Her er de bedste investeringsforeninger over 10 år

You are currently viewing Her er de bedste investeringsforeninger over 10 år

Hvilke investeringsforeninger har klaret sig bedst de seneste 10 år? En ny opgørelse viser, at kun en lille håndfuld danske investeringsforeninger med fokus på globale aktier har været i stand til at skabe et bedre afkast end den generelle markedsudvikling i de seneste 10 år.

Resumé💡

  • Kun en lille håndfuld danske investeringsforeninger med fokus på globale aktier har slået deres benchmark målt over de seneste 10 år. Nykredits investeringsforening er den samlede vinder i opgørelsen.
  • De dårligst præsterende fonde halter langt efter deres benchmark.

Sammenligning af investeringsforeningers afkast

Leder du efter de bedste investeringsforeninger, der har skabt de højeste afkast gennem tiden? Eller er du interesseret i et mere generelt overblik over investeringsforeningernes historiske afkast?

Investeringsforeninger kan være en god måde at få en god spredning i sin portefølje, ligesom foreningerne gennem den store spredning kan skabe et højere forventet afkast end ved blot at investere i få enkeltaktier. Der findes dog et hav af forskellige investeringsforeninger, og med så mange forskellige investeringsforeninger at vælge imellem, kan det være svært at vide, hvilke der er de bedste at investere i.

Derfor har vi undersøgt investeringsforeningernes afkast over tid og samlet en liste over de investeringsforeninger, der ifølge vores undersøgelse har skabt de højeste afkast over de sidste 10 år.

Nykredit i front  

Helt overordnet er det indledningvist værd at bemærke, at kun i omegnen af seks danskbaserede fonde med fokus på globale aktier har slået deres benchmark, når man sammenligner alle fondenes afkast henover de seneste 10 år. Det viser opgørelsen af Pengejournalen foretaget på baggrund af data fra Finans Danmarks database.

Opgørelsen viser, at Nykredits investeringsforening, Nykredit Invest Globale Fokusaktier, er den investeringsforening herhjemme, som har skabt det højeste gennemsnitlige årlige afkast i de seneste 10 år. Nykredit Invest Globale Fokusaktier har i perioden skabt et gennemsnitligt årligt afkast på 14,48 pct. efter omkostninger, som man kan se af nedenstående liste.

Som man også kan se af opgørelsen, så kommer Nykredits indeksfond, Nykredit Invest Globale Aktier Basis, ind på en sjetteplads ud af de i alt 38 fonde. Kendetegnet ved en indeksfond er, at den blot følger den generelle markedsudvikling og derfor kan tilbydes billigere end aktivt forvaltede foreninger. Her skal porteføljeforvaltere have betaling for at forsøge at slå markedsudviklingen. Hvis Nykredits indeksfond bruges som benchmark, er det kun 18 pct. af de aktivt forvaltede fonde, som har klaret sig bedre end den generelle markedsudvikling.

Nykredits fond Globale Fokusaktier har klaret sig bedst fra 2011-2021. Her ses Nykredits hovedkontor i København (til højre).


Den næstbedste præstation har Nordeas investeringsforening, Nordea Invest Global Starts, leveret, mens C WorldWide Glob.Akt.Etik kommer ind på tredjepladsen, som man kan se af nedenstående opgørelse.

FondeInvesteringsstilGns. årligt afkast 2011-2021 (31. juli 2021)
Nykredit Invest Globale Fokusaktier Akk.Aktiv14,48
Nordea Invest Global Stars KL 1Aktiv14,07
C WorldWide Glob.Akt.Etik Klasse UdloddendeAktiv13,65
Maj Invest Global SundhedAktiv13,33
Maj Invest VækstaktierAktiv13,27
Handelsinvest Verden AKAktiv13,04
Nykredit Invest Globale Aktier BasisPassiv12,99
C WorldWide Globale Aktier KL Klasse AAktiv12,95
Formuepleje Globale AktierAktiv12,67
Danske Invest Global Indeks, klasse DKK dPassiv12,58
Nordea Invest Global Small Cap KLAktiv12,54
Maj Invest Value AktierAktiv12,37
Sparinvest INDEX Dow Jones Sustainability World KLPassiv12,26
Nykredit Invest Globale Aktier SRIAktiv12,25
Sparinvest INDEX Global Aktier Min. Risiko KLPassiv12,25
StockRate Invest Globale AktierAktiv12,13
Nordea Invest Aktier KLAktiv11,84
Danske Invest Engros Global Sustainable Future 3, klasse DKK dAktiv11,64
Alm. Brand Invest, Globale Aktier ETIKAktiv11,43
Investeringsforeningen BankInvest, Hojt Udbytte Aktier AAktiv11,41
SKAGEN Global A – DKKAktiv10,94
Nordea Invest Stabile Aktier KLAktiv10,89
Danske Invest Global Sustainable Future – Akkumulerende, klasse DKKAktiv10,87
ValueInvest Danmark, Global Akkumulerende AAktiv10,63
Sparinvest Momentum Aktier Akk. KL AAktiv10,27
Amalie Invest Global AKAktiv9,99
Strategi Invest AktierAktiv9,7
Nordea Invest Stabile Aktier Akkumulerende KLAktiv9,62
Lån & Spar Invest Verden SelectionAktiv9,57
Sydinvest Verden Ligevægt & Value A DKKAktiv9,36
Sparinvest Cumulus Value KL AAktiv8,93
MS Invest Value AktierAktiv8,91
Sparinvest Value Aktier KL AAktiv8,76
Stonehenge Globale Valueaktier KLAktiv8,75
C WorldWide Stabile Aktier KL Klasse AAktiv8,69
Nordea Invest Globale UdbytteAktier KLAktiv8,53
Nykredit Invest Globale Aktier SRI Akk.Aktiv8,05
SKAGEN Vekst A – DKKAktiv6,86
Kilde: Finans Danmarks database

Som man kan se af opgørelsen, har investeringsforeningen Skagen Vekst leveret det dårligste afkast. Det gennemsnitlige årlige afkast for den forening var blot 6,86 pct.

Hvis du vil vide mere… 📖

  • Og hvis du gerne vil blive klogere på, hvilke fordele risikospredning medfører i en portefølje, så bør du læse Pengejournalens artikel “Her er stjernernes bud på den bedste portefølje”, hvor vi går i dybden med tre stjerneinvestorers bud på den optimale portefølje til private investorer.

Konklusion👇

  • Opgørelsen illustrerer, at det er meget få aktivt forvaltede investeringsforeninger, som i de seneste 10 år har været i stand til at slå den generelle markedsudvikling.
  • Går man blindt ud og vælger en investeringsforening, er der overvejende sandsynlighed for, at man vælger en forening, der ikke er i stand til at slå den generelle markedsudvikling.