Liste: Her er verdens 30 rigeste lande

You are currently viewing Liste: Her er verdens 30 rigeste lande
Denne side indeholder annoncelinks til vores partnere. Pengejournalen kan modtage kompensation, når der klikkes på et link.

Globalt er der stor spredning i, hvor gode de enkelte lande er til at skabe vækst, og hvor rige landene er målt pr. indbygger. I denne artikel ser vi nærmere på de 30 rigeste lande i OECD, der er et økonomisk samarbejde mellem de rige lande i verden.

Resume 💡

 • Ifølge en opgørelse af OECD er Luxemborg, Irland og Singapore verdens rigeste lande, når man måler det ved at tage udgangspunkt i BNP pr. indbygger. Danmark er det 8. rigeste land pr. indbygger, viser opgørelsen.

Verdens rigeste lande målt ved BNP pr. indbygger

Er du interesseret i at blive klogere på de rigeste lande på verdensplan? Måske vil du gerne bosætte dig i et rigt land med mange muligheder, eller det kan være, at du gerne vil sammenligne Danmarks placering på listen med de nærmeste konkurrenter.

Uagtet hvad din motivation er for at blive klogere på emnet, så dykker vi i denne artikel ned i emnet ved at se på de 30 rigeste lande på verdensplan med særligt fokus på de 10 rigeste lande i verden. Du kan se den fulde liste over de 30 rigeste lande længere nede i artiklen.

Top 10 over verdens rigeste lande

Her er en liste over de 10 rigeste OECD-lande målt ved BNP pr. indbygger (dollar).

 1. Luxembourg ($131.277,9)
 2. Irland ($106.852,1)
 3. Singapore ($98.148,7)
 4. Norge ($80.495,6)
 5. Schweiz ($75.950,6)
 6. USA ($70.181,1)
 7. Hong Kong, Kina ($66.159,3)
 8. Danmark ($64.897,8)
 9. Holland ($63.418,7)
 10. Australien ($61.977,2)

Kilde: OECD

Se den fulde liste over de 30 rigeste OECD-lande nedenunder.

Metode: Rige land målt ved BNP pr. indbygger

Der findes flere metoder til at måle landes velstand på. Her tager vi udgangspunkt i BNP pr. indbygger. Kort fortalt så tager man landets bruttonationalprodukt (dvs. den samlede produktion) og dividerer med antallet af borgere.

På den får man et givent beløb pr. indbygger, som kan sammenlignes på tværs af lande. I nedenstående opgørelse har vi taget udgangspunkt i de seneste tal fra OECD, der er en økonomisk, mellemstatslig samarbejdsorganisation på tværs af de 38 medlemslande.

Eftersom tallene kun dækker de 38 medlemslande, er der lande, som ikke tæller med i opgørelsen. F.eks. er der en række olietunge stater i Mellemøsten, som ikke er med i OECD, og som dermed ikke fremgår af opgørelsen. Generelt er OECD dog kendt for at være en økonomisk samarbejde mellem verdens rige lande.

Top 30 over verdens rigeste lande målt ved BNP pr. indbygger

Her følger den fulde liste over de 30 rigeste OECD-lande målt ved BNP pr. indbygger (valuta: dollars)

Placering blandt OECD-landeLandBNP pr. indbygger
1. Luxembourg131277.9 dollar
2. Ireland106 852.1 dollar
3.Singapore98 148.7 dollar
4.Norge80 495.6 dollar
5.Schweiz75 950.6 dollar
6.USA70 181.1 dollar
7.Hong Kong, Kina66 159.3 dollar
8.Danmark64 897.8 dollar
9.Holland63 418.7 dollar
10.Australien61 977.2 dollar
11.Østrig59 976.3 dollar
12.Sverige59 974.0 dollar
13.Belgien58 806.1 dollar
14.Tyskland58 784.1 dollar
15.Island58 297.1 dollar
16.Finland54 889.9 dollar
17.Canada53 074.1 dollar
18.Frankrig50 998.9 dollar
19.Storbritannien49 765.1 dollar
20.Malta48 726.1 dollar
21.New Zealand47 045.4 dollar
22.Korea46 888.7 dollar
23.Italien46 527.8 dollar
24.Saudi-Arabien46 378.3 dollar
25.Tjekkiet44 801.7 dollar
26.Israel44 060.5 dollar
27.Slovenien43 970.4 dollar
28.Litauen43 688.0 dollar
29.Estland43 494.1 dollar
30.Cypern43 317.9 dollar
Kilde: OECD (BNP pr. indbygger målt i dollars baseret på 2021-tal eller senest tilgængelige data)

