Her ser vi nærmere på, hvilke realkreditinstitutter der er at vælge mellem for privatkunder i Danmark. Vi dykker også ned i, hvordan realkreditmarkedet fungerer på det danske marked.
Resumé💡
Der er fire realkreditinstitutter på markedet for privatkunder i Danmark. Det er Nykredit/Totalkredit, Realkredit Danmark, Nordea Kredit og Jyske Realkredit. DLR Kredit spiller en mindre rolle på realkreditmarkedet.
De største realkreditinstitutter i Danmark
Står du foran at skulle købe en bolig? Eller overvejer du at konvertere dit boliglån? Så er det relevant at vide, hvilke realkreditinstitutter du som privatkunde har at vælge mellem.
Antal realkreditinstitutter i Danmark
I Danmark er markedet for realkredit på privatkundemarkedet domineret af fire finansielle aktører. De fire realkreditselskaber er:
- Totalkredit (Nykredit)
- Realkredit Danmark (Danske Bank)
- Nordea Kredit (Nordea)
- Jyske Realkredit (Jyske Bank)

Derudover findes der realkreditselskabet DLR Kredit, som er et realkreditselskab med udlån til landbruget, så her kan man ikke få et realkreditlån som almindelig privatkunde.
Totalkredit med klart størst markedsandel
Totalkredit er det klart største realkreditselskab på det danske privatkundemarked. Selskabet oplyser på sin hjemmeside, at man i dag har en markedsandel på hele 44 pct.
Grunden til, at Totalkredit har så stor en markedsandel, er, at man har en distributionsaftale med langt de fleste små og mellemstore danske banker. Derudover distribuerer store banker som Arbejdernes Landsbank, Spar Nord og Sydbank også Totalkredit-lån.
Det betyder, at går man ned i sin lokalbank for at optage et realkreditlån, så er det lån hos Totalkredit, man får tilbudt, da de små og mellemstore banker ikke selv tilbyder realkreditlån.
Realkredit Danmark og Nordea Kredit er næststørste realkreditinstitutter
Efter Totalkredit følger Realkredit Danmark, der er ejet af Danske Bank, og Nordea Kredit, der er ejet af Nordea, som har hovedsæde i Finland.
Ifølge Konkurrence- og Forbrugerstyrelsen havde Realkredit Danmark og Nordea Kredit en markedsandel på henholdsvis 26 pct. og 16 pct. i 2020 målt på udlån med pant i ejerboliger og fritidshuse.
Derefter følger Jyske Realkredit, der er ejet af Jyske Bank, med en ejerandel på 10 pct. i 2020. Jyske Realkredit hed tidligere BRF Kredit.
(Artiklen fortsætter under tabellen…)
Realkredit Institut | Markedsandel i 1. halvår 2020 (udlån med pant i ejendomme i ejerboliger og fritidshuse) |
Nykredit/Totalkredit | 47 pct. |
Realkredit Danmark (Danske Bank) | 26 pct. |
Nordea Kredit (Nordea) | 16 pct. |
Jyske Realkredit (Jyske Bank) | 10 pct. |
DLR Kredit | 1 pct. |
Hvilket realkreditinstitut skal jeg vælge?
Hvis du står foran at skulle købe bolig, så er et godt råd, at du forhører dig hos flere forskellige realkreditinstitutter for at få den bedst mulige pris på realkreditlånet.
Gebyrer i forbindelse med optagelsen af lånet samt renten og kursen på lånet kan variere på tværs af realkreditinstitutterne, og dermed er det fornuftigt at forhøre sig hos forskellige institutter, inden man optager et lån.

Der kan også være små forskelle i, hvor meget du kan låne hos de forskellige realkreditinstitutter, men grundlæggende er de underlagt den samme lovgivning, så du vil ikke kunne opleve at kunne låne markant flere penge hos et realkreditinstitut frem for et andet.
Et realkreditlån må maksimalt udgøre 80 pct. af det samlede lån til huset. Og som tommelfingerregel kan man maksimum låne 4 gange hustandsindkomsten, når man skal optage et realkreditlån, hvilket du kan læse mere om i denne artikel af Pengejournalen.
Hvis du vil vide mere… 📖
- Vil du gerne blive klogere på, hvilke banker der eksisterer i Danmark, kan du læse mere i denne artikel af Pengejournalen.
- I denne artikel af Pengejournalen kan du læse mere om, hvilke pensionsselskaber der findes i Danmark, og hvor store markedsandele selskaberne har hver især.
- Her kan du blive klogere på, hvordan realkreditrenterne har udviklet sig henover de sidste knap 30 år.
- Vil du gerne blive klogere på forventningerne til renteudviklingen de næste fem år, bør du læse Pengejournalens artikel om emnet.
- Står du og skal til at købe bolig for første gang, kan du med fordel læse Pengejournalens guide til førstegangskøbere.
- Vil du gerne blive klogere på fordele og ulemper ved F-Kort lån, kan du fortsætte læsningen i denne artikel af Pengejournalen.
- Ønsker du at læse mere om fordele og ulemper ved en opkonvertering af realkreditlån, kan du tjekke linket til denne artikel ud hos Pengejournalen.
Konklusion👇
- Der findes fire store spillere på det danske realkreditmarked, nemlig Totalkredit/Nykredit, Realkredit Danmark, Nordea Kredit og Jyske Realkredit.