvor man går fra et fastforrentet lån til et lån med variabel rente, er denne artikel hos Pengejournalen helt sikkert noget for dig.
  • Har du behov for at vide mere om, hvor meget det koster at låne penge til en bolig, kan du læse mere på Pengejournalen her.

Konklusion👇

  • Cita 6-renten er en rente, som er et udtryk for, hvad de danske banker betaler for at låne penge til hinanden. Renten er gået fra at være negativ til positiv i 2022, og renten er steget yderligere i 2023.