1. Luxemborg er verdens rigeste land

Luxembourg er et lille europæisk land, der er kendt for sin stærke økonomi. Landet har bl.a. en højtudviklet finanssektor, og mange internationale finansvirksomheder har kontor i Luxembourg, hvilket også skal ses i lyset af landets lave skatter.

Derudover har Luxembourg en styrkeposition inden for stål- og industrisektoren. Landet er kendetegnet ved at have et meget internationalt arbejdsmiljø, da cirka halvdelen af befolkningen er udlændinge.

Luxemborg City, Luxemborg

2. Irland er kommet stærkt igen efter finanskrisen

Irland er kendt for sin smukke natur, de flotte bjerge, skove og grønne landområder – men også for sin velstående økonomi. Irland blev hårdt ramt under finanskrisen, da bunden gik ud af det internationale boligmarked og finanssektoren. Men efterfølgende er Irland kommet stærkt igen og er nu et af verdens absolut rigeste lande på verdensplan.

Irland er også kendetegnet ved at have forholdsvis attraktive skatteforhold, hvilket bl.a. har bidraget til, at store finanshuse og techgiganter har placeret deres europæiske hovedkontorer i Irland.

Generelt har Irland en stærk teknologi- og finanssektor. Trods den kraftige vækst, som landet har oplevet siden finanskrisen i 2008, så kæmper man med en rekordhøj hjemløshed, og dermed er det bestemt ikke alle borgere, som har fået andel i væksten.

Dublin, Irland

3. Singapore er Asiens rigeste økonomi

Singapore er en af Asiens mest udviklede økonomier og er kendt for at have en stærk finans- og servicesektor. Befolkningen tæller blot knap 6 millioner og ligger dermed tæt på den danske.

Landet er kendt for sin imponerende infrastruktur og høje levestandard. Når man skal forklare Singapores kraftige vækst i de seneste årtier, lyder forklaringen bl.a., at landet har skabt en række favorable forhold ift. at starte og drive virksomhed i landet.

Singapore om natten

4. Norge – et velfærdsland med oliedominans

Norge er udover at være kendt for sin smukke og barske natur også kendt for sin styrkepositionen inden for olie- og gasindustrien. Norge er rig på store gas- og oliefelter, hvilket har bidraget til landets stærke økonomi. Således finansierer den norske oliefond i omegnen af en femtedel af det norske budget hvert år, skriver EnergiWatch.

Landet har bl.a. også en stærk servicesektor, der udgør en betydelig del af landets økonomi, og en veludbygget velfærdsstat.

Oslo, Norge

5. Schweiz skaber attraktive forhold for virksomheder

Schweiz er bl.a. kendt for at have en stærk finanssektor – og landet har været kendt for den såkaldte bankhemmelighed, hvor landet er blevet kritiseret for at hjælpe velhavende udlændige med at gemme deres formuer af vejen for deres nationale skattemyndigheder.

I dag er landet dog i højere grad tvunget til at dele bankinformationer med diverse udenlandske myndigheder, skriver FinansWatch.

Schweiz er generelt kendt for at være et godt land at drive virksomhed i – med attraktive skatteforhold og en høj grad af regional selvbestemmelser i de enkelte kantoner (en slags kommune). Landet har en høj levestandard og er kendt for sin stabile økonomi.

