SVM-regeringen har meldt ud, at man ønsker at indføre en top-topskat, som kommer til at ramme folk med høje millionindkomster. Her ser vi nærmere på, hvordan top-topskatten kommer til at se ud, og hvornår der er udsigt til, at den bliver indført i Danmark.
Resumé💡
Top-topskatten er et forslag fra SVM-regeringen, som ønsker at beskatte personer med årsindkomster på over 2,5 mio. kr. med 5 procentpoint mere end i dag. Forslaget er ikke vedtaget endnu, men da regeringen har flertal i Folketinget, skal man ikke have opbakning fra andre partier for at gennemføre det.
Forstå forslaget om top-topskatten
Vellønnede direktører, succesfulde iværksættere og højt specialiseret erhvervsfolk skal vænne sig til tanken om at betale mere i skat. Således har SVM-regeringen foreslået at indføre en top-topskat, som rammer personer med en årsindkomst på over 2,5 mio. kr. Her ser vi nærmere på, hvordan forslaget er skruet sammen, og hvornår det kan træde i kraft.
Hvad er top-topskatten?
Top-topskatten er en skat, som rammer personer med en årlig indtægt på over 2,5 mio. kr. Konkret skal de betale 5 procentpoint mere i skat, end de gør i dag. Sådan lyder forslaget fra regeringen bestående af Socialdemokratiet, Venstre og Moderaterne.
Forslaget blev præsenteret i regeringsgrundlaget “Ansvar for Danmark – Det politiske grundlag for Danmarks regering”, som regeringen præsenterede ved udgangen af 2022.
Det er ikke alle, som er glade for forslaget. Eksempelvis har Saxo Banks stifter, Kim Fournais, langet ud efter regeringens forslag i Berlingske.
“Det kommer til at få store konsekvenser for vores samfund, at man nu aktivt sender et signal om, at produktive og dygtige mennesker er sådan nogle grimme og onde typer, der skal udsættes for så voldsom en konfiskation af værdi. Det er helt afsindigt,” siger Kim Fournais til Berlingske.
Konkret vil top-topskatten blive lagt oven på den eksisterende topskat, som i dag er 15 pct. Samlet set bliver topskatten altså 20 pct. for personer med en indkomst over 2,5 mio. kr.

Som Pengejournalen tidligere har skrevet, er regeringen også på vej med en ny mellemskat. Topskatten rammer i dag folk med indkomster, der overstiger 618.370 kr. før am-bidrag. Fra den grænse og op til 750.000 kr. før am-bidrag er regeringens ønske at nedsætte topskattesatsen fra 15 pct. til 7,5 pct., som bliver en form for mellemskat, som ikke eksisterer i dag.
Hvornår træder top-topskatten i kraft?
Forventningen er, at regeringen fremsætter lovforslaget, der indeholder top-topskatten, i løbet af 2023. Og dermed kan de nye regler komme til at gælde allerede fra 2024.
Det skyldes, at SMV-regeringen har et flertal i Folketinget og dermed er man ikke afhængig af opbakning fra andre politiske partier for at gennemføre tiltagene. Der skal altså gå meget galt, hvis regeringen ikke får opbakning til at indføre sit forslag i Folketinget. Alternativt skal regeringen vælge at trække forslaget tilbage, men det er der endnu ikke noget, der tyder på kommer til at ske.
Men det er vigtigt at pointere, at regeringsgrundlaget ikke er vedtaget i Folketinget endnu, og det er først, når det måtte ske, at reglerne træder i kraft.
Hvor mange bliver ramt af top-topskatten?
Ifølge den liberale tænketank CEPOS står cirka 8.700 personer til at blive ramt af top-topskatten.
“Deres marginalskat øges fra 55,9 procent til 60,5 procent. Indregnes de høje danske afgifter, udgør den sammensatte marginalskat cirka 70 procent. Det er voldsomt,” lyder det fra tænketankens cheføkonom, Mads Lundby Hansen, i en kommentar i Berlingske, hvor han videre forklarer, at Finansministeriet regner med en samlet indtægt på 0,7 mia. kr., hvilket han dog selv mener er tvivlsomt.
Hvis du vil vide mere… 📖
- Her kan du læse mere om, hvordan du beregner din løn efter skat.
- Nærmer du dig topskattegrænsen, kan du her blive klogere på, hvor topskattegrænsen ligger i 2023, mens vi i denne artikel ser nærmere på, hvornår man får penge tilbage i skat i 2023, hvis man har penge til gode.
- Du kan også blive klogere på, hvordan du i nogen tilfælde kan slippe for at betale topskat med en ekstra pensionsindbetaling.
- Pengejournalen har også tidligere beskrevet, hvor mange danskere som betaler topskat i 2022 og 2023?
- Du kan også blive klogere på, om topskat er noget, man betaler af hele sin lønindkomst eller blot en del af lønnen.
- Vil du gerne blive klogere på skatteforhold for din pension, ser vi i denne artikel bl.a. nærmere på skattereglerne for aldersopsparing.
- Skat betaler man som boligejer også af sin bolig, og på det område har Pengejournalen udarbejdet en liste over, hvor stor grundskylden er i alle landets kommuner, og du kan også blive klogere på, hvor stor en skatteværdi som rentefradraget på boliggæld har.
Konklusion 👇
- Regeringen lægger som noget nyt op til at indføre en indføre en top-topskat på 5 pct., så personer med en årsindkomst på over 2,5 mio. kr. skal betale 5 procentpoint mere i skat end i dag.