Hvor meget kan jeg låne til huskøb som tommelfingerregel?

You are currently viewing Hvor meget kan jeg låne til huskøb som tommelfingerregel?

Står du foran et boligkøb? Dine lånemuligheder til huskøb afhænger bl.a. af, hvor store jeres månedlige indtægter er, samt hvor meget I har sparet op.

Resumé💡

  • En tommelfingerregel for, hvor meget man kan låne til et hus eller en lejlighed, er den såkaldte gældsfaktor. Den siger, at man som boligkøber maksimalt kan låne fire gange sin årsindkomst før skat.

Så meget kan du låne i realkreditlån til huskøb

Står du foran og skal ud og købe hus eller lejlighed og er interesseret i at vide, hvor meget du og evt. din partner kan låne i banken og realkreditinstituttet?

Reglerne på området er blevet strammet i de senere år, så det er ikke længere så let at låne penge til huskøb som tidligere. Helt overordnet så opererer banker og realkreditinstitutter efter den såkaldte gældsfaktor, hvilket vil sige, at hvis man f.eks. er et par, der gerne vil låne til et huskøb, så kan parret maksimalt låne, hvad der svarer til fire gange deres samlede årsindkomst før skat.

Har man således en hustandsindkomst på 1 mio. kr. om året, så kan man cirka købe bolig for 4 mio. kr. Men dertil kommer, at man skal kunne lægge 5 pct. af købssummen kontant. Har man en årsindkomst på 1 mio. kr. tilsammen om året før skat, og har man samtidig sparet 350.000 kr. sammen til udbetaling, mens man derudover ikke har nævneværdig gæld, kan man altså som tommelfingerregel købe et hus til en værdi på 4,35 mio. kr. i alt.

Rådighedsbeløb

Det er imidlertid kun en tommelfingerregel. Bankrådgiveren vil også tage udgangspunkt i, hvad boligkøberne har af månedlige udgifter, og hvordan udgifterne til boligen vil påvirke deres budget. Her taler man om det såkaldte rådighedsbeløb.

Som Pengejournalen tidligere har beskrevet, er rådighedsbeløbet det, man har til rådighed, når alle faste udgifter er betalt. Konkret skal banken være sikker, at man som boligkøber har tilstrækkeligt med penge tilbage til de øvrige udgifter, der kommer i løbet af måneden.

(Artiklen fortsætter under billedet…)

Ens lånemuligheder afhænger bl.a. af indtægt og opsparing

Kravet til rådighedsbeløbet varierer en smule fra bank til bank.  Vestjysk Bank har eksempelvis en tommelfingerregel for, at en familie med to voksne og to børn skal have et rådighedsbeløb på 15.000 kr. Beløbet er 10.000 kr. for et par uden børn og 8.500 kr. for en enlig med et barn.

Beregner til lånemuligheder til huskøb

For at blive klogere på, hvad du konkret kan købe bolig for, kan du prøve at bruge de beregnere, som bankerne og realkreditinstitutterne har på deres hjemmeside.

Du kan prøve Nordeas låneberegner her.

Totalkredits låneberegner finder du her.

Danske Banks låneberegner kan du prøve her.

Jyske Banks låneberegninger kan du finde her.

Efterfølgende kan du tage fat i flere bankrådgivere fra forskellige banker for at høre, hvor meget du kan låne fra de respektive banker, og hvad gebyrer, rente osv. er hos de forskellige banker og realkreditinstitutter. En mulighed er også at benytte en tjeneste som f.eks. Mybanker til at indhente tilbud fra bankerne.

Hvis du vil vide mere…

Har du behov for at vide mere om, hvor meget det koster at låne penge til en bolig, kan du læse mere på Pengejournalen her.

Er du interesseret i at vide mere om, hvordan boligpriserne har udviklet sig på landsplan i den senere tid, kan du læse mere her hos Pengejournalen. Eller står du og skal til at købe bolig for første gang, kan du med fordel læse Pengejournalens guide til førstegangskøbere.

Ønsker du at blive klogere på forskellige typer af lånekonverteringer, kan du bl.a. læse om, hvad skrå og lodrette konverteringer af realkreditlån er i denne artikel hos Pengejournalen.

Konklusion👇

  • Hvis man skal låne penge til huskøb, skal man bl.a. have den såkaldte gældsfaktor for øje samt reglen om en kontant udbetaling af boligen på minimum 5 pct.