Hvad er F-Kort renten nu?

You are currently viewing Hvad er F-Kort renten nu?

Renten på F-Kort lån er steget markant i 2022. Her ser vi nærmere på, hvad den aktuelle rentesats er på lånet, der tilpasses hvert halve år.

Resumé

Renten på F-kort lån tilpasses hvert sjette måned og følger Cita 6-renten, som er steget markant i 2022. Her kan du se den aktuelle rentesats.

Aktuel F-Kort rente i 2022

Har du et F-Kort lån, og ønsker du at følge med i, hvordan renten på lånet udvikler sig? I 2022 er renten på dette lån steget markant, og det betyder, at man som boligejer skal betale mere i rente, end man har været vant til.

I en årrække har renten på F-Kort lån været negativ, men som følge af de kraftige rentestigninger i 2022 er renten igen blevet positiv. Renten på F-Kort lån følger den såkaldte Cita 6-rente, og derudover betaler boligejerne et mindre kurstillæg, som Pengejournalen tidligere har beskrevet.

Kurstillægget afhænger af, hvornår de bagvedliggende obligationer er blevet refinansieret, og derfor vil vi i denne artikel alene se på den aktuelle rentesats for Cita 6-renten (Copenhagen Interbank Tomorrow/Next Average).

F-Kort lånet er kendetegnet ved, at rentesatsen tilpasses hvert halve år. Den løbende ydelse kan altså svinge meget på denne type lån afhængig af udviklingen i de korte rente.

Hos Nykredit/Totalkredit, der er landets største realkreditinstitut, er lånet som nævnt kendt under navnet F-kort. Hos Nordea Kredit hedder det tilsvarende lån Kort Rente, mens navnet for det tilsvarende lån er Flexkort hos Realkredit Danmark. Jyske Kredit tilbyder et lignende lån kaldet Jyske Kort Rente, men det adskiller sig dog fra de øvrige lån, da renten her fastsættes hver tredje måned.

Hvad er F-kort renten nu?

Cita 6-renten (som bestemmer F-kort renten) var den 17. oktober 2022 2,03 pct. Lægger man dertil det aktuelle kurstillæg på F-Kort renten, som fastsættes, når de bagvedliggende obligationer refinansieres, så har man den samlede F-Kort rente. Aktuelt er rentetillægget på lån i Totalkredit i størrelsesordenen 0,12-0,45 pct.

Derudover betaler man som på alle andre boliglån også gebyrer i form af bidragssatsen.

DatoCitaRentesats
17. oktober 20226 måneder2,03
Kilde: DFBS

Cita 6-renten er i høj grad afhængig af den toneangivende rentesats hos Den Europæiske Centralbank (ECB). Det skyldes, at grundet Danmarks fastkurspolitik er det den rentesats, som Nationalbanken tager udgangspunkt i, når den fastlægger, hvad de danske banker skal betale for at placere penge i Nationalbanken.

Hvad de danske boligejere med F-Kort lån løbende skal betale i renter, afhænger altså i høj grad af, hvad der sker på de finansielle markeder i hele Europa, og på hvilket niveau ECB på den baggrund vælger at fastsætte sin toneangivende rentesats.

Skal jeg bekymre mig for, om renten stiger?

Hvis du overvejer et lån med løbende rentetilpasning, skal du have en stærk nok privatøkonomi til, at den månedlige ydelse på dit boliglån kan stige markant. Renten på F-Kort lån er stadig aktuelt den laveste rentesats, som man kan få på et dansk boliglån, men man risikerer omvendt, at renten stiger yderligere.

Hvis man ønsker et F Kort-lån, skal man kunne sove godt om natten, selvom renten stiger yderligere. Ens privatøkonomi skal også kunne tåle de store renteudsving.

Udover at man skal have en robust økonomi, så kræver det også, at man skal vælge lånet med åbne øje, hvilket vil sige, at man skal kunne sove godt om natten, selvom renten på lånet stiger. Hvis man omvendt vil kende sine månedlige ydelser mange år ud i fremtiden, bør man vælge et fastforrentet lån.

Hvis du vil vide mere… 📖

  • Her kan du læse mere om Cita3-renten, og hvilken rolle den spiller for bestemte boliglån.
  • Ønsker du at blive klogere på skrå konverteringer af realkreditlån, hvor man går fra et fastforrentet lån til et lån med variabel rente, er denne artikel hos Pengejournalen helt sikkert noget for dig.
  • Har du behov for at vide mere om, hvor meget det koster at låne penge til en bolig, kan du læse mere på Pengejournalen her.

Konklusion👇

  • Renten på F-Kort lån er steget markant i 2022 og er for første gang i mange år gået fra en negativ rentesats til en positiv rentesats.