Sådan finder du kursen på dit realkreditlån

You are currently viewing Sådan finder du kursen på dit realkreditlån

Landets realkreditinstitutter viser alle, hvad de aktuelle kurser er på realkreditlån. Det er nyttigt at vide, hvis man står foran at skulle købe bolig. Og hvis man har et fastforrentet lån, kan det være relevant at undersøge om kursfald eller -stigninger giver muligheder for en låneomlægning.

Resume

  • På hjemmesiderne hos landets fire realkreditinstitutter, Nykredit/Totalkredit, Nordea Kredit, Realkredit Danmark og Jyske Kredit, kan man orientere sig om, hvad de aktuelle kurser på obligationerne bag boliglån er.

Find kursen på dit boliglån

Hvad enten du er kunde i Nykredit/Totalkredit, Nordea Kredit, Realkredit Danmark eller Jyske Kredit, så er nemt at tjekke, hvad den aktuelle kurs er på dit boliglån.

Særligt hvis man har et fastforrentet lån, er det interessant at følge kursudviklingen, da både kursfald og -stigninger kan give muligheder for låneomlægninger. Om det i sidste ende er en god idé at konvertere sit lån, er en anden og mere kompleks diskussion, der afhænger af den enkeltes boligejers situation og risikoprofil.

Her vil vi blot forklare, hvordan man finder de aktuelle kurser på obligationerne bag de boliglån, som realkreditinstitutterne udsteder. Lad os først se på, hvordan man tjekker kurserne hos landets største realkreditselskab i form af Nykredit/Totalkredit. Totalkredit er et datterselskab under Nykredit og samarbejder med en lang række danske banker, som så typisk står for bankfinansiering, mens Totalkredit yder realkreditlånet, når boligkøbere skal have boligfinansiering.

Aktuelle kurser hos