Hvad koster det at bo i et hus til 1 mio. kr.?

You are currently viewing Hvad koster det at bo i et hus til 1 mio. kr.?
Denne side indeholder annoncelinks til vores partnere. Pengejournalen kan modtage kompensation, når der klikkes på et link.

Rentestigningerne har gjort det dyrere at bo i en ejerbolig, hvis man ikke nåede at låse den lave rente fast i tide. Her ser vi nærmere på de månedlige udgifter, man har som boligejer.

Resume 💡

 • Den månedlige ydelse på et fastforrentet realkreditlån til en bolig på 1 mio. kr. er cirka 3.547 kr. efter skat. Dertil kommer udgifter til ejendomsskatter, renovering, evt. banklån, mv.

Så meget koster det at sidde i en bolig til 1 mio. kr.

Det er de færreste huse, der koster 1 mio. kr. i dagens Danmark.

Ikke desto mindre er det illustrativt at belyse, hvad det koster at sidde i en bolig til 1 mio. kr. om måneden, da man derefter hurtigt kan få et billede af, hvad det koster at sidde i den pågældende bolig, man måtte være interesseret i.

Hvor meget det koster at bo i et hus til 1 mio. kr., afhænger bl.a. af, hvilken type boliglån man har

Den nemmeste måde at få et overblik over den månedlige ydelse ved et boligkøb er at bruge realkreditinstitutternes beregnere til formålet. Her har vi taget udgangspunkt i Totalkredits beregner, som blotlægger omkostningerne til et boligkøb på 1 mio. kr., og som viser udgifterne ved et fastforrentet 4 procent-lån og et F-kort-lån, hvor renten fornys hvert halve år.

Sådan fordeler finansieringen sig:

 • 5 pct. Egen opsparing: 50.000 kr.
 • 15 pct. Lån i pengeinstituttet: 150.000 kr.
 • 80 pct. Realkreditlån: 800.000 kr.

Månedlig ydelse efter skat på realkreditlån

Som man kan se af nedenstående oversigt fra Totalkredit, så er den månedlige ydelse på det 30-årige fastforrentede 4 procent-realkreditlån cirka 3.547 kr. efter skat, mens ydelsen er 2.791 kr. for F-kort-lånet. Her er ydelsen dog kun kendt et halvt år ud i fremtiden, da renten løbende tilpasses. Det vil sige, at ydelsen både kan stige og falde afhængig af renteudviklingen.

30- årigt realkreditlån på 800.000 kr.Ydelse pr. måned før skatYdelse pr. måned efter skatMånedligt afdrag
Fastforrentet 4 procentslån4.358 kr.3.547 kr.1.189 kr.
F-kort-lån3.076 kr.2.791 kr.1.963 kr.
Kilde: Totalkredit

Hvis din egen økonomi er negativt påvirket af stigende renter, og du gerne vil undersøge, om du kan spare penge på dit boliglån, kan du f.eks. bruge sammenligningstjenester som Mybanker og Findbank, der ved at indhente tilbud fra en lang række banker kan hjælpe med at gøre søgningen efter en ny og billigere bank hurtigere og nemmere.

Samlede månedlige udgifter som boligejer

Dertil kommer direkte udgifter til boligen i form af bl.a.

 • Ejendomsskatter – der er afhængig af grundværdien, og hvilken kommune man bor i. I hele landet som gennemsnit er grundskyldspromillen 26,12 ifølge tallene fra Danmarks Statistik, så hvis ens grund er vurderet til 500.000 kr., så skal man betale cirka 14.000 kr. i ejendomsskat om året, svarende til knap 1.200 kr. om måneden.
 • Renovering
 • Forsikring (husforsikring og indboforsikring)
 • Ejerforening
 • Afdrag og renter på evt. banklån
 • Udgifter til bl.a. vand, varme, el, gas/fjernvarme/varmepumpe etc.

Hvad de samlede månedlige udgifter bliver, er svært at lave en generel beregning på, da det bl.a. afhænger af renten på banklånet, hvilket energimærke og opvarmningsform boligen har.

Der er en lang række faste udgifter, der knytter sig til at være boligejer.

Hos hjemmesiden Raadtilpenge.dk har man opstillet et budget for et hus til 1,2 mio. kr., hvor der også betales af på banklån, og her når man frem til, at parret skal betale cirka 11.000 kr. om måneden for at bo i huset.

Hvis man sammenligner det regnestykke med at bo i en lejebolig, skal man dog huske på, at en vis del af det beløb er afdrag på lån, dvs. man betaler i virkeligheden sig selv, fordi man reducerer sin rentebærende gæld.

Hvis du ønsker at blive klogere på spørgsmålet, fordi du gerne vil sælge din bolig, kan du f.eks. få et gratis salgstjek hos EDC, som kan give en professionel vurdering af, hvad din bolig er værd i det nuværende marked.

Hvis du vil vide mere… 📖

 • De helt korte boliglån i Danmark er styret af den såkaldte Cita 6-rente, som du kan læse mere om i denne artikel med fokus på Cita 6-rentens udvikling.

Konklusion👇

 • Afhængig af lånetypen skal man cirka betale mellem 2800-3500 kr. i månedlige ydelse for et realkreditlån på 800.000 kr. Dertil kommer en række yderligere omkostninger, man skal betale som boligejer.

Ønsker du at spare penge på dit boliglån?

Lad bankerne konkurrere om dig og find ud af, om du kan opnå økonomiske besparelser eller mere attraktive vilkår på dit boliglån ved at skifte bank.