Her er det gennemsnitlige afkast på aktier de seneste 25 år

You are currently viewing Her er det gennemsnitlige afkast på aktier de seneste 25 år

Henover de seneste årtier har globale aktier i gennemsnit givet et flot afkast trods løbende op- og nedture på markederne. Se hvor meget afkastet i gennemsnit har været i denne artikel.

Resumé💡

  • Mere end 8 pct. har globale aktier i gennemsnit leveret i årligt afkast siden 1997, viser nye tal.
  • I det seneste årti har det gennemsnitlige årlige afkast været over 10 pct.

Afkast på aktier

Investering kan være forbundet med en mase følelser. Enorm glæde og måske endda grådighed, når markedet bare stiger og stiger. Og frygt og bæven, når det hele falder sammen.

Over lang tid er afkast på aktier dog mere stabilt, hvis man ellers løfter blikket fra enkeltaktier og i stedet kigger på udviklingen på det globale aktiemarked.

En indikator for, hvordan det globale aktiemarked klarer sig er det MSCI World-indekset, som er det mest gængse benchmark på investeringsområdet. Her bliver afkast på aktiemarkedet løbende opdateret, og de seneste tal fortæller nærmere om, hvordan aktiemarkedet har udviklet sig helt tilbage til december 1997. Altså en tidshorisont på cirka 25 år.

En tommelfingerregel er, at globale aktier i gennemsnit giver 8 pct. i årligt afkast, og det er da også, hvad MSCI World i gennemsnit har præsteret siden 1997 og frem til udgangen af april 2022. Helt præcist har afkastet i gennemsnit været 8,19 pct. ifølge de seneste tal fra MSCI World. Inkluderer man udviklingen i vækstøkonomierne – MSCI AWCI – har afkastet været 8,06 pct.

Tallene er ikke justeret for generelle prisstigninger i samfundet (inflation).

Afkast på aktier i de seneste 10 år

Kigger man over de seneste 10 år, har bechmarket MSCI World haft et gennemsnitlige årligt afkast på 10,65 pct., mens MSCI AWCI, der altså er inkl. afkast i vækstøkonomier, har det årlige afkast i gennemsnit været 9,78 pct. Forklaringen ligger først og fremmest i, at denne periode ikke inkluderer finanskrisen i 2008, hvor MSCI World faldt hele 40 pct. Dertil kommer, at der efterfølgende har været fart på de globale aktiemarkeder med kun kortere, midlertidige kriser.

Læren er altså, at over tid udjævner afkastene på de globale aktiemarkeder, og aktierne er samlet set steget støt henover de seneste 25 år.

Renters rente-effekten

Et gennemsnitligt årligt afkast på 8 pct. lyder måske ikke af alverden. Men hvis man har tålmodighed, så arbejder tiden i høj grad med en, når man investerer.

En investering på 100.000 kr. vil således vokse til knap 700.000 kr. før skat, hvis den i gennemsnit vokser med 8 pct. om året. Du kan selv prøve at lege med tallene i denne regnemaskine.

Hvis du vil vide mere… 📖

Hvis du gerne vil blive klogere på, hvilke fordele risikospredning medfører i en portefølje, så bør du læse Pengejournalens artikel “Her er stjernernes bud på den bedste portefølje”, hvor vi går i dybden med tre stjerneinvestorers bud på den optimale portefølje til private investorer.

Er du helt ny på aktiemarkedet, så kan du begynde med Pengejournalens guide til begyndere, som forklarer vigtige investeringsbegreber, herunder hvad forskellen er på aktiv og passiv forvaltning

Konklusion👇

  • Afkastet på globale aktier har i gennemsnit været godt 8 pct. i de seneste 25 år. Havde man investeret 100.000 kr. i globale aktier i 1997, havde man stået med knap 700.000 kr. i dag målt før skat og omkostninger.