Er du i tvivl om, hvad du bør tjene? Eller synes du, at du får for lidt i løn? Her ser vi nærmere på, hvordan man kan finde ud, hvilket niveau man bør ligge på rent lønmæssigt.
Resume 💡
- Din løn afhænger alt andet lige af den værdi, du skaber for den virksomhed eller organisation, du er ansat hos. Hvis du mener, at du får for lidt i løn, kan du benytte en lønberegner og sammenligne din løn med andre i samme stilling og anciennitet i din virksomhed og branche. Derudover kan du spørge din fagforening om rådgivning om emnet.
Sådan finder du ud af, hvad du skal have i løn
Løn er ofte et ømfindtligt emnet. Hvis du tjener mere end en række af dine kolleger, kan de blive misundelige, selvom der sikkert er en god grund til det, hvis du får mere i lønningsposen. Og hvis du mistænker din chef for at betale dig mindre end mange af dine kolleger, er det sikkert dig, som sidder tilbage med en følelse af ikke at blive kompenseret tilstrækkeligt for dit arbejde.
Der findes imidlertid en lang række gode råd, man kan tage udgangspunkt i, hvis man gerne vil blive klogere på, hvad man bør få i løn.
Får jeg nok i løn?
Her ser vi nærmere på følgende råd til at finde ud af, hvad man bør tjene i en given stilling.
- Bliv skarp på, hvilken værdi du skaber for virksomheden
- Sammenlign din løn med andre
- Brug en lønberegner eller foretag et løncheck
- Tjek lønlisten, hvis din virksomhed har sådan en, eller tal fortroligt med en kollega eller din tillidsrepræsentant om emnet
- Søg rådgivning hos en fagforening – som f.eks. den tværfaglige fagforening Ase, som også har en lønberegner, du kan bruge til at tjekke din løn på.
- Tag et møde, hvis andre virksomheder eller headhuntere inviterer dig til samtale
1. Skab værdi for din arbejdsplads
Den bedste måde at komme i spil til et lønhop er at skabe størst mulig værdi for den virksomhed eller organisation, man arbejder hos. Særligt i det private erhvervsliv vil lønnen typisk følge med, desto større værdi skaber for forrentingen samt desto større ansvar ham har i virksomheden.
Hvis man er i tvivl, om man får nok i løn, er et godt udgangspunkt at overveje, hvilken værdi man skaber for virksomheden.
Går det godt økonomisk for virksomheden? Og i så fald: Bidrager du til at skabe værdi for virksomheden og i hvor høj grad? I den stilling du er ansat, er du så en af de dygtigere medarbejdere i virksomheden eller organisationen? Har din chef – hvis du har sådan en – overordnet et godt indtryk af dit arbejde? Og får du løbende mere ansvar?
Det er gode spørgsmål at stille sig selv. Hvis du kan svare “ja” til hovedparten af spørgsmålene, har du gode forudsætninger for at få en relativt god løn uden at skulle ændre på din arbejdsindsats. Hvis du ikke kan svare “ja” til nogle af spørgsmålene, så kan du påvirke din løn ved at trække i arbejdstøjet i kombination med en samtale med din chef om, hvordan du bedst kan udvikle dig.
2. Sammenlign din løn med andre
Din løn afhænger typisk af en række lang faktorer, herunder den værdi du skaber for virksomheden eller organisationen og det ansvar, som du har – formelt eller uformelt. Anciennitet og uddannelse har også typisk indflydelse på lønnen. Jo længere tid man har været ansat i en virksomhed, jo højere kan lønnen være. Samme gælder for ens uddannelse. Jo højere og mere specialiseret en uddannelse man har, desto højere kan lønnen være.
Imidlertid kan der være forskelle i forskellige brancher og virksomheder og organisationer, som tillægger de disse faktorer forskellig betydning. Når det er sagt, vil lønnen i en privat virksomhed alt andet lige følge med det ansvar, man har, og den værdi man skaber. Ellers er det i hvert fald muligt at finde en anden virksomhed, hvor det er tilfældet.

