Kan man forsikre en bil uden kørekort?

You are currently viewing Kan man forsikre en bil uden kørekort?
Denne side indeholder annoncelinks til vores partnere. Pengejournalen kan modtage kompensation, når der klikkes på et link.

Overvejer du at købe en bil, selvom du ikke har kørekort, og er du i tvivl, om du kan forsikre – og eje – den? Det kan du blive klogere på her.

Resume 💡

  • Det er tilladt og muligt at købe, eje og forsikre en bil uden kørekort. Men det er forbudt at køre bil uden kørekort og låne den ud til en person uden kørekort.

Bilkøb og forsikring uden kørekort

De fleste, som køber bil og forsikrer den, har et kørekort. Men er det egentlig tilladt at købe bil uden kørekort, og kan man forsikre en bil uden kørekort?

Svaret på begge spørgsmål er ligetil. Der er intet i den danske lovgivning, som forhindrer en i at købe, eje og forsikre en bil, selvom man ikke har kørekort.

Må man købe en bil uden kørekort?

Ja, man kan godt købe og eje en bil, selvom man ikke har kørekort. Det er strengt forbud at køre bil, hvis man ikke har kørekort, men så længe man ikke gør det, kan man sagtens eje en bil uden kørekort.

Spørgsmålet kan f.eks. være relevant, hvis man gerne vil købe en bil, som andre – med kørekort – skal køre for en. Det kan være en chauffør eller andre i husstanden, som har har kørekort, og som er tiltænkt at køre bilen.

Det kan også være aktuelt at købe en bil uden kørekort, hvis man er i gang med at tage kørekort, og man gerne vil have bilen stående klar, når man får kørekortet. Ligegyldigt hvilken scenarie der er tale om, er det altså ikke ulovligt at købe en bil, selvom man ikke har kørekort, så længe man blot ikke kører i den.

Det er samtidig ulovligt at låne sin bil ud til en person, som ikke har kørekort.

Kan man forsikre en bil uden kørekort?

Man kan godt forsikre sin bil, selvom man ikke har kørekort. Akkurat som det er lovligt at købe en bil uden kørekort, er det også muligt at forsikre en bil uden kørekort.

Selvom man ikke må køre i bilen, når man ikke har kørekort, så er det stadig lovpligtigt, at bilen har en ansvarsforsikring. Har man ikke en ansvarsforsikring på sin bil – uagtet om man må køre i den eller ej – risikerer man at modtage dagsbøder og i sidste ende, at bilen bliver inddraget af politiet.

Dagsbøderne for manglende ansvarsforsikring er 250 kr., så det kan hurtigt blive dyrt, hvis man ikke har tegnet en ansvarsforsikring til din bil.

Det er derfor vigtigt, at man tegner en ansvarsforsikring, når man køber bilen. Derudover er det muligt at tegne eksempelvis en kaskoforsikring på bilen. Det er også muligt at tegne en kaskoforsikring, selvom man ikke har kørekort.

Hvilke forsikringer er lovpligtige som bilejer?

Det er lovpligtigt at have en ansvarsforsikring på sin bil, uagtet om man kører i den eller ej. Ellers risikerer man som nævnt dagsbøder, og at politiet inddrager bilen.

Det kan derudover være en god idé at tegne en kaskoforsikring på sin bil, som dækker i tilfælde af skader på bilen og evt. mod tyveri. Det er ikke lovpligtigt at tegne en kaskoforsikring.

Du kan sammenligne priser på forsikringer via tjenester som f.eks. Samlino.

En kaskoforsikring dækker mod skader på ens egen bil, mens en ansvarsforsikring til bilen kan dække erstatningsansvaret, hvis man laver skader på eksempelvis andre biler.

Hvis du leder efter billige bilforsikringer, kan du læse mere om, hvilke selskaber som tilbyder de billigste bilforsikringer til unge i denne artikel af Pengejournalen.

Hvis du vil vide mere… 📖

  • Benzin- og dieselpriserne er steget kraftigt i den seneste tid. I denne artikel giver Pengejournalen en række gode råd til, hvordan du kan finde billigere benzin og spare penge på benzin og diesel, så brændstof ikke ødelægger din privatøkonomi
  • Er du på udkig efter billigere el, så kan du i denne opgørelse af Pengejournalen blive klogere på, hvordan du kan spare penge ved at benytte det billigste el-selskab.

Konklusion👇

  • Det er både tilladt og muligt at købe en bil og forsikre den uden kørekort, men det er forbudt at køre i den uden kørekort, ligesom det er ulovligt at låne den ud til en person uden kørekort.