Brugen af kontanter bliver mindre og mindre i Danmark, men der er stadig nogen, der foretrækker at bruge kontanter til at betale med. Der findes da også dem, der mener, at brugen er kontanter er smart ud fra et privatøkonomisk synspunkt. Spørgsmålet er imidlertid, om butikker kan nægte at tage imod kontanter i dag? Det spørgsmål dykker vi ned i her.
Resume 💡
- Historisk har den såkaldte kontantregel tvunget danske butikker til at tage imod kontanter. Men en lempelse af reglen betyder, at alle butikker må sige nej til at tage imod kontanter i tidsrummet 22.00-06.00. I udsatte områder må butikker sige nej til kontanter fra kl. 20.
- Selvom kontanter fylder mindre og mindre, findes der flere interesseorganisationer, som er modstandere af, at relgerne lempes yderligere.
Er det lovligt at afvise kontanter?
Længe var sådan, at alle forretninger i Danmark var tvunget til at tage imod kontanter. Det var den såkaldte kontantregel, der fastsatte det.
Uanset om du ønskede det som butiksejer eller ej, var du altså forpligtet til at tage imod selv den mest krøllede hundredekroneseddel. Mange butikker har imidlertid kæmpet en hård kamp for at lempe kontantreglen. Og tilbage i 2018 lykkedes det.
Her blev der indført en ny betalingslov, som lempede kontantreglen. Det betyder, at butikkerne nu har lov til at nægte at tage imod kontanter i bestemte tidsrum.
Hvornår kan butikker sige nej til kontanter?
Fra 2018 har det været sådan, at alle butikker kan nægte at tage imod kontanter i tidsrummet fra 22.00-06.00.

En af årsagerne til lempelsen af kontantreglen er, at det er om natten og i de tidlige morgentimer, at butikker, der har åbnet på de tidspunkter, er mest udsat for røverier. Derfor er der endnu en undtagelse til kontantreglen, som siger, at butikker i de mest røveriudsatte områder kan nægte at tage imod kontanter fra 20.00 til 06.00, skriver Finanstilsynet på sin hjemmeside.
Men det gælder altså fortsat, at i dagstimerne er alle forretninger i Danmark tvunget til at tage imod kontanter.
Hvad er argumenterne for at bruge kontanter?
Selvom kontanter efterhånden er en uddødende race i Danmark, findes der stadig flere fortalere for betalingsformen. Således har interesseorganisationer på forbruger-, ældre- og handicapområdet ønsket at bevare kontantreglen i sin oprindelige form.
Eksempelvis er der ifølge Ældresagen mange ældre, som helst foretrækker at betale med kontanter, ligesom betalingskort og digitale betalingstjenester kan være en udfordring for handicappede.
Desuden kan der være udsatte borgere som hjemløse og misbrugere, som ikke har mulighed for – eller svært ved – at bruge kort som betalingsmiddel, fordi de f.eks. glemmer deres kode, påpeges det bl.a. af advokat Birgitte Arent Eiriksson i Altinget. Det kontantløse samfund er altså ikke for alle.
Dertil kommer, at der findes dem, som helst vil betale med kontanter for at undgå, at banker og andre kan følge med i, hvad man bruger ens penge på.
Modsat ville det ifølge mange banker og butikker være nemmere at komme røverier og kriminalitet, herunder hvidvask til livs, hvis det ikke var muligt at betale med kontanter.
Men rent privatøkonomisk kan der også være gode argumenter for at bruge kontanter. Således tænker man måske ikke helt så meget over, hvad man bruger sine penge på, hvis man blot svinger kortet eller bruger sin mobiltelefon til at betale med, mens det måske animerer til lidt større omtanke, hvis man skal have kontanter op ad lommen for at betale.
På den ande side er det nemmere at lave et budget og et forbrugsoverblik, hvis man bruger digitale betalingsløsninger. Mange banker og flere budgetapps tilbyder løsninger, hvor man kan se, hvad man bruger af penge på forskellige forbrugskategorier.
Hvornår forsvinder kontanterne?
Det er svært at sige, om kontanterne vil forsvinde helt. I så fald vil det nok kræve et opgør med kontantreglen, så butikkerne helt kan tillade sig at sige nej til at tage imod kontanter.
For et oplagt bud er, at så længe det er muligt at bruge kontanter, så vil de blive brugt i et eller andet omfang, selvom udviklingen peger imod, at kontantbetalinger svinder mere og mere ind.

Der er ingen tvivl om, at kontantbetalinger bliver mindre udbredt, og en række forskere spåede tilbage i 2018, at vi ville nærme os et kontantløst samfund i 2025. Helt så hurtigt er udviklingen dog ikke gået, hvis man dykker ned i tallene.
Ifølge Nationalbanken er det cirka 12 pct. af betalingerne i den fysiske handel, som foregår med kontanter, mens hver fjerde betaling mellem privatpersoner foregår med kontanter.
Nationalbanken oplyser, at siden 2019 er antallet af kontantbetalinger i fysisk handel reduceret ca. 25 pct. fra 342 mio. betalinger til ca. 257 mio. betalinger sidste år. Den samlede værdi af betalinger foretaget med kontanter er dog kun reduceret med 12 pct. fra ca. 49 mia. kr. i 2019 til ca. 43 mia. kr. i 2021, skriver Nationalbanken i analysen.
Nu er renterne godt nok steget, men det er ikke længe siden, at der var negative indlånsrenter i bankerne, hvilket fik mange til at hæve kontanter. I 2022 var det ifølge Nationalbanken hver tredje i Danmark, som havde en kontant opsparing.
Opsummerende er rygterne om kontanternes snarlige død tilsyneladende overdrevne. Men at kontanter vil spille en mindre og mindre rolle, i takt med at samfundet bliver mere digitaliseret, er der næppe heller tvivl om.
Hvis du vil vide mere… 📖
- Ønsker du at blive klogere på, hvad du kan få for at sætte dine kontanter i banken på en opsparingskonto, så ser vi her nærmere på de 15 højeste renter på opsparingskonti.
- Her kan du læse mere om, hvor du får den højeste rente på opsparing i landets 10 største banker.
- Her kan du læse mere om, hvor du kan få den højeste indlånsrente, hvis du binder dine penge mellem 1-3 år.
- Vil du gerne læse mere om, hvorfor renten også stiger på studielån, så kan du fortsætte læsningen i denne artikel hos Pengejournalen.
- Ønsker du at søge et fast arbejde? I denne artikel af Pengejournalen kan du blive klogere på “nemme jobs”, der giver en god løn.
- I denne artikel giver Pengejournalen en række gode råd til, hvordan du kan finde billigere benzin og spare penge på benzin og diesel, så brændstof ikke ødelægger din privatøkonomi
- Her kan du læse mere om, hvort stor et rådighedsbeløb det anbefales at have, hvis du f.eks. står foran at skulle købe bolig.
Konklusion👇
- En lempelse af kontantreglen betyder, at alle butikker må sige nej til at tage imod kontanter i tidsrummet 22.00-06.00. I de områder, der er mere udsatte for røverier, må butikker sige nej til kontanter fra kl. 20.