Kæmpe vækst: Så stor er danskernes pensionsformue

You are currently viewing Kæmpe vækst: Så stor er danskernes pensionsformue

På tre år er danskernes pensionsformue vokset over 1000 mia. kr., viser nye tal fra Nationalbanken, som Pengejournalen her kigger nærmere på for at blive klogere på pensionsformueudviklingen.

Resumé💡

  • Danskernes pensionsopsparing er strøget i vejret henover de senere år, og på blot tre år voksede den samlede pensionsformue med 1.011 mia. kr., viser en ny opgørelse fra Nationalbanken.

Vækst i danskernes samlede pensionsformue

Et betragteligt vokseværk har præget danskernes pensionsformue i de senere år, i takt med at kurserne på de globale aktiemarkeder bredt set er steget pænt.

Nye tal fra Danmarks Nationalbank viser således, at den samlede pensionsformue er vokset 1.011 mia. kr. over en treårig periode, så den ved udgangen af 2021 var 4.460 mia. kr. Ifølge Nationalbanken skyldes fremgangen skyldes “især betydelige pensionsafkast men også store pensionsindbetalinger.”

Den gode udvikling er dog ikke fortsat ind i de første måneder af det nye år, og det er gået ud over danskernes pensioner.

“De første to måneder af 2022 har været præget af kursfald på de finansielle markeder, hvilket har betydet, at pensionsformuen har lidt tab,” skriver Nationalbanken.

Samlet set svarer den danske pensionsformue til cirka det dobbelte af Danmarks samlede produktion (BNP), og det er ifølge Nationalbanken højt i forhold til mange andre lande.

Hvor stor er den gennemsnitlige pensionsopsparing?

Når det angår, hvor stor den gennemsnitlige pensionsopsparing er hos forskellige aldersgrupper, så har Pengejournalen tidligere sat fokus på netop det emne.

Som Pengejournalen skrev i 2021, så er pensionsformuen hos de 30-årige i Danmark i gennemsnit 305.000 kr. efter skat, mens den typiske 30-årige pensionskunde har sparet 149.000 kr. op efter skat. Når det kommer til de 40-årige, er pensionsformuen i gennemsnit 850.000 kr. efter skat, mens den typiske 40-årige pensionskunde har sparet 574.000 kr. op i pension efter skat.

Tilsvarende er den gennemsnitlige pensionsformue for 50-årige 1,5 mio. kr. efter skat, mens den typiske 50-årige har sparet 1,07 mio. kr. sammen i pension opgjort efter skat.

Hos de 60-årige er den gennemsnitlige pensionsformue hele 2,4 mio. kr. efter skat, og den typiske 60-årige har sparet 1,7 mio. kr. sammen i pension efter skat.

Opgørelsen var baseret på 2020-tal, som Pengejournalen refererede sidste år.

Hvis du vil vide mere… 📖

Er du interesseret i at vide, hvor langt en given pensionsformue rækker – f.eks. på 3 mio. kr. – så kan du læse mere om emnet i denne artikel af Pengejournalen.

Hvis du er interesseret i at øge dit forventede afkast i din pensionsordning, så får du i denne artikel af Pengejournalen en række gode råd til, hvordan din pensionsordning kan blive forvaltet mest effektivt, hvilket kan betyde, at du i sidste ende kan gå op til flere år tidligere på pension.

Hvis du gerne vil læse mere om på, hvilken indflydelse du kan få på din pensionsordning, kan du læse Pengejournalens artikel om emnet.

Konklusion👇 

  • Danskernes pensionsformue er steget betragteligt i de senere år, så den samlede pensionsformue udgjorde knap 4500 mia. kr. ved udgangen af 2021. Det er cirka det dobbelte af Danmarks BNP, viser tal fra Nationalbanken.