Hvad tjener nyuddannede datamatikere? (Løn, krav og jobs)

You are currently viewing Hvad tjener nyuddannede datamatikere? (Løn, krav og jobs)

Hvis man gerne vil have udsigt til en god startløn, når man skal ud på arbejdsmarkedet – uden at skulle igennem en lang uddannelse – er uddannelsen som datamatiker og lignende it-uddannelser værd at have for øje. Her ser vi nærmere på, hvad startlønnen som datamatiker typisk er, og hvilke stillinger man konkret kan bestride med uddannelsen.

Resumé 💡

En nyuddannet datamatiker med maksimum to års erhvervserfaring tjener i gennemsnit cirka 38.176 kr. om måneden inkl. pension, viser tal fra fagforeningen Prosa. Uddannelsen tager to og et halvt år.

Uddannelse og løn som datamatiker

Det er ikke dårligt at have øjnene rettet mod en uddannelse inden for informationsteknologi, hvis man gerne vil have udsigt til en god løn allerede i begyndelsen af karrieren.

En uddannelse som datamatiker tager kun to og et halvt år og kan føre til en ganske fornuftig løn efter endt uddannelse.

Grundet den store efterspørgsel efter it-kompentencer i erhvervslivet er der således udsigt til gode lønninger, hvis man har en uddannelse med fokus på it.

Hvad tjener en nyuddannet datamatiker?

Prosa, der er et fagforbund for it-professionelle, viser, at man med en uddannelse som datamatiker har udsigt til en startløn på i omegnen af 38.176 kr. om måneden inkl. pension. Der er taget udgangspunkt i tal fra 2022.

Det kan sammenlignes med uddannelserne cand.it, cand.scient Datalogi og professionsbachelor i softwareudvikling, hvor man med disse uddannelser har udsigt til at tjene mellem 39.090 kr. og 47.849 kr. i begyndelsen af sin karriere.

Prosa har taget udgangspunkt i lønniveauerne for personer i det private erhvervsliv med en 37 timers arbejdsuge.

(Artiklen fortsætter under tabellen…)

UddannelseAntalGennemsnitlig månedsløn for personer i det private erhvervsliv med maks. to års erhvervserfaring
Datamatiker7438.176 kr.
Cand. It6039.090 kr.
Cand.scient. Datalogi3847.849 kr.
Professionsbachelor i softwareudvikling2940.939
Kilde: Prosa (Antal viser, hvor mange personers løndata, som Prosa har taget udgangspunkt i for at finde gennemsnitslønnen)

Hvor lang tid tager uddannelsen?

Uddannelsen som datamatiker tager ifølge Uddannelsesguiden mfl. kun to og et halvt år. Der er dermed tale om en relativt kort uddannelse, som ikke desto mindre kan føre til en fin løn efter endt uddannelse.

Uddannelsen udbydes en lang række steder i Danmark, og som en del af uddannelsen skal man også tre måneder i praktik.

For at komme i betragtning til uddannelsen skal man have en gymnasial uddannelse, erhvervsuddannelse eller lignende, lyder det på Udddannelsesguiden.

Hvilke jobs kan man få med en uddannelse som datamatiker?

En uddannelse som datamatiker giver en bred indføring i programmering og it-udvikling, og med uddannelsen kan man ifølge Københavns Erhvervsakademi varetage jobs programmør, systemudvikler og IT-konsulent.

(Artiklen fortsætter under billedet…)

Uddannelsen fokuserer ikke alene på kodning og it-udvikling, da man ifølge Københavns Erhvervsakademi også vil blive introduceret til, hvordan teknologien spiller sammen med mennesker og organisationer.

“Vi lægger vægt på, at du lærer at designe og udvikle applikationer i samarbejde med andre. Software handler nemlig også om mennesker og kommunikation,” lyder det.

Hvis du vil vide mere… 📖

Konklusion 👇

  • Uddannelsen som datamatiker tager kun to og et halvt år, og med uddannelsen har man udsigt til en startløn på i omegnen af 38.176 kr. om måneden inkl. pension.