Ønsker du at skifte til en anden bank, end den du har i dag? Den gode nyhed er, at det er meget simpelt at skifte bank, hvis man har en simpel økonomi.
Resumé 💡
- Det er nemt og billigt at skifte bank, hvis man har en simpel økonomi. Man skal blot tage fat i den bank, som man ønsker at skifte til og fremvise legitimation, og så klarer de arbejdet for dig.
Sådan skifter man bank
Det er enkelt at skifte bank – og heller ikke dyrt – hvis man har en simpel økonomi uden realkreditlån, pensionsopsparinger i banken, etc. Men selvom det er relativt enkelt, er det ikke så mange danskere, som gør det. I en periode på fem år var det således kun 18 pct., som skiftede bank ifølge tal fra Finans Danmark (FinansWatch).
Hvordan skifter man bank?
Det letteste at gøre er at tage fat i den bank, som man ønsker at skifte til. Så ordner den bank langt det meste, og skiftet sker relativt hurtigt og foregår digitalt. Man skal dog huske at fremvise legitimation over for den bank, som man skifter til, da bankerne er forpligtet til at kende deres kunder.
Hvad koster det at skifte bank?
Ifølge Finans Danmark kan bankerne ikke opkræve gebyrer for at lukke indlånskonti, så længe man har haft den pågældende konto i minimum 12 måneder.
Så hvis man ikke har en pensionsopsparing eller lån i banken, er det altså nemt og gratis at lukke aftalen med sin gamle bank. Ifølge Finans Danmark skal flytning af betalingskonti ske inden for 12 arbejdsdage fra den dag, den nye bank får besked om overflytningen.
Banken kan opkræve gebyrer for at afvikle eller flytte lån og pensionsordninger, og det tager også længere tid at flytte end 12 arbejdsdage. Så hvis man har en mere kompliceret økonomi i banken med realkreditlån og pensionsopsparinger, der også skal ændres/flyttes, skal man regne med flere gebyrer og afsætte længere tid til flytningen.
Imidlertid er der intet krav om, at du skal have hele din økonomi samlet et sted.
Bankskifte og realkreditlån
Hvis du skifter bank, er du ikke forpligtet til at flytte dit realkreditlån med, oplyser Forbrugerrådet Tænk. Man kan således godt fastfolde sit realkreditlån hos det givne institut, selvom man finder en anden bank.
De fleste banker i Danmark – bortset fra de største banker i form af Danske Bank, Nordea og Jyske Bank – distribuerer lån for Totalkredit, så hvis du ikke skifter bank til en af de tre nævnte banker, så vil f.eks. et Totalkredit-lån fortsat kunne fremgå via din netbank i din nye bank på samme måde, som du har været vant til.

Hvis man ønsker at flytte sin boligøkonomi fra et realkreditinstitut til et andet, skal man være opmærksom på omkostningerne.
Der kan være særlige fordele og besparelser at opnå, hvis man samler hele sin økonomi i en bestemt bank. Omvendt kan det være særdeles dyrt at indfri og tegne et nyt realkreditlån, så det er omkostninger, man virkelig skal have for øje, hvis man vælger at knytte til boligøkonomi til den nye bank.
Det kan være, at dit nye realkreditinstitut ønsker at dække omkostningerne i forbindelse med optagelsen af det nye lån, men det er ikke sikkert, at de også ønsker at dække over udgifterne i forbindelse med opsigelsen af dit gamle realkreditlån. I så fald er det noget, I skal forhandle om.
Hvis du ønsker at skifte realkreditlån, kan du overveje at benytte en tjeneste som Mybanker, som indhenter tilbud på tværs af landets banker og dermed får bankerne til at konkurrere om dig som kunde, så du kan få de bedst mulige priser.
Hvis du vil vide mere… 📖
- Står du og skal til at købe bolig for første gang, kan du med fordel læse Pengejournalens guide til førstegangskøbere.
- Ønsker du at læse mere om fordele og ulemper ved en opkonvertering af realkreditlån, kan du tjekke denne artikel ud af Pengejournalen.
- Vil du gerne blive klogere på teknikken i, hvad der sker, når renterne stiger, og kurserne falder, kan du læse Pengejournalens udførlige artikel om emnet.
- Ønsker du at blive klogere på skrå konverteringer af realkreditlån, hvor man går fra et fastforrentet lån til et lån med variabel rente, er denne artikel hos Pengejournalen helt sikkert noget for dig.
- Har du behov for at vide mere om, hvor meget det koster at låne penge til en bolig, kan du læse mere på Pengejournalen her.
Konklusion 👇
- Det er enkelt og billigt at skifte bank, hvis man har en simpel økonomi. Og der er intet krav om, at man skal samle hele sin økonomi i samme bank. Men indfrielse af realkreditlån og optagelse af et nyt kan være en bekostelig affære.