Leder du efter ufaglært arbejde? Og har du i den forbindelse overvejet, hvad en skraldemand tjener? Lønnen er højere end mange måske går rundt og tror.
Resumé💡
- En skraldemand, også kaldet en renovationschauffør, tjener i gennemsnit over 30.000 kr. i startløn inkl. pension. Det er en højere løn end meget andet ufaglært arbejde.
Hvad får en skraldemand i løn?
Det er næppe alle, som ønsker – eller kan klare – at få et job som skraldemand. Men når man dykker lidt i lønforholdene for en skraldemand, der mere formelt kaldes en renovationschauffør, så er måske værd at overveje for nogen, som leder efter ufaglært arbejde.
For lønnen som skraldemand er slet ikke så ringe, som nogen måske tror. Således tjener en skraldemand i gennemsnit over 30.000 kr. om måneden inkl. pension i startløn ifølge tal fra Uddannelsesguiden.
Beskæftigelse | Løn |
Lastbilchauffør – renovation | 30.151 kr. |
Renholdningsarbejder | 30.870 kr |
Der er tale om 2019-tal, så afhængig af lønregulering kan der være tale om en endnu højere løn for nyuddannede. Under alle omstændigheder er det enmarkant højere løn, end man modtager som eksempelvis ufaglært kassemedarbejder i et supermarked.
Til sammenligning tjener den gennemsnitlige dansker 44.500 kr. ifølge tal fra Danmarks Statistik.
Pengejournalen har også tidligere sat fokus på, hvad forskellige typer af brancher og stillinger tjener, fx:
- Nyuddannede folkeskolelærere, som i gennemsnit tjener mellem 35.214 kr. og 38.698 kr. inkl. pension
- Sygeplejersker, som i gennemsnit tjener knap 38.000 kr. om måneden inkl. pension – men uden genetillæg
- Og som nævnt gennemsnitsdanskeren, som altså tjener i omegnen af 45.000 kr. brutto inkl. pension
Hvad tjener en skraldemand i timeløn?
Hvis vi tager udgangspunkt i, at en skraldemand tjener 30.870 kr. om måneden og arbejder 37 timer om ugen, så svarer det til en gennemsnitslig timeløn på 193 kr.
Konkret kan timelønnen variere. Man får således et tillæg, hvis der er tale om overarbejde.

Hvad kræver det at blive skraldemand?
Der er ingen formelle krav til at blive ufaglært skraldemand. Det kan dog være en fordel at have et kørekort til store køretøjer, som skraldebiler i sagens natur er. Derudover skal man have motivationen til at udføre arbejde.
“Du skal derfor være god til at skabe orden og have lyst til at rydde op efter andre mennesker. Som renovationschauffør skal du ofte løfte tunge ting og store affaldssække, og det er derfor vigtigt at have en god fysik. Du skal være indstillet på at skulle tidligt op om morgenen og arbejde på skiftende tidspunkter,” lyder det på Uddannelsesguiden, der også understreger, at man skal opnå viden om forskellige materialer og farligt affald.
Det er også muligt at tage en uddannelse som renovationschauffør og varer typisk tre år og seks måneder ifølge transportuddannelser.dk
“På skolen bliver du undervist (…) dagrenovation, erhvervsaffald og klinisk risikoaffald, førstehjælp, introduktion til branchen, national og international transport, sikkerhed og rationel kørsel. Samtidig får du en lang række certifikater og kørekort,” lyder det på hjemmesiden.
Hvilke fordele og ulemper er der ved at være skraldemand?
Hvis man kan stå tidligt op og godt kan lide fysisk arbejde, så er der en stor frihed i at være skraldemand, fordi man samtidig får tidligere fri end mange andre ufaglærte faggrupper. Mange skraldemænd arbejder på akkord, hvorfor man har fri, når man er færdig med sit arbejde. Omvendt skal man sørge for, at sådan en arbejdsform ikke skaber stress, da det kan være et problem i branchen.

En anden fordel er, at som skraldemand er det lettere at holde fri, når man rent faktisk har fri. Man skal således ikke på samme måde som mange kontoransatte forholde sig til tonsvis af mails og telefonopkald uden for arbejdstiden.
Man skal dog samtidig være i stand til at kunne arbejde i al slags vejr, da folks affald skal hentes uagtet om det er solskin eller snevejr.
Hvis du vil vide mere… 📖
- Ønsker du at sammenligne lønnen i forskellige jobtyper – lige fra pilot til kasseassistent – har Pengejournalen udarbejdet en interessant liste.
- Hvad er egentlig en god månedsløn? Det spørgsmål belyser Pengejournalen i artiklen er 35000 kr. en god månedsløn? (Sammenligning af af løn)
- Pengejournalen har også tidligere beskrevet, hvad alt fra kasseassistenter, sygeplejersker og skolelærere til revovationsarbejder i gennemsnit tjener.
- Er du mere interesseret i at læse om, hvilke uddannelser som i gennemsnit fører til de højeste lønninger, har Pengejournalen udarbejdet en liste over emnet.
- Pengejournalen har også tidligere sat fokus på, hvorfor du bør udregne din timeløn, og hvorfor det er vigtigt at kende den, mens du her kan blive klogere på, hvad danske lønmodtagere i gennemsnit tjener i timen.
- Derudover kan du blive klogere på, hvad du har udsigt til at tjene over et helt liv opgjort på baggrund af den uddannelse, du har.
- Vi har også beskrevet, hvad mindstelønnen i Danmark er, og hvad top 1 pct. i Danmark tjener.
- Er du jobsøgende, har Pengejournalen også tidligere udarbejdet en liste over “nemme jobs” med en god løn.”
Konklusion👇
- En skraldemand tjener i gennemsnit over 30.000 kr. i startløn inkl. pension. Man kan både arbejde ufaglært som skraldemand og tage en uddannelse som renovationschauffør.