Hvis du er ny på investeringsmarkedet og gerne vil lære mere om, hvilke muligheder man har som privat investor, kan du blive klogere her, hvor vi dykker ned i seks kendte investeringsaktiver.
Resumé 💡
Aktier, obligationer og ejendomme er blandt de mest populære investeringsaktiver, man som privat investor kan investere i. Men der er også andre gode muligheder. Men man skal tænke sig godt om, inden man kaster sig ud i at investere i mindre gængse investeringsaktiver.
Få dine penge til at vokse: Introduktion til 6 kendte investeringsaktiver
Har man opbygget en opsparing, som man gerne vil have til at vokse, så er der et væld af muligheder på investeringsmarkedet. Men man kan hurtigt komme galt afsted, hvis man ikke tænker sig, inden man begynder at investere, så her ser vi nærmere på de mest gængse investeringsaktiver, ligesom vi på baggrund af dygtige investorers anbefalinger kommer med bud på, hvordan man kan sammensætte en investeringsportefølje.
Konkret kommer vi med et overblik over seks populære investeringsaktiver, der er tilgængelige for den private investor.
- Aktier
- Obligationer
- Ejendomme (REITS)
- Råvarer
- Ædelmetaller (f.eks. guld og sølv)
- Kryptovaluta
1. Aktier
Børsnoterede aktier er den mest kendte investeringsform. Ved at købe en aktie i en virksomhed bliver du konkret medejer af den pågældende virksomhed. Aktien repræsenterer med andre ord et medejerskab af den pågældende virksomhed – også selvom du f.eks. kun nøjes med at købe en aktie.
Som Pengejournalen tidligere har beskrevet, er en bredt anerkendt og fornuftig strategi til aktieinvestering, at man som privat investor køber passive investeringsfonde, som følger den generelle markedsudvikling. Dermed får man det samme afkast, som det generelle aktiemarked leverer, og det kan blive til mange penge over tid.
Man undgår samtidig at blive hårdt ramt, når enkelte virksomheder går konkurs.
2. Obligationer
Obligationer giver i modsætning til aktier ikke medejerskab i en virksomhed. En obligation dækker konkret over, at man investerer i gæld fra stater, virksomheder og boligejere (realkreditobligationer). En obligation er altså en form for lån.
Som Pengejournalen tidligere har beskrevet, har obligationer historisk givet et mindre afkast end aktier, men de kan fungere som et godt supplement til aktier, da aktier og obligationer historisk er steget og faldet i kurs på forskellige tidspunkter. Obligationer kan dermed være en god stødpude i en portefølje.
Hvis du gerne vil blive klogere på obligationsinvestering, kan du læse Pengejournalens dybdegående artikel om emnet.
3. Ejendomme
Et tredje populær investeringsaktiv er ejendomme. Ejendomsinvestering kan ske på mange måder, f.eks. ved at man køber en bolig man selv kan bo i eller leje ud til andre. Sidstnævnte er en videnskab i sig selv.
En nem måde at få eksponering mod ejendomsmarkedet på – og dermed sprede risikoen i en investeringsportefølje – er ved at investere i ejendomsfonde, der investerer i en lang række forskellige ejendomme, f.eks. på globalt plan. Denne type fond kaldes REIT (Real Estate Investment Trust).
(Artiklen fortsætter under billedet…)

Som Pengejournalen tidligere har beskrevet, anbefalede den legendariske og nu afdøde invester David Swensen, at private investorer placerede 20 pct. af deres portefølje i REIT’s.
David Swensens anbefaling til en portefølje til private investorer ser i øvrigt således ud:
- 30 pct. i et indeks med amerikanske aktier
- 15 pct. i et indeks med globale aktier
- 5 pct. i et indeks med emerging market-aktier (aktier i vækstøkonomierne)
- 20 pct. i såkaldte REIT’s (ejendomsfonde)
- 15 pct. i TIPS (inflationsbeskyttede amerikanske statsobligationer)
- 15 pct. i amerikanske statsobligationer
4. Råvarer
En fjerde investeringsmulighed er råvarer, som man ifølge Forbes typisk opdeler i “bløde råvarer,” såsom kaffe, korn og sukker, og “hårde råvarer,” såsom olie, gas og kul.
