En ny opgørelse blotlægger, hvilke danskbaserede indeksfonde som har de laveste omkostninger. De årlige omkostninger i procent (ÅOP) varierer med cirka 0,2 procentpoint på tværs af de 10 billigste danske investeringsforeninger med fokus på globale aktier.
Resumé💡
- De billigeste danske investeringsforeninger med fokus på globale aktier starter fra cirka 0,4 pct. i ÅOP. Det kan holdes op imod aktive investeringsforeninger, som koster i omegnen af 1,5-2 pct. i ÅOP.
Sammenligning af passive investeringsforeningers ÅOP 📊
Ønsker du at investere dine penge på en smartere og billigere måde, end du gør i dag?
I så fald er passive investeringsforeninger – også kendt som indeksfonde – måske noget for dig. Passive investeringsforeninger tilbyder lave omkostninger, fordi de blot følger den generelle markedsudvikling, og dermed skal man ikke betale i dyre domme for, at porteføljeforvaltere prøver at slå den generelle markedsudvikling. Hvilket de generelt alligevel ikke er i stand til.
Udfordringen er, at med så mange forskellige investeringsforeninger, der er tilgængelig på markedet i dag, kan det være svært at finde de bedste og billigste muligheder.
I denne artikel ser vi nærmere på de billigste indeksfonde, som er udbudt af danske finanshuse, men som kan købes på alle typer af handelsplatforme som f.eks. Saxo Bank, Nordnet og eToro, som generelt er billigere at handle hos end de almindelige banker.
Mere konkret så gennemgår vi fondenes omkostninger, og hvordan de bliver opgjort gennem målestokken ÅOP, herunder hvordan dette tal beregnes.
Denne opgørelse er baseret på tal fra bankernes interesseorganisation Finans Danmark og blotlægger, hvilke danskbaserede investeringsforeninger (indeksfonde) som har de laveste omkostninger, når man sammenligner indeksfonde med fokus på globale aktier.
De 10 billigste foreninger er ikke overraskende passivt forvaltet, hvilket vil sige, at de i udgangspunktet følger den generelle markedsudvikling. Det vil altså sige, at der ikke er nogen aktivt forvaltede investeringsforeninger, som kan komme ned i nærheden af samme prisniveau.

Opgørelsen fokuserer udelukkende på danske investeringsforeninger og inkluderer ikke ETF’er (børshandlede fonde) med fokus på globale aktier, som kan fås endnu billigere. ETF’er bliver dog lagerbeskattet i Danmark, hvilket vil sige, at man skal afregne skat af afkastet hvert år, selvom man ikke har realiseret en eventuel gevinst.
Her adskiller aktiebaserede danske investeringsforeninger sig, da man først skal betale skat, når man har realiseret sin gevinst, dvs. solgt sin investering og hjemtaget afkastet.
Hvilke passive fonde er de billigste? 🏦
Som man kan se af opgørelsen, så kommer Danske Banks indeksfond, Danske Invest Global Indeks, ind som den billigste fond i denne opgørelse, som er baseret på brancheforeningen Finans Danmarks database.
Opgørelsen tager som nævnt udgangspunkt i de 10 billigste danske investeringsforeninger med fokus på globale aktier. Har et givent finanshus flere passive investeringsforeninger, som ligner hinanden, f.eks. både en udbyttebetalende og akkumulerende afdeling, er den akkumulerende forening valgt.
Nordea Invest Global Enhanced er i opgørelsen den 10. billigste investeringsforening. Om den investeringsforening skal det dog siges, at selvom den overordnet set følger et indeks og dermed markedsudviklingen, er der et aktivt element i den, hvilket forklarer ordet “Enhanced”, fordi man tilstræber at fravælge virksomheder med for høj værdiansættelse og/eller for dårlig kvalitet, som Nordea selv forklarer det.
