Det kan være forbundet med ekstra gebyrer at bruge betalingskort i udlandet. Her ser vi på, hvad det koster og giver en række gode råd til, hvordan man smartest betaler, når man er eksempelvis på ferie eller forretningsrejse i udlandet.
Resumé 💡
- Bankerne må ikke længere opkræve valutakurstillæg, hvis man bruger sit private betalingskort inden for EU. Så man skal ikke være bange for at svinge betalingskortet i udlandet. Men husk altid at betale i lokal valuta, da det er forbundet med gebyrer at betale i danske kroner, når man bruger sit betalingskort i udlandet.
Betaling med kort på ferien i udlandet
Har du pakket tasken og er på vej på ferie i udlandet?
Så husk på, at det kan være dyrt at bruge sit betalingskort uden omtanke i udlandet. Derfor dykker vi i denne artikel ned i, hvad det koster at betale og hæve med et betalingskort, og hvordan du undgår at bruge for mange penge på betalingsgebyrer på din rejse.
Først og fremmest er det ikke smart at rende rundt med en masse kontanter på i udlandet, hvis det er muligt at betale med kort. Har man mange kontanter på sig, risikerer man at miste dem eller blive udsat for tyveri, hvilket vil være en streg i regningen, når man er på ferie for at hygge sig. Dertil kommer, at det altid er en god ide at medbringe minimum to betalingskort, når man rejser, hvis det ene skulle blive væk eller spærret.
Hvad koster det at betale i udlandet?
Bankerne må ikke længere opkræve valutakurstillæg, hvis man bruger sit private betalingskort, såsom Visa- eller Mastercard, inden for EU. Du kan altså frit bruge dit eget private betalingskort inden for EU, mens der dog kan være pålagt gebyrer, hvis det er et virksomhedskort.
Hvis du bruger kortet udenfor EU/EØS-lande samt Storbritannien og Schweiz, skal man ifølge Danske Bank som kunde hos banken i stedet betale en pris for udenlandsk kortbetaling på 1,5 pct. af beløbet. Det gælder dog ikke betalinger i EUR og SEK.

Skal man betale i euro eller danske kroner?
Et godt råd er altid at betale i lokal valuta (typisk euro i EU), når man er ude at rejse. Den forretning, du handler med, kan således lægge et valutatillæg oven i prisen, hvis du vælger at betale i danske kroner. Så igen: Betal altid i lokal valuta.
Kan man bruge Dankort i udlandet?
Nej, du kan ikke bruge et rent Dankort i udlandet (dvs. uden Visa). Et rent Dankort virker kun i danske butikker. Men du kan bruge et Visa/Dankort, der virker på den måde, at man betaler med Dankort i danske butikker, mens man automatisk betaler med Visa i udenlandske butikker.
Konkret indebærer det ingen forskel for dig som forbruger, men afregningsmodellen mellem butikkerne og kortudbyderne er forskellig alt efter, hvilken del af kortet der betales med.
Hvad koster det at hæve penge i udlandet?
Det afhænger af den bank, som du er kunde hos, og hvilken valuta der er tale om, men typisk 30-50 kr. pr. kontanthævning. Ofte vil det være billigere at hæve med Visakort end Mastercard.
Er man f.eks. kunde hos Arbejdernes Landsbank, så koster det 30 kr. at hæve med et traditionelt Visakort, mens det koster 50 kr. at hæve penge i udlandet med et traditionelt Mastercard (dvs. ikke debetkort), oplyser banken på sin hjemmeside.
Fra 2020 er der desuden blevet indført en regel om, at det ikke må være dyrere at hæve euro i udlandet, end det er at hæve euro i sit hjemland.
Hvor meget kan jeg hæve i udlandet?
Det er forskelligt fra kort til kort, hvor meget du kan hæve om dagen i udlandet, og hvad loftet er for udenlandske transaktioner pr. måned. For Visa-kort er der en forbrugsgrænse på 25.000 kr. pr. løbende 30 dage. For Mastercard afhænger det af, hvilken udgave af kortet man har, og hvilket kreditloft det opererer med.
Hvis du vil vide mere… 📖
- Benzin- og dieselpriserne er steget kraftigt i den seneste tid. I denne artikel giver Pengejournalen en række gode råd til, hvordan du kan finde billigere benzin og spare penge på benzin og diesel, så brændstof ikke ødelægger din privatøkonomi
- Er du på udkig efter billigere el, så kan du i denne opgørelse af Pengejournalen blive klogere på, hvordan du kan spare penge ved at benytte det billigste el-selskab.
- Er du interesseret i at vide mere om, hvordan man kan spare penge på sit madbudget, så har Pengejournalen skrevet en guide med 10 gode råd.
- Og i denne artikel gennemgår Pengejournalen fem spørgsmål, man bør stille sig selv, før man impulskøber.
Konklusion👇
- Det er ikke længere lovligt for banker at opkræve valutakurstillæg, hvis man bruger sit private betalingskort inden for EU. Det er dog vigtigt, at man altid betaler i lokal valuta, da det som regel koster ekstra penge at betale i danske kroner, når man bruger sit betalingskort i udlandet.