Råvarer kan også bidrage til at skabe spredning i en investeringsportefølje, og den kendte investor Ray Dalio har bl.a. inkluderet råvarer i sin kendte All Weather Portefølje, som Pengejournalen har beskrevet i en selvstændig artikel.
Ray Dalios “All Weather”-portefølje ser sådan ud:
- 30 pct. i et indeks med amerikanske aktier
- 40 pct. i et indeks med lange amerikanske statsobligationer
- 15 pct. i et indeks med mellemlange amerikanske statsobligationer
- 7,5 pct. i et indeks med guld
- 7,5 pct. i et blandet indeks af råvarer
5. Ædel- og industrimetaller
Som man kan se af Ray Dalios forslag, så indebærer hans aktivallokering også investering i guld. Guld er det mest kendte ædelmetal i investeringsverdenen. Men aktivkategorien ædel- og industrimetaller tæller også bl.a. sølv, platin, aluminium, zink, etc.
(Artiklen fortsætter under billedet…)

Der findes en lang række forskellige investeringsfonde, som kan give eksponering til enkelte ædel- og industrimetaller, og det er også muligt at købe fonde, der giver en bred eksponering mod investeringskategorien.
Du kan følge udviklingen i ædel- og industrimetaller hos Bloomberg.
6. Kryptovaluta
Kryptovaluta er en relativ ny investeringsklasse, hvor kryptovalutaerne Bitcoin og Ethereum er de mest udbredte af slagsen. De er kendetegnet ved at være uafhængige af nationer og centralbanker. I stedet er de baseret på en decentral, distribueret database kaldet blockchain, som registrerer alle overførsler i “blokke”, som er offentligt tilgængelige.
Kryptovalutaer har indtil videre været kendetegnet ved at være meget volatile, dvs. have enorme udsving i deres pris. Så det er et aktiv, man skal passe meget på med at investere i, hvis man ikke har en solid forståelse af det.
En kryptovaluta som Bitcoin kan ifølge investeringseksperten Ray Dalio være med til at tilføje en investeringsportefølje diversificering, men som følge af de store udsving anbefales det generelt kun, at kryptovalutaer fylder en lille del af ens portefølje – som f.eks. nogle få procent.
Som med så mange andre investeringsaktiver kan de mest gængse kryptovalutaer i form af Bitcoin og Ethereum også købes gennem forskellige typer af investeringsfonde.
Hvis du vil vide mere… 📖
- Her kan du læse mere om, hvad de bedste danske indeksfonde har skabt i afkast i de senere år.
- Er du helt ny på aktiemarkedet, så anbefaler vi dig at læse denne omfattede guide for aktier til begyndere.
- I denne artikel ser vi nærmere på, hvordan man bedst kan investere 1 mio. kr. afhængig af den enkeltes risikoprofil.
- Ønsker du i det hele taget at blive klogere på, hvad man kan investere i, så dykker vi her ned i forskellige typer af aktiver, man kan investere i.
- Her belyser vi, om det er en god ide at investere lige nu?
- Her ser vi nærmere på, hvor mange penge man skal have investeret i aktier for at leve af det.
- Har du en mindre formue, kan det være interessant for dig at læse mere om, hvordan man investerer i aktier for små beløb, mens du i denne artikel kan læse mere om risikoen ved at investere i aktier.
- Aktiv eller passiv forvaltning er et vigtigt spørgsmål at tage stilling til, når man investerer. Læs mere om, hvorfor passiv investering i det lange løb slår aktiv forvaltning.
- Samtidig er det fornuftigt at sprede sin risiko. I denne artikel kan du læse mere om, hvordan man investerer i udenlandske fonde med henblik på at sprede sin risiko.
Konklusion 👇
- Aktier, obligationer og ejendomme er de mest populære investeringsaktiver, men særligt råvarer og ædelmetaller kan ifølge eksperter også være værd at overveje.