Et godt råd er derfor, at hvis du er i tvivl om, hvad du bør få i løn, så kan du sammenligne din løn med andre i samme stilling og med nogenlunde samme profil som dig. Du kan både sammenligne din løn med andre i virksomheden og i din branche mere generelt.
Måske ved du allerede, hvad andre i lignende stillinger tjener, men hvis du ikke ved det, så er der heldigvis hjælp at hente. Eksempelvis har Pengejournalen tidligere beskrevet, hvad forskellige typer af jobfunktioner i gennemsnit tjener, ligesom vi har sat fokus på, hvad den gennemsnitlige dansker tjener.
3. Brug en lønberegner
For at sammenligne din løn kan du også bruge en lønberegner, hvilket de fleste fagforeninger, såsom Ase, DJØF og Krifa, stiller til rådighed på deres hjemmeside. Her er et lille udpluk af tilgængelige lønberegnere:
I lønberegneren er det typisk muligt at tilføje forskellige parametre som erhvervserfaring, uddannelseslængde, mv. Når du har indtastet det, vil du få svar på, om du generelt ligger tæt på gennemsnittet for, hvad andre i samme stilling og med samme erfaring som dig tjener.
4. Tjek lønlisten i din virksomhed eller tal med kollega eller tillidsrepræsentant
For at få et indblik i, hvad man skal have i løn, kan man også undersøge, om den virksomhed eller organisation man arbejder hos, har åbne lønlister. Det vil sige, at medarbejderne har adgang til oplysninger om, hvad de andre medarbejdere tjener. Lønlister kan være med navns nævnelse eller f.eks. i pseudonymiseret form.

Hvis man har adgang til en sådan lønliste, kan man således sammenligne sig med andre i samme stilling med samme anciennitet, og som leverer nogenlunde samme værdi som en selv. Hvis der ikke er en åben lønliste på din arbejdsplads, kan du prøve at tale med tillidsrepræsentanten eller en god kollega om emnet.
Hvis det nu går op for dig, at du tjener markant mindre end dine kolleger, kan du indkalde din chef til en lønsamtale, hvor du kan redegøre for, hvorfor du mener, at du skaber mere værdi for virksomheden, end du bliver betalt for.
5. Tal med din fagforening om din løn
Er du fortsat i tvivl, kan du også række ud til din fagforening, hvis du er medlem af et forbund. Rådgivning om løn er en del af det, man betaler for at være med i en fagforening.
Konkret kan fagforeninger som f.eks. Ase og Business Denmark hjælpe med at vejlede om, hvad man kan kræve i løn, ligesom de kan hjælpe med gode råd til, hvordan man rent lavpraktisk skal forhandle om løn.
6. Tag et møde med en headhunter eller konkurrent
Sidst men ikke mindst kan du holde dig åben for at tage fortrolige samtaler med andre virksomheder og headhuntere, som måtte være interesseret i dine kompetencer og arbejdskraft. Det bedste udgangspunkt du kan skabe for at tiltrække dig interesse fra andre virksomheder er ved at gøre det godt i din nuværende stilling samt sørge for at gøre opmærksom på det udadtil, f.eks. ved at oprette en profil på karrierenetværket Linkedin, hvor du kan fortælle nærmere om dine kompetencer og give eksempler på det.

Hvis du siger ja til et møde med en headhunter eller en anden arbejdsplads, får du et indblik i, hvad andre virksomheder er villige til at betale for dine kompetencer. Det kan give en idé om, hvad du kan forvente i løn, men det er bestemt ikke altid smart at bruge et løntilbud fra en anden virksomhed til at presse din nuværende arbejdsgiver. I så fald skal du være sikker på, at du har et job på hånden, for ellers risikerer du, at din nuværende arbejdsgiver opfatter det som illoyalitet.
Hvis du vil vide mere… 📖
- Ønsker du at sammenligne lønnen i forskellige jobtyper – lige fra pilot til kasseassistent – har Pengejournalen udarbejdet en interessant liste, mens du også kan blive klogere på, hvad du selv bør få i løn qua din erfaring og anciennitet.
- Hvad er egentlig en god månedsløn? Det spørgsmål belyser Pengejournalen i artiklen er 35000 kr. en god månedsløn? (Sammenligning af af løn)
- Pengejournalen har også tidligere beskrevet, hvad alt fra datamatikere, kasseassistenter, sygeplejersker og skolelærere til revovationsarbejder i gennemsnit tjener, ligesom Pengejournalen tidligere har beskrevet gennemsnitslønnen i Danmark efter skat.
- Er du mere interesseret i at læse om, hvilke uddannelser som i gennemsnit fører til de højeste lønninger, har Pengejournalen udarbejdet en liste over emnet.
- Pengejournalen har også tidligere sat fokus på, hvorfor du bør udregne din timeløn, og hvorfor det er vigtigt at kende den, mens du her kan blive klogere på, hvad danske lønmodtagere i gennemsnit tjener i timen.
- Derudover kan du blive klogere på, hvad du har udsigt til at tjene over et helt liv opgjort på baggrund af den uddannelse, du har.
- Vi har også beskrevet, hvad mindstelønnen i Danmark er, og hvad top 1 pct. i Danmark tjener.
- Er du jobsøgende, har Pengejournalen også tidligere udarbejdet en liste over “nemme jobs” med en god løn.”
Konklusion👇
- Lønnen afhænger typisk af den værdi, man skaber for sin arbejdsplads. Der er flere ting, man kan gøre, hvis man er i tvivl, om man får nok i løn, herunder sammenligne sin løn med andre og tale med en fagforening om emnet.