Drømmer du om økonomisk frihed? Men er du i tvivl om, hvordan man bliver rig? Der er ingen hurtige, lette løsninger, men der er flere effektive strategier, som kan hjælpe dig med at opbygge velstand på lang sigt. Her deler vi 10 af de bedste tips, som bl.a. er baseret på tips fra en række af de mest kendte bøger om privatøkonomi og investering.
Resume 💡
- Denne artikel præsenterer 10 effektive tips til at blive rig og økonomisk uafhængig. Rådene er bl.a. baseret på kendte bøger om privatøkonomi.
- Rådene inkluderer, at man skal finde sit “hvorfor”, leve sparsommeligt, opbygge aktiver og investere samt være påpasselig med passiver, betale sig selv først, øge ens spidskompetencer, øge lønnen i ens eksisterende job, være disciplineret, undgå forbrugsgæld og endelig huske at nyde rejsen undervejs i jagten på rigdom.
10 gode råd til at blive rig
Hvordan bliver jeg rig? Det er der uden tvivl, mange som har tænkt gennem tiden, for der er skrevet og solgt utallige bøger om emnet.
Svaret er imidlertid ikke simpelt. Og der er ingen quick fix eller andre magiske tricks til at opnå rigdom på kort tid. Medmindre du altså er usandsynlig heldig og er blandt de 0,00000001 pct., som eksempelvis vinder den store gevinst i lotto.

Men der findes en række effektive tips, som du kan følge, hvis du vil forbedre din økonomiske situation og arbejde hen imod at blive rig på længere sigt. Hvis du vel og mærke har tålmodigheden til det.
10 effektive tips og tricks til at blive rig
Her giver vi en oversigt over 10 råd til, hvordan du kan opbygge rigdom.
- Find dit mål og dit “hvorfor”
- Lev sparsommeligt
- Opbyg aktiver og undgå passiver
- Betal dig selv først
- Invester dine penge
- Overvej fast ejendom
- Invester i dig selv: Øg dine spidskompetencer
- Øg din løn i dit eksisterende job og vær åben for nye muligheder
- Vær disciplineret
- Nyd rejsen
Lad os nu komme i gang med at uddybe de 10 råd til at opbygge velstand.
Find dit mål og dit “hvorfor”
Først og fremmest er det vigtigt at have et klart mål med, hvad du ønsker. Så hvad vil du opnå? Vil du være millionær? Eller skal der mere til, før du kan indrette dit liv præcis, som du ønsker? Når du kender det beløb, du gerne vil være god for, kan du sætte et årstal på, hvornår du vil ramme det givne beløb.
Efter det kan du regne dig frem til, hvad det kræver, at du sætter til side hver måned, og på den baggrund kan du lave et budget, som muliggør, at du kan sætte penge til side til opsparing – og f.eks. investere. Ved at investere de penge, du ikke bruger, kan du få hjælp af renters rente-effekten og alt andet lige forkorte den tid det tager at blive rig.

Udover at finde en målsætning til et specifikt beløb skal du også spørge dig selv: Hvorfor? Hvorfor er det, at du gerne vil være rig? Hvad er det rigdom kan gøre for dit liv, som du ikke kan i dag? Er det friheden til at holde fri, når du vil? Friheden til ikke at skulle tage imod ordre fra en chef? Frihed til at kunne arbejde deltid for at kunne få familielivet til at fungere? Frihed til at forfølge en hobby eller passion?
Det er afgørende at finde dit “hvorfor”. Det er den motivation, du skal bruge og huske dig selv og din familie på, når du eller I f.eks. skal fravælge nogle ting på den korte bane, men som kan gøre dig eller jer rigere på længere sigt. Hvis du gerne vil vide mere om, hvordan man finder sit eller sin virksomheds “hvorfor”, kan du læse bestselleren “Start with why” af Simon Sinek.
Lev sparsommeligt
Et andet vigtigt sted at starte, hvis man gerne vil være rig, er at læse – eller som minimum et resumé af – bogen “The Millionaire Next Door”. Bogen blev udgivet i 1996 af Thomas J. Stanley og William D. Danko og er tidligere blevet anbefalet af Pengejournalen.
Bogen indeholder vigtige strategier og principper, der er brugt af millionærer til at opbygge deres formue og opnå økonomisk succes. Ved at læse denne bog kan du få en bedre forståelse af, hvad millionærer tænker om penge, forbrug og investering, og hvad det kræver at opbygge en formue over tid.

Den røde tråd i bogen er, at millionærer, som de er flest, ofte ikke opbygger deres formue som følge af relativt høje lønninger. I stedet kendetegner det generelt millionærer, at de er gode til at leve sparsommeligt og undgå unødvendigt forbrug. At leve under evne kræver disciplin og tålmodighed, men det kan føre til økonomisk frihed og muligheden for at opbygge rigdom over tid.
Opbyg aktiver og undgå passiver
“Rich Dad, Poor Dad” fra 1997 af Robert Kiyosaki og Sharon Lechter er en anden god bog at læse, hvis man ønsker at skabe en formue. Bogen har inspireret mange mennesker til at tænke anderledes om økonomi. Forfatterne påpeger, at det kendetegner rige mennesker, at de er gode til at skabe – og investere i – aktiver, som løbende skaber et afkast – såsom aktier, obligationer, ejendom og virksomheder.
I dag kan det også være skabelsen af digitale aktiver, såsom e-bøger, blogs, musik, kurser, Youtube-videoer eller andre typer af aktiver, som kan skabe passiv indkomst. Passiv indkomst kræver ofte en betydelig investering i begyndelsen, men efterfølgende kan de sikre en passiv indkomst, som Pengejournalen tidligere har beskrevet det i en artikel med fokus på 8 gode råd til passiv indkomst.
På den anden side skal man være påpasselig med at opbygge passiver i sit liv, såsom forbrugsgæld, dyre biler eller andre typer af udgifter eller passiver, der dræner din økonomi. For at opbygge aktiver og undgå passiver kræver det også, at du er opmærksom på dine udgifter og tænker over, hvad der er vigtigt for dig på lang sigt.
Det betyder ikke, at du skal undgå alt forbrug, men i stedet at du skal tænke over, hvad der vil give dig det største afkast på lang sigt. På denne måde kan du maksimere din formue og opnå økonomisk succes over tid.
Betal dig selv først
“I Will Teach You to Be Rich” er anden kendt bog, der giver praktiske råd om, hvordan man opnår økonomisk rigdom. En vigtig pointe i bogen er, at man skal huske betale sig selv først. Det betyder, at før man betaler alle mulige andre og bruger penge, som virksomheder nyder godt af, bør man sætte et fast beløb til side til sig selv hver måned.

Det er altså et beløb til opsparing, som skal være reserveret i ens budget. Det beløb kan man så reservere til en automatisk overførsel til eksempelvis en investeringskonto. Når det beløb er trukket, og man har betalt sine faster udgifter, ved man helt præcist, hvad man har tilbage til resten af måneden.
Invester dine penge
Investering i f.eks. aktier er en måde, hvorpå man overtid kan modvirke, at ens penge bliver mindre værd på grund af inflation.
Hvis du gerne vil i gang med at investere, kan du læse Pengejournalens guide til begyndere på aktiemarkedet og efterfølgende kan du læse om nogle af de dygtigste eksperters råd til, hvordan man opbygger en solid investeringsportefølje med forskellige typer af aktiver baseret på ens risikotolerance og tidshorisont.
Overvej fast ejendom
Hvis du har en lang tidshorisont, kan fast ejendom også potentielt være en god investering. Investering i fast ejendom, som man selv bor i, har den fordel i Danmark, at man ikke skal betale skat af et eventuelt afkast på boligen. Samtidig er man begunstiget af et rentefradrag på de renter, som man betaler på sit boliglån. Ved at eje sin egen bolig slipper man for at skulle betale husleje – penge man aldrig ser igen – men omvendt skal man betale renter og gebyrer på et boliglån.
Det er også forbundet med store transaktionsomkostninger at komme ind på boligmarkedet i form af gebyrer til banker og realkreditinstitutter og afgifter til staten i form af tinglysning. Dertil kommer flytteomkostninger og eventuelle udgifter til maling og renovering, og dermed er det ofte kun en fordel at købe fast ejendom, hvis man har en ambition om at bo i ejendommen i mindst 5-7 år.

Dermed mindsker man også risikoen for at tabe penge på boligen på grund af kortsigtede udsving i boligpriserne. I bogen “One Up on Wall Street” af Peter Lynch, der er en af de mest succesfulde aktieinvestorer i historien, fremhæves fast ejendom som den bedste investering, man kan gøre. Det er der delte meninger om, og en investering i en bolig er bestemt heller ikke uden risiko. Men som langsigtet investering kan fast ejendom bestemt være en god investering.
Invester i dig selv: Øg dine spidskompetencer
Hvis du ønsker at blive rig, bør du også overveje, hvordan du kan øge dine spidskompetencer. Det vil sige forbedre nogle af de kundskaber, du allerede har. Det kan være med til at gøre dig mere attraktiv for arbejdsgivere og kunder og give dig mulighed for at øge din indkomst.
Du kan overveje at bruge billige bogtjenester som Bookbeat for at læse bøger inden for dit fag, tage online kurser eller følge bestemte podcast på tjenester som Podiomo eller videokanaler på Youtube med eksperter, der forklarer, hvordan du kan styrke dine færdigheder og øge din viden inden for dit fagområde. På den måde kan du blive bedre til at løse problemer og levere resultater, som arbejdsgivere og kunder vil sætte pris på.

For at øge din værdiskabelse for din arbejdsgiver – eller din egen virksomhed hvis du er selvstændig – er det generelt vigtigt at følge med i udviklingen inden for dit fagområde.
Teknologi og markedstendenser kan ændre sig hurtigt, og det er vigtigt at være opdateret på den nyeste viden. Endelig er det at have et godt netværk også en vigtig faktor. At møde andre i din branche kan give dig mulighed for at lære fra andre og finde nye jobmuligheder eller nye muligheder for karriereudvikling.
Øg din løn i dit eksisterende job og vær åben for nye muligheder
En anden måde at gøre vejen til rigdom kortere er ved at øge din indkomst i dit eksisterende job eller finde et job, som betaler dig bedre, end det du tjener i øjeblikket.
Hvis du skaber stor værdi for din virksomhed eller organisation, bør du også have en passende løn. Tag derfor altid en lønforhandling, når du har mulighed for det. Det kan også være en god idé at holde øjne og ører åbne for, hvis andre arbejdsgivere lægger en snor ud og gerne vil overtale dig til at arbejde for dem.
Du kan altid tage et fortroligt møde med en potentiel anden arbejdsgiver uden du i sidste ende behøver at sige ja til jobbet. På den måde holder du dig også opdateret på, hvad din “markedsværdi” er – dvs. hvad andre virksomheder vil betale dig.
Vær disciplineret
Et vigtigt råd er, at det kræver disciplin, hvis man vil opbygge velstand med en gennemsnitsløn.
Det kan være fristende at foretage impulskøb eller at overskride sit budget med spontane restaurantbesøg, men det er vigtigt at være disciplineret og holde sit budget, hvis du ønsker at opbygge en formue på længere sigt. Det betyder ikke, at man ikke kan bruge penge på “sjove ting”. Det er blot vigtigt, at det følger den plan, man oprindelig har lagt.
Nyd rejsen
At jagte økonomisk uafhængighed er ofte en lang, udfordrende rejse. Men det er vigtigt at huske på, at livet ikke først starter, når man opnår sit mål. Så det er vigtigt at lægge et budget, som samtidig muliggør, at man kan nyde “rejsen” undervejs. Ellers bliver det alt for surt at stræbe efter at blive økonomisk uafhængig – en pointe, som Pengejournalen også tidligere har været inde på i en artikel om økonomisk uafhængighed.

Drømmen om rigdom og økonomisk uafhængighed behøver således ikke indebære, at man skal leve asketisk eller ofre alle glæder i livet. Man skal blot bruge penge med omtanke og være opmærksom på sine udgifter og prioritere et forbrug på en måde, der giver mening og skaber værdi – på både den korte og lange bane.
Hvis du vil vide mere… 📖
- Her kan du læse Pengejournalens omfattende guide til privatøkonomi.
- Her kan du læse mere om 2 smarte råd til at blive gældfri.
- Her kan du læse mere om, hvordan du sparer penge på strøm i hjemmet.
- Vil du gerne vide mere om, hvordan man kan spare penge på sit madbudget, så har Pengejournalen skrevet en guide med 10 gode råd.
- Hvis du gerne vil blive bedre til at undgå impulskøb, så ser Pengejournalen i denne artikel nærmere på fem spørgsmål, man kan stille sig selv, inden man svinger kortet
Konklusion👇
- Det kræver tid og vedholdenhed at blive rig, men de 10 tips præsenteret i denne artikel kan hjælpe dig godt på vej mod økonomisk uafhængighed.