Investering for begyndere: 10 effektive tips

You are currently viewing Investering for begyndere: 10 effektive tips

Ønsker du at komme i gang med at investere? Her finder du 10 gode råd til, hvordan du bedst kommer i gang med at investere. Rådene i artiklen henvender sig til nybegyndere, der gerne vil i gang med at investere, og lidt mere erfarne private investorer, som gerne vil blive klogere på emnet.

Resume 💡

  • De vigtigste råd til nybegyndere, der gerne vil investere, inkluderer at afbetale gæld med høj rente først, starte småt og automatisere ens investeringer samt at være tålmodig og undgå panikbeslutninger.
  • Desuden er det vigtigt at forstå den risiko, man løber, vælge passive investeringsfonde samt at være opmærksom på investeringsomkostninger og benytte aktiesparekontoen for at opnå den laveste skattesats.

10 effektive råd til nye investorer

Er du nysgerrig at komme i gang med at investere, men føler du dig overvældet af kompleksiteten og risikoen?

Investeringsverdenen kan på overfladen virke kompleks, hvis man er nybegynder inden for feltet. Men det er slet ikke så svært at investere, som man måske skulle tro. Der findes nemlig en række investeringsprodukter, som gør, at man nemt og billigt kan investere i tusindvis af virksomheder på en gang og dermed sprede sin risiko, så man undgår at tabe mange penge, hvis eksempelvis en virksomhed går konkurs.

I denne artikel vil vi udforske 10 råd, der kan guide dig sikkert igennem din investeringsrejse, uanset om du er begynder eller lidt mere erfaren.

10 gode investeringsråd til begyndere

  1. Betal dyr gæld af først
  2. Vælg passive investeringsfonde
  3. Start småt
  4. Automatiser dine investeringer
  5. Undgå panikbeslutninger
  6. Vær tålmodig
  7. Overvej forskellige investeringstyper
  8. Brug aktiesparekontoen
  9. Forstå din risiko
  10. Vær opmærksom på omkostninger

Her gennemgår vi de 10 råd enkeltvist.

1. Betal dyr gæld af først

Før du begynder at investere, er det vigtigt at betale gæld med høje renter af først. Gæld med renter over 5-6 pct. efter skat bør som udgangspunkt betales først, før man begynder at investere. Det skyldes, at aktiemarkedet i gennemsnit har givet et afkast på lidt over 8 pct., og herefter skal man fratrække skat på afkastet. Man skal huske på, at afbetaling af gæld med høje renter er et garanteret afkast, mens der ingen garanti er for, at man kan hente det samme afkast på aktiemarkederne. Ved at betale din gæld af først skaber du altså et mere stabil økonomisk fundamentet, inden du begynder at investere.

2. Vælg passive investeringsfonde

Det er de færreste som kan slå den generelle markedsudvikling, og derfor er det ikke nødvendigvis smart at købe enkeltaktier som ny privat investor. Ved at undlade at købe enkeltaktier er du heller ikke i risiko for at miste mange penge, hvis enkelte virksomheder eller sektorer kommer i problemer. Pas også på med at vælge bankernes dyre investeringsprodukter. Forskning viser, at flertallet af aktive forvaltere ikke slår markedsudviklingen over tid. Derfor er passive fonde som globale indeksfonde den bedste løsning for de fleste nybegyndere. Passive fonde som indeksfonde og ETF’er har ofte lavere gebyrer sammenlignet med aktivt forvaltede fonde, hvilket er med til at øge dit samlede afkast i sidste ende.

3. Start småt

Det er en skrøne, at man behøver mange penge for at investere. Selv investering for små beløb kan vokse sig til væsentligt større beløb over tid som følge af renters rente-effekten. Ved at starte småt kan du lære om investering uden at tage stor risiko.

4. Automatiser dine investeringer

Investering er ikke noget, du skal tænke på eller handle efter konstant. Det skal i virkeligheden passe sig selv. At automatisere dine investeringer giver dig mulighed for at investere regelmæssigt, uden at du konstant skal forholde dig til dine investeringer.

Ved at investere faste beløb regelmæssigt kan du udnytte dollar cost averaging-strategien, som kan mindske effekten af markedsudsving. Eksempelvis kan du benytte Nordnets månedsopsparing eller lignende løsninger, hvor du kan investere et fast beløb hver måned uden at skulle betale gebyrer for at købe investeringsfondene.

Ved at investere løbende, f.eks. hver måned, udjævner man sin risiko.

5. Undgå panikbeslutninger

Finansmarkederne går op og ned, og det kan være fristende at træffe overilede beslutninger, hvis eksempelvis markederne falder meget. Men det er vigtigt at være langsigtet og ikke lade kortvarige markedsbevægelser påvirke dine beslutninger.

6. Vær tålmodig

Investering er en langsigtet proces. Vær tålmodig, og lad dine investeringer vokse over tid. Hvis du investerer i eksempelvis globale indeksfonde, vil det typisk tage tid, før renters rente-effekten begynder at virke for dig. Så hold fokus på dine langsigtede mål og lad ikke kortsigtede udsving påvirke din investeringsbeslutning.

7. Overvej forskellige investeringstyper og aktiver

Hvis du gerne vil sprede din risiko mest muligt, kan du overveje at investere i flere forskellige aktiver. Dvs. både aktier, obligationer, ejendomsfonde, råvarer etc. Diversificering er således en metode til at sprede risikoen mest muligt. Her kan du læse mere om, hvordan man kan opbygge en portefølje med forskellige typer af aktiver.

8. Brug aktiesparekontoen

Hvis du gerne vil investere så skatteeffektivt som muligt, så skal du benytte aktiesparekontoen, der har den laveste skattesats. Her betaler man 17 pct. i skat af afkastet. Der er imidlertid et loft for, hvor meget man kan sætte ind på aktiesparekontoen, som du kan læse mere om her i Pengejournalens artikel om aktiesparekontoen.

9. Forstå din risiko

Forskellige investeringer har forskellige risikoniveauer. Det er afgørende at vælge investeringer, der matcher din risikotolerance. Hvis du ikke ønsker at løbe hele den risiko, som aktieinvestering indebærer, kan du overveje at tilføje eksempelvis obligationer til din portefølje, som historisk har udjævnet risikoen. Eksempelvis kan man vælge en såkaldt 60/40-portefølje, som er en klassisk portefølje med 60 pct. aktier og 40 pct. obligationer. Så brug tid på at analysere risikoen ved forskellige investeringstyper. Diversificering kan hjælpe med at sprede risikoen og skabe en mere afbalanceret portefølje.

10. Vær opmærksom på omkostninger

Når du investerer, så undgå at handle ofte og vælg investeringsprodukter med de lavest mulige omkostninger. Lavere omkostninger fører alt andet lige til højere afkast over tid. Vær opmærksom på alle gebyrer, inklusive handelsgebyrer og administrationsomkostninger. Sammenlign omkostningerne hos forskellige udbydere for at finde den mest fordelagtige løsning for dig.

Indeksfonde og ETF’er er de billigste måder at investere på. Ved at vælge den type fonde med lavest mulige omkostninger får man alt andet lige et højere afkast end fonde med høje omkostninger.

Hvis du vil vide mere… 📖

Konklusion👇

  • Investering behøver ikke at være komplekst. Ved at følge de 10 råd i denne artiklen og samtidig tage hensyn til dine individuelle behov og mål, kan du træffe velovervejede investeringsbeslutninger. Globale indeksfonde kan være et godt valg for begyndere på grund af deres lave omkostninger og brede eksponering mod verdensmarkedet.