Investeringsforening | Årlige omkostninger i procent (ÅOP) |
Danske Invest Global Indeks – Akkumulerende | 0,43 pct. |
Nykredit Invest Globale Aktier Basis | 0,51 pct. |
INDEX Globale Aktier KL | 0,54 pct. |
Sparinvest INDEX Dow Jones Sustainability World KL | 0,55 pct. |
Sparinvest INDEX Global Aktier Min. Risiko KL | 0,55 pct. |
Sydinvest Verden Lav Volatilitet Indeks KL | 0,57 pct. |
Nordea Invest Globale Aktier Indeks KL | 0,58 pct. |
Sydinvest Morningstar Global Markets Sustainability Leaders KL | 0,59 pct. |
Lån & Spar Invest Globale Aktier Basis Akkumulerende | 0,61 pct. |
Nordea Invest Global Enhanced KL | 0,62 pct. |
Hvordan beregnes ÅOP? 🔍
ÅOP beregnes ved, at man forudsætter, at investoren, som investerer i en given investeringsforening, holder sin investering i syv år.

Hvis man holder investeringsforeningen i en kortere periode end syv år, vil ÅOP altså være højere end det oplyste tal, men holder man investeringsforeningen i længere tid end de syv år, vil ÅOP omvendt være lavere, fordi købs- og salgsomkostningerne bliver “fordelt” ud på flere år.
Hvis man skal undgå en ÅOP, som er højere end de ovennævnte procentsatser, skal man altså sørge for at holde sine investeringer i en rum tid og undgå at handle for meget.
Hvilke omkostninger indgår i ÅOP?
ÅOP inkluderer de omkostninger, som investoren har ved at købe sig ind i investeringsforeningen, herunder emissionstillæg, og de omkostninger som investoren har, når man sælger investeringsforeningen, herunder indløsningsfradrag. Eventuelle handelsomkostninger til banker eller handelsplatforme indgår ikke i det regnestykke.
Det er værd at være opmærksom på, at online handelsplatforme som f.eks. Nordnet, eToro og Saxo Bank generelt er billigere at handle hos end de almindelige banker.
Hvilke investeringsforeninger har det højeste afkast? 📈
Som Pengejournalen tidligere har beskrevet, klarer de passive fonde sig i gennemsnit langt bedre end de aktivt fonde, hvor man betaler porteføljeforvaltere for at forsøge at slå markedsudviklingen.
Enkelte aktive investeringsforeninger har dog været i stand til at slå markedsudviklingen målt over de seneste 10 år, og således kom Nykredits aktivt forvaltede investering, Nykredit Invest Globale Fokusaktier Akk., ind på en førsteplads i opgørelsen. Der er dog ingen garanti for, at de foreninger, som klarer sig bedst i en given periode, fortsætter med at gøre det.
Hvis du vil vide mere… 📖
- Her kan du læse mere om, hvad de bedste danske indeksfonde har skabt i afkast i de senere år.
- Hvis du gerne vil blive klogere på, hvilke fordele risikospredning medfører i en portefølje, så bør du læse Pengejournalens artikel “Her er stjernernes bud på den bedste portefølje”, hvor vi går i dybden med tre stjerneinvestorers bud på den optimale portefølje til private investorer.
- Hvis du er helt ny på aktiemarkedet og gerne vil i gang med at investere, kan du læse Pengejournalens introduktion til aktiemarkedet, hvor der også dykkes ned i begreber som netop passiv og aktiv forvaltning.
- Hvor meget skal man have investeret i aktier for at kunne leve af det? Det spørgsmål sætter Pengejournalen fokus på i denne artikel.
- Er du helt ny på aktiemarkedet, så kan du begynde med Pengejournalens guide til begyndere, som forklarer vigtige investeringsbegreber, herunder hvad forskellen er på aktiv og passiv forvaltning.
Konklusion👇
- De billigeste danske investeringsforeninger med fokus på globale aktier koster cirka fra 0,4 til 0,6 pct. i ÅOP.
- Danske Banks indeksbaserede investeringsforening er den billigste blandt de danske foreninger med fokus på globale aktier.
Er du træt af 0 pct. i rente i banken?
Hos Saxo Bank kan du få op til 2,8 pct. i rente på dit indlån, uden du skal binde dine penge. Det er den højest mulige rente på det danske marked. Renten afhænger af dit indlåns størrelse.