Afgiften for at hæve pensionen før tid er typisk 60 pct. af pensionsordningen. Det er dog ikke alle pensionsordninger, der kan hæves før tid.
Resumé💡
- Afgiften for at hæve sin pension før tid er typisk 60 pct. af pensionsordningen. Det er dog ikke alle pensionsordninger, der kan hæves før tid.
Dyrt at hæve pensionsordningen før tid 💸
Fristende er det at overveje, hvordan man får sine pensionskroner ud på bankkontoen, når man er inde og tjekke, hvad der står af midler i pensionsopsparingen.
Hvad de pensionspenge dog ikke kunne bruges til nu, og der er alligevel lang tid til pensionstilværelsen… Det kan man nemt nå at spare op, og det er måske ikke engang sikkert, man lever så længe…
(Artiklen fortsætter under billedet…)

Ja, der kan være mange “gode” grunde til at overveje at hæve sin pensionsopsparing før tid. Sagen er dog, at det langt fra er alle pensionsordninger, som kan hæves før tid.
Hvilke pensionsordninger kan hæves før tid?
Hvis der f.eks. er tale om en arbejdsmarkedspension, kan der være regler i overenskomsten, som gør det umuligt at hæve den før tid, medmindre man eventuelt forlader landet permanent i en længere periode eller bliver invalid.
Således kan ens arbejdsplads eller overenskomst lægge restriktioner ned over ens pensionsopsparing, der gør, at den ikke kan hæves før tid.
Et argument fra arbejdsgivers side kan i den forbindelse være, at når nu arbejdspladsen betaler en vis andel af medarbejdernes pensionsopsparing hver måned, så forventer man også, at pengene rent faktisk går til deres pensionstilværelse.
Andre arbejdsmarkedspensionsordninger har ikke disse restriktioner, og individuelle pensionsordninger, som man som privatperson selv kan oprette og indbetale til, kan i udgangspunktet altid udbetales før tid mod en strafafgift.
Hvad er afgiften/skatten for at hæve sin pension før tid? 🧐
Hvis det er muligt at hæve sin pensionsordning før tid, så koster det generelt 60 pct. i afgift til staten for at hæve pensionsordningen før tid, altså før man “officielt” har ret til at trække sig tilbage.
Alle er naturligvis i deres gode ret til at gå på pension før tid, hvis man har penge nok, men udbetalingen af pensionsordninger kan ikke udbetales før tid uden en strafafgift. Pensionsalderen afhænger bl.a. af, hvornår man er født og har udsigt til at blive forøget, i takt med at vi i gennemsnit lever længere.
(Artiklen fortsætter under billedet…)

Udover afgiften på 60 pct. til staten så kan det enkelte pensionsselskab operere med et gebyr, typisk på et par tusinde kroner, for at udbetale ordningen til ens bankkonto. Hos landets største kommercielle pensionsselskab, PFA, koster det eksempelvis 1895 kr., skriver selskabet på sin hjemmeside.
Koblet med afgiften på de 60 pct. er det altså en ordentlig luns af pensionsopsparingen, som ryger, hvis man ønsker at få den udbetalt før tid.
Det kræver dermed en grundig overvejelse, inden man foretager udbetalingen, da der så er det antal kroner færre på ens pensionsopsparing. Når det er sagt, så kan der være akutte grunde til, at man ønsker at få udbetalt en eller flere af sine pensionsordninger.
Hvad er afgiften for at få udbetalt før tid ved invaliditet?
Hvis der er tale om invaliditet eller kritisk sygdom, skal man være opmærksom på, at afgiften kan være væsentligt lavere for at få udbetalt sin pension før tid, som Skat gør opmærksom på her i en artikel om udbetaling af kapitalpensioner før tid.
“Udbetaling fra en opsparing i pensionsøjemed i tilfælde af, at funktionsevnen (arbejdsevnen/erhvervsevnen) varigt er blevet nedsat, – med betaling af 40 pct. i afgift – kan kun ske efter, at pengeinstituttet har modtaget dokumentation for, at pensionsopspareren er tilkendt førtidspension eller en tilsvarende udenlandsk afgørelse om varigt nedsat funktionsevne (arbejdsevne/erhversevne),” skriver Skat om udbetaling af kapitalpensioner før tid.

Pensionsselskabet Sampension skriver følgende på sin hjemmeside om udbetalinger af pensioner før tid:
“Får du udbetalt værdien af din pensionsordning som et engangsbeløb “før tid”, det vil sige før du opnår den tidligste pensionsalder på pensionsordningen, skal du betale op til 60 % afgift til Skattestyrelsen,” skriver Sampension og fortsætter:
“Afgiften kan være lavere, hvis pengene udbetales på grund af invaliditet. Det gælder dog ikke udbetaling af ratepension som et engangsbeløb, hvor afgiften altid udgør 60 %.”
Er det en god idé at få udbetalt sin pension før tid? 💵
Som nævnt kan der være særlige kritiske og individuelle grunde til, at man ønsker at få udbetalt sin pension før tid. Men som tommelfingerregel er det ikke en god idé. Dels fordi man så risikerer ikke at have en tilstrækkelig stor pensionsopsparing, når man går på pension.
Dels fordi der er en række fordele ved at have dele af sin opsparing i et pensionsmiljø. F.eks. er beskatningen af afkast på pension – den såkaldte PAL-skat – den laveste af alle beskatningstyper, når det gælder investering. Satsen er 15,3 pct., og skatten bliver betalt hvert år.

Desuden betyder afgiften på 60 pct. til staten, at størstedelen af ens pensionsordning altså går direkte til staten, hvis man vil have den udbetalt før tid.
De 60 pct. skal dog sammenlignes med den skat, man alligevel ville skulle betale af sine pensionsudbetalinger, når man som pensionist begynder at modtage sin pension. Den skattesats afhænger – ligesom udbetaling af lønindkomst – af, hvor store udbetalingerne er, da pensionsudbetalinger beskattes som personlig indkomst.
Hvis du vil vide mere… 📖
- Her kan du læse mere om, hvilket pensionsselskab som generelt har klaret sig bedst på deres afkast til kunderne
- Her kan du regne dig frem til, hvornår du kan gå på folkepension
- Her kan du læse mere om, hvor langt 3 mio. kr. i pensionsopsparing rækker
- Her kan du læse mere om, hvad der skal til for at kunne gå på pension som 50-årig
- Her ser vi nærmere på, hvilke pensionsselskaber som har skabt de højeste afkast på 5 års sigt.
- Her kan du læse mere om, hvad den såkaldte 20-procent regel betyder for din pension
Konklusion👇
- Det koster typisk en afgift til staten på 60 pct. samt et gebyr til pensionsselskabet at få udbetalt sin pension før tid. Som tommelfingerregel er det ikke smart at få udbetalt sin pension før tid, men der kan være særlige, individuelle grunde til det, såsom invaliditet, hvor afgiften også kan være lavere end de 60 pct.
Er du træt af 0 pct. i rente i banken?
Hos Saxo Bank kan du få op til 3,05 pct. i rente på dit indlån, uden du skal binde dine penge. Det er den højest mulige rente på det danske marked. Renten afhænger af dit indlåns størrelse.