Hvad tjener top 1 pct. i Danmark? (Og hvor stor er formuen?)

You are currently viewing Hvad tjener top 1 pct. i Danmark? (Og hvor stor er formuen?)

Der skal hives adskillige skillinger hjem om måneden, før man kan komme i top 1 pct. blandt de bedst lønnede i Danmark. Her kan du se, hvor meget man skal tjene for at være blandt de 1 pct. bedst lønnede i Danmark, og hvor stor en formue top 1 pct. i gennemsnit har.

Resume 💡

  • Ifølge beregninger af den liberale tænketank CEPOS skal man tjene mindst 1.558.600 kr. om året for at være blandt den ene procent herhjemme, som tjener allerflest penge, svarende til en månedsløn på knap 130.000 kr. Man skal have en formue på 10,6 mio. kr. for at være blandt de 1 pct. rigeste i Danmark ifølge CEPOS.

Top 1 pct. i Danmark: Løn, formue og demografi

Er du nysgerrig efter at vide, hvor meget de rigeste i Danmark tjener, og hvor de typisk bor i landet?

Danmark er kendt for at være et relativt lige land, hvor forskellen på rig og fattig er relativ snæver, når man sammenligner med andre lande i verden. Men det er ikke ensbetydende med, at det ikke er muligt at opbygge rigdom i Danmark, som vi her skal se nærmere på.

Mere konkret vil vi belyse, hvad den rigeste ene procent i Danmark tjener, hvor stor deres formue er, og hvem de rigeste danske borgere i øjeblikket er.

De 1 pct. bedst lønnede danskere

Ifølge beregninger af den liberale tænketank CEPOS skal man tjene mindst 1.558.600 kr. om året for at være blandt den ene procent herhjemme, som tjener allerflest penge. Det svarer til, at man skal have en månedsløn på knap 130.000 kr. for at kunne komme ind blandt de 1 pct. danskere, som tjener mest om månenden.

Man skal tjene mindst 130.000 kr. om måneden for at være blandt den ene procent danskere, som tjener flest penge.

For at hive så stor en løn hjem hver måned skal man typisk have en lederrolle eller være ansat i et højt specialiseret job, som genererer en høj indkomst. Det er også muligt at tjene så mange penge som selvstændig.

De 130.000 kr. er imidlertid blot, hvad det kræver at komme ind blandt de absolut rigeste i Danmark. Ser man på den rigeste ene procents gennemsnitlige indkomstforhold, så tjener top 1 pct. i gennemsnit ifølge CEPOS hele 3.452.600 kr. om året, svarende til 287.716 kr. om måneden.

De 1 pct. rigeste danskere

Når det angår top 1 pct. over de rigeste danskere, så viser tallene fra CEPOS, at man skal have en formue på minimum 10,6 mio. kr. for at være blandt den rigeste procent herhjemme.

“I den meget omtalte top 1 pct. udgør den gennemsnitlige formue ca. 22,8 mio. kr. Og for at være talt med i top 1 pct. skal man runde en nettoformue på 10,6 mio. kr., ” siger cheføkonom Mads Lundby Hansen, CEPOS, i en pressemeddelelse på tænketankens hjemmeside.

Hvor bor de rigeste danskere?

Mads Lundby Hansen forklarer i meddelelsen, at de rigste danskere typisk bor omkring København og Nordsjælland.

De rigeste danskere bor typisk omkring København (som ses på billedet) og Nordsjælland

”I de mest velhavende kommuner nord for København (Rudersdal, Gentofte og Hørsholm) er den gennemsnitlige nettoformue 3½-5 mio. kr. pr. voksen, hvilket er omtrent 4 gange så meget som i kommunerne med de mindste formuer, såsom Ishøj, Randers og Odense, hvor de gennemsnitlige formuer ligger på godt 1,1 mio. kr. pr. voksen,” udtaler han og fortsætter:

“Det er bemærkelsesværdigt, at alle 10 kommuner i top 10 er omegnskommuner til København, og at de 8 ligger nord for København. Det hænger sammen med, at der er mange velbetalte job i København, og for at bestride dem er det praktisk at bo omkring København. Her falder valget ofte på de nordsjællandske kommuner. Desuden er kommuneskatten typisk også lavere i de nordsjællandske kommuner. En videnskabelig undersøgelse har fundet, at lavere kommuneskat fremmer mobiliteten til en kommune,” forklarer han.

Hvem er de rigste danskere?

De absolut rigeste danskere har typisk opbygget deres formue gennem egen virksomhed eller som følge af arv fra forældre eller bedsteforældre, som har drevet egen virksomhed.

De rigeste danskere er typisk kommet til deres penge som selvstændige eller ved at arve pengene.

Således fylder Lego-millionærer hele fire ud af 10 pladser blandt de rigeste danskere, som man kan se af nedenstående liste, som Wikipedia har sammensat på baggrund af tal fra finansmediet Forbes.

Den rigeste dansker er Anders Holch Povlsen med en anslået formue på 13,6 mia. dollar, svarende til knap 100 mia. danske kr.

VerdensrangNavnNettoformue (USD) 2022Kilde til rigdom
135Anders Holch Povlsen13,6 mia.Bestseller, Zalando, ASOS
267Kjeld Kirk Kristiansen8,2 mia.Lego
267Sofie Kirk Kristiansen8,2 mia.Lego
267Thomas Kirk Kristiansen8,2 mia.Lego
267Agnete Kirk Thinggaard8,2 mia.Lego
330Niels Peter Louis-Hansen7,2 mia.Coloplast
2190Martin Møller Nielsen1,3 mia.Nordic Aviation Capital
2448Benedicte Find1,1 mia.Coloplast
2078Bent Jensen1,0 mia.Linak
Kilde: Wikipedia (Forbes)

Hvis du vil vide mere… 📖

  • Derudover kan du blive klogere på, hvad du har udsigt til at tjene over et helt liv opgjort på baggrund af den uddannelse, du har.

Konklusion 👇

  • Knap 130.000 kr. skal man tjene om måneden for at være blandt den ene procent af danskere, som tjener flest penge. Man skal have en formue på 10,6 mio. kr. for at være blandt de 1 pct. rigeste i Danmark, og den rigeste dansker er i øjeblikket Anders Holch Povlsen.