Rentetilpasning: Hvornår kommer der ny rente på F-Kort lån?

You are currently viewing Rentetilpasning: Hvornår kommer der ny rente på F-Kort lån?
Denne side indeholder annoncelinks til vores partnere. Pengejournalen kan modtage kompensation, når der klikkes på et link.

Har du et F-Kort lån, får du løbende tilpasset renten, som både kan stige og falde. Her ser vi nærmere på, hvornår renten på F-Kort lånet bliver tilpasset.

Resumé💡

Rennten på F-Kort lån følger den såkaldte Cita 6-rente og bliver tilpasset hvert halve år med virkning fra 1. januar og 1. juli. Renten kan både stige og falde i løbet af få år, og der er tale om et af de mest rentefølsomme lån herhjemme.

Hvornår får F-Kort lån ny rente?

Her ser vi nærmere på, hvad et F-Kort og tilsvarende lån er, hvordan de fungerer, og hvornår lånene får ny rente.

F-Kort lånet er et variabelt forrentet boliglån, som udbydes af Totalkredit, og som er kendetegnet ved, at lånet får ny rente hvert halve år. Tilsvarende lån udbydes også af eksempelvis Realkredit Danmark (Danske Bank), hvor det hedder Flexkort, mens lånet hedder Kort Rente hos Nordea.

Hvis man har et F-Kort (eller tilsvarende) lån, har man fra 2023 skullet vænne sig til en markant højere rente, som Pengejournalen tidligere har beskrevet. Når man får ny F-Kort rente, er der dog ingen garanti for, at renten lidt længere ude i fremtiden også komme til at ligge på samme niveau.

F-Kort lån er i de senere år blevet mere og mere populært blandt danske boligejere. Men det er samtidig det mest rentefølsomme lån og indeholder dermed en betydelig risiko.

Renten på F-Kort lån tilpasses således hvert halve år med virkning fra 1. januar og 1. juli. Man har altså kun den samme rente på sit F-Kort lån et halvt år ude i fremtiden. Det kan både være positivt og negativt. Hvis renten efterfølgende falder, er det positivt, for så får man hurtigt glæde af rentefaldet.

Men hvis renten stiger yderligere, så er det negativt, da den så også bliver skrues op på F-Kort lånet. F-Kort lånet er det mest rentefølsomme lån og indeholder dermed en betydelig risiko.

Som Pengejournalen tidligere har beskrevet, så er landets banker og realkreditinstitutter enige om, at F-Kort renten har udsigt til at stige i løbet af 2023, men de er uenige om hvor store stigninger der vil være tale om.

Hvordan fastsættes renten på F-kort?

Renten på F-Kort lån følger den såkaldte Cita 6-rente, så den er værd at holde øje med, hvis man har et F-kort lån. Pengejournalen har tidligere beskrevet, hvad Cita 6-renten er, hvordan den fungerer, og hvordan den har udviklet sig.

Men det korte af det lange er, at, Cita står for Copenhagen Interbank Tomorrow/Next. Og konkret er Cita-renten baseret på den såkaldte Tomorrow/Next-rente, der er baseret på bankernes lån mellem hinanden med en dags løbetid.

F-Kort lån får nye rente hvert halve år, og renten kan både stige og falde afhængig af den generelle renteudvikling på de korte lån.

Det er dog vigtigt at huske på, at Cita-renten er ikke baseret på én dags løbetid, men på en løbetid op til 12 måneder ifølge den officielle finansielle sammenligningstjeneste Danish Financial Benchmark Facility. Når det så angår Cita 6-renten, så er den baseret på de rentesatser, som bankerne låner penge til hinanden med en løbetid på seks måneder.

Den meget korte løbetid betyder, at Cita 6-renten i høj grad følger den toneangivende rente hos Den Europæiske Centralbank, som fastsætter, hvad de europæiske banker kan placere deres overskudslikviditet til, og hvad det koster dem at låne penge. Eftersom den danske krone er bundet op på euroen, så er ECB’s pengepolitik også styrende for de korte renter i Nationalbanken og dermed i Danmark.

Hvordan fastsættes rentetillægget til F-Kort?

 Udover renten betaler F-Kort lånere et rentetillæg til obligationsinvestorerne. Tillægget fastsættes, når de bagvedliggende obligationer refinansieres, og derfor varierer fra gang til gang. Hos Totalkredit er rentetillægget i øjeblikket mellem 0,12-0,45 pct. afhængig af, hvornår man har optaget sit lån.

For at få den samlede årlige procentsats for renter og gebyrer skal man lægge bidragssatsen oven i. Den varierer fra institut til institut og afhænger også af belåningsgraden i boligen.

Hvordan har Cita 6-renten udviklet sig historisk?

DatoCitaRentesats
30. december 20226 måneder2,60
30. jun. 20226 måneder0,28
30. dec. 20216 måneder-0,45
30. jun. 20216 måneder-0,4
30. dec. 20206 måneder-0,4
30. jun. 20206 måneder-0,43
30. dec. 20196 måneder-0,59
Kilde: DFBS (Danish Financial Benchmark Facility)

Hvor meget kan renten på F-Kort lån stige?

Der er intet loft for, hvor meget renten på F-Kort lån kan stige. Som nævnt vil renten på F-Kort i høj grad følge den toneangivende rente fra Den Europæiske Central Bank, så længe den danske krone er bundet op på euroen.

ECB’s rente er også udslagsgivende for, hvad euro-landene betaler i rente på deres statsgæld, så i det lys kan der være en praktisk grænse for, hvor meget ECB kan hæve renten, hvis man ikke ønsker, at enkelte sydeuropæiske lande som Italien kommer i alvorlige problemer, som Financial Times har været inde på, eller at euro-samarbejdet ligefrem risikerer at kuldsejle.

På den anden side står ECB med en kæmpe udfordring i at tæmme den høje inflation i Europa, og derfor er der andre eksperter, som mener, at ECB er villig til at gå hårdere til værks med renteforhøjelser, end man umiddelbart skulle tro.

Hvis du vil vide mere… 📖

Konklusion👇

  • F-Kort renten, som følger den såkaldte Cita 6-rente, tilpasses hvert halve år med virkning fra 1. januar og 1. juli.

Ønsker du at spare penge på dit boliglån?

Lad bankerne konkurrere om dig og find ud af, om du kan opnå økonomiske besparelser eller mere attraktive vilkår på dit boliglån ved at skifte bank.