Hvor meget skal man investere i aktier for at leve af det?

You are currently viewing Hvor meget skal man investere i aktier for at leve af det?
Denne side indeholder annoncelinks til vores partnere. Pengejournalen kan modtage kompensation, når der klikkes på et link.

Findes der noget mere besnærende end at kunne leve af at investere? Her er, hvad der skal til for at kunne leve af en formue, der er investeret i aktier og obligationer.

Resumé💡

  • Det kan godt lade sig gøre at leve af aktier. Men det kræver en stor opsparing. For at kunne leve af en investeret formue i 30 år skal den ifølge en tommelfingerregel være så stor, at man årligt maksimalt trækker 4 pct. ud af formuen til forbrug.

Økonomisk uafhængig: Sådan lever man af at investere

Hvad nu hvis man kunne leve af at investere… Ja, kan man egentlig dét? Kan man opnå en passiv indkomst ved at investere i aktier, så man ikke behøver at arbejde for at tjene penge? Og hvis sig det kan lade sig gøre, kan det vel frigive en masse tid til det, som man allerhelst vil lave?

En halv dag ved poolen i sydens sol. En frisk løbetur. En let frokost. Tjekke aktiemarkedet en gang eller to. Alt fint. Høre en upbeat playliste og videre ned i byen for at mærke stemningen. Læse lidt avis, inden maven begynder at rumle. Hov, er klokken blevet så mange?

Ja, man kan hurtigt blive draget af dagdrømmeri. Om hvad man ville bruge tiden på, hvis man ikke var tvunget til at skulle arbejde 8-16 – ja, hvis man nu kunne leve af at investere…

Det kan godt lade sig gøre at leve af at investere i aktier. Men det kræver en stor opsparing for at kunne leve af afkastet.

Men man kommer ikke langt med dagdrømmeri. Drømme skal gøres til konkrete planer, og planer skal operationaliseres med de nødvendige daglige skridt, man skal tage for at indfri sin drøm, hvis den skal realiseres.

Og hvis man drømmer om at blive økonomisk uafhængig, så er investering et af de vigtigste værktøjer i værktøjskassen.

Her er, hvad der skal til for at kunne leve af at investere. Forstået som at man kan leve af afkastet på sine investerede midler – ikke forstået som at man kan leve af at være porteføljeforvalter i en bank eller arbejde med investering hos børsmæglere som f.eks. eller lignende finanshuse. Det kan man åbenlyst godt, men det er en selvstændig karrierevej og ikke opdraget for artiklen her.

En introduktion til 4 procentsreglen

Trofaste læsere af Pengejournalen er stødt på 4 procentsreglen, men den er en vigtig facet af økonomisk uafhængighed, så vi tager den lige igen.

Som Pengejournalen tidligere har beskrevet, indebærer den såkaldte 4 procentsregel, at man omtrent kan leve i 30 år af en given formue, hvis den er indeksinvesteret i en klassisk 60/40 portefølje med 60 pct. aktier og 40 pct. obligationer, og man maksimalt trækker 4 pct. ud hvert år. Og under den forudsætning at finansmarkederne leverer nogenlunde de historiske afkast, som de hidtil har gjort.

Rundt regnet, så indebærer det, at hvis ens årlige udgifter er 200.000 kr., så kræver det som tommelfingerregel en formue på 5 mio. kr. for at få formuen til at strække sig til en 30-årig periode.

Sådan lever man af at investere

For at kunne leve af at investere skal man altså have sparet en tilstrækkelig stor formue op. For de fleste kræver det en nøjsom livsstil, hvor man forsøger at spare penge i hverdagen og løbende investerer de overskydende penge.

Hvis man vil leve af sine investeringer, vil det for de fleste kræve en meget nøjsom livsstil, hvor man lever disciplineret og investerer sine overskydende midler på kløgtig vis.

Som følge af renters rente-effekten så kan det skabe en snebolde-effekt, hvor formuen begynder at vokse hurtigt. Har man luft i budgettet til at investere 6000 kr. om måneden de næste 10 år, så er man sandsynligvis millionær, inden der er gået 10 år, hvis afkastene på aktiemarkedet vel og mærke fortsætter med at udvikle sig, som de har gjort historisk.

Det har der ingen garanti for. Slet ikke på kort sigt. Men regnestykket er alligevel interessant ift. at illustrere, hvor relativ en begrænset månedlig investering, der skal til for, at man hen ad vejen kan kalde sig millionær.

Hvis man i stedet investerer 12.000 kr. hver måned i 17 år og opnår et gennemsnitligt markedsafkast på 8 pct., så er en startformue på 50.000 kr. 17 år senere vokset til 5,4 mio. kr. – før skat vel og mærke.

Prøv selv at lege med tallene i denne beregner.

Gode råd til økonomisk frihed

Det fører os til følgende gode råd, hvis man gerne vil kunne leve af sin formue.

  • Start så tidligt som muligt med at spare penge op og investere. Tiden arbejder for dig.
  • At opbygge en stor formue kræver disciplin, medmindre du tjener vanvittigt mange penge. Og det gør de færreste. Til gengæld kan alle lære at kontrollere deres forbrug, undgå impulskøb og opnå gode pengevaner.
  • Invester dine penge i indeks til lave omkostninger, medmindre du mener, at du er markant klogere til at udvælge aktier end den gennemsnitlige investor. Og det er absolut de færreste, som Pengejournalen tidligere har beskrevet.
  • Vælg handelsplatforme med lavere omkostninger end bankerne, som f.eks. Saxo Bank, Nordnet eller eToro.

Hvis du vil vide mere… 📖

  • Er du helt ny på aktiemarkedet, så anbefaler vi dig at læse denne omfattede guide for aktier til begyndere.

Konklusion👇

  • Man kan godt leve af sine investeringer, men det kræver en betydelig formue, hvis størrelse er afhængig af ens løbende udgifter.

Er du træt af 0 pct. i rente i banken?

Hos Saxo Bank kan du få op til 2,8 pct. i rente på dit indlån, uden du skal binde dine penge. Det er den højest mulige rente på det danske marked. Renten afhænger af dit indlåns størrelse.