Historisk udvikling i 2022: Så meget er renten på F-Kort lån steget

You are currently viewing Historisk udvikling i 2022: Så meget er renten på F-Kort lån steget

Selvom renten på F-Kort lånet er steget i 2022 – renten er gået fra at være negativ til positiv – er renten stadig lav sammenlignet med andre lån.

Resumé

  • Renten på F-kort lån følger Cita 6-renten, som er gået fra at være negativ til positiv i 2022. Se den historiske udvikling og den aktuelle rentesats her.

Den historiske udvikling i F-Kort renten (Cita 6-renten) frem til 2022

Som følge af de kraftige rentestigninger i 2022 er mange danske boligejere søgt mod variabelt forrentede lån, hvor renten typisk tilpasses fra mellem 6 måneder og op til 5 år.

Et af de populære rentetilpasningslån er F-Kort lånet, hvor renten tilpasses hvert halve år. Hos Totalkredit er lånet kender under navnet F-kort, mens det hos Nordea Kredit hedder Kort Rente, og Flexkort går det under hos Realkredit Danmark. Jyske Kredit tilbyder et lignende lån kaldet Jyske Kort Rente, men her fastsættes renten hver tredje måned.

Renten på dette lån er også steget i 2022, men ikke så kraftigt som de fastforrentede lån. Her ser vi nærmere på den historiske udvikling i rentesatsen på F-kort ved at tage udgangspunkt i den rente, som F-kort lånet bestemmes ud fra. Nemlig den såkaldte Cita 6-rente, der enkelt forklaret er en rente, som de danske banker tager udgangspunkt, når de låner penge mellem hinanden.

Hvad er F-kort renten i dag?

Cita 6-renten (som bestemmer F-kort renten) er den 29. september 2022 1,89 pct.

Konkret så fastsættes F-kort renten på baggrund af Cita 6-renten samt et tillæg, som boligejerne betaler til obligationsinvestorerne. Dette tillæg fastsættes, når de bagvedliggende obligationer refinansieres, hvorfor det varierer fra gang til gang. Derfor vil vi alene se på, hvad den aktuelle Cita 6-rente aktuelt er.

DatoCitaRentesats
29. september 20226 måneder1,89
Kilde: DFBS

Hvordan har Cita 6-renten udviklet sig historisk?

Cita 6-renten (Copenhagen Interbank Tomorrow/Next Average) var i mange år efter finanskrisen negativ, indtil den i 2022 begyndte at bevæge sig op i positivt terræn.

Nedenstående graf viser udviklingen i Cita 6-renten på baggrund af, hvad renten har været ved udgangen af hvert halvår, hvor F-kort renten som nævnt fastsættes.

Fra udgangen af 2019 og frem til udgangen af 2021 var Cita 6-renten negativ i intervallet minus 0,6 til minus 0,4 pct., mens den ved udgangen af 1. halvår 2022 var 0,28 pct., som man kan se af nedenstående graf.

Kilde: Egen grafik. Data fra DFBS (Danish Financial Benchmark Facility)

Nedenfor følger de eksakte historiske rentesatser for Cita 6-renten, som er baseret på tal fra benchmarksitet Danish Financial Benchmark Facility. Konkret er Cita 6-renten i høj grad bestemt af den toneangivende rentesats hos Den Europæiske Centralbank (ECB). Da Danmark fører en fastkurspolitik over for euroen, så er de korte renter herhjemme således i høj grad præget af, hvilken rentesats ECB tilbyder, at bankerne kan låne penge til. Det er således de satser, som Nationalbanken herhjemme bliver nødt til at basere sine indlånssatser på baggrund af for at sikre, at man kan holde den danske krones valutaspænd (dvs. hvor meget kronen må svinge) over for euroen.

For at få adgang til udviklingen i Cita 6-renten og andre rentesatser kræver det, at man opretter en gratis bruger hos DFBS.

DatoCitaRentesats
29. september 20226 måneder1,89
30 jun. 20226 måneder0,28
30 dec. 20216 måneder-0,45
30 jun. 20216 måneder-0,4
30 dec. 20206 måneder-0,4
30 jun. 20206 måneder-0,43
30 dec. 20196 måneder-0,59
Kilde: DFBS (Danish Financial Benchmark Facility)

Hvad er fordelene og ulemperne ved et F-Kort lån?

F-Kort lånet er det lån med størst renterisiko, da renten løbende tilpasses hvert halve år. Man risikerer derfor, at den månedlige ydelse på boliglånet stiger markant, hvis den korte rente stiger.

For at kunne optage et F-kort lån skal man altså have et vist økonomisk råderum i sin økonomi. Fordelen ved lånet er, at man her og nu får en relativ lav rente, men der er ingen garanti for, at det fortsætter i fremtiden.

Hvis du ønsker at blive klogere på F-Kort lånet, så kan du fortsætte læsningen i denne artikel af Pengejournalen, der uddyber fordele og ulemper ved lånet.

Hvis du vil vide mere… 📖

Står du og skal til at købe bolig for første gang, kan du med fordel læse Pengejournalens guide til førstegangskøbere.

Ønsker du at læse mere om fordele og ulemper ved en opkonvertering af realkreditlån, kan du tjekke denne artikel ud af Pengejournalen.

Vil du gerne blive klogere på teknikken i, hvad der sker, når renterne stiger, og kurserne falder, kan du læse Pengejournalens udførlige artikel om emnet.

Ønsker du at blive klogere på skrå konverteringer af realkreditlån, hvor man går fra et fastforrentet lån til et lån med variabel rente, er denne artikel hos Pengejournalen helt sikkert noget for dig.

Har du behov for at vide mere om, hvor meget det koster at låne penge til en bolig, kan du læse mere på Pengejournalen her.

Konklusion👇

  • Renten på F-kort lån følger Cita 6-renten, som er gået fra at være negativ til positiv i 2022. Cita 6-renten og dermed F-Kort renten er stadig forholdsvis lav, men der er ingen garanti for, at det fortsætter.