Basel, Schweiz

6. USA er verdens største – men “kun” sjetterigeste – økonomi

USA er verdens største økonomi og er kendt for at huse en række af verdens største virksomheder, herunder i særdeleshed virksomheder inden for teknologi.

Således er Apple, Microsoft, Google (Alphabet) og Amazon blandt verdens absolut største virksomheder, ligesom elbilfabrikanten Tesla er det. USA rummer også en række store virksomheder inden for bl.a. medicinal- og finanssektoren.

New York, USA

7. Hong Kong, Kina, har opbygget et stærkt, pulserende erhvervsklima

Hong Kong er en region under Kina og er kendt for sin imponerende skyline, travle havn og stærke finanssektor. Regionen har også en stærk handels- og servicesektor og generelt er man kendt for sin attraktive skatte- og erhvervsforhold.

Hong Kong, Kina

8. Danmark – det rige velfærdsland

Danmark! Ja, der er også blevet plads til Danmark i top 10 over verdens rigeste lande. Danmark er generelt kendt for sin høje levestandard og veludviklede velfærdssystem, som inkluderer gratis sundhedspleje og uddannelse til alle borgere.

Omvendt adskiller Danmark sig fra en række af de andre rige lande ved at have markant højere indkomstskatter, end de andre rige lande generelt har. Den danske økonomi er baseret på en blanding af en stærk offentlig sektor og en lille, åben og konkurrencepræget økonomi.

Danmark er bl.a. kendt for at have en styrkeposition inden for medicinalindustrien, og Novo Nordisk er ubetinget landets mest værdifulde virksomhed målt på markedsværdien.

Derudover er Danmark kendt for at have en veludviklet digital infrastruktur, en solid finanssektor og en stærk transport- og shippingbranche – bl.a. qua shipping-virksomheden Maersk og logistikvirksomheden DSV. Dertil kommer en styreposition inden for vedvarende energi, hvor vindmøllevirksomheden Vestas spiller en betydelig rolle på det globale vindmøllemarked.

København, Danmark

9. Holland – en lille, stærk og åben økonomi

Holland er ligesom Danmark et af de mindre lande i Vesteuropa. Holland er kendt for sin rigdom af kultur, kunst og historie.

Landet har – også ligesom Danmark – en meget åben økonomi og er meget afhængig af handel. Derudover er Holland kendt for at have en stor besiddelse af naturgas, som også bidrager forholdsmæssigt meget til landets eksport.

Amsterdam, Holland

10. Australien står på skuldrene af råvareeksport og servicesektor

Australien er en ønation beliggende i Oceanien og er kendt for sin flotte natur og rige dyreliv. Landet er kendt for at have en ressourcerig økonomi, som bl.a. er baseret på råvareeksport, herunder eksport af mineraler, ligesom landet har en stærk servicesektor, der udgør størstedelen af økonomien.

Sydney, Australien

Hvis du vil vide mere… 📖

 • Ønsker du at søge et fast arbejde? I denne artikel af Pengejournalen kan du blive klogere på “nemme jobs”, der giver en god løn.
 • Benzin- og dieselpriserne er steget kraftigt i den seneste tid. I denne artikel giver Pengejournalen en række gode råd til, hvordan du kan finde billigere benzin og spare penge på benzin og diesel, så brændstof ikke ødelægger din privatøkonomi
 • Er du på udkig efter billigere el, så kan du i denne opgørelse af Pengejournalen blive klogere på, hvordan du kan spare penge ved at benytte det billigste el-selskab.

Konklusion👇

 • Luxemborg, Irland og Singapore er verdens rigeste lande målt ved at tage udgangspunkt i BNP pr. indbygger. Danmark er det 8. rigeste land pr. indbygger, viser opgørelsen, der udelukkende fokuserer på OECD-lande.

Er du træt af 0 pct. i rente i banken?

Hos Saxo Bank kan du få op til 2,8 pct. i rente på dit indlån, uden du skal binde dine penge. Det er den højest mulige rente på det danske marked. Renten afhænger af dit indlåns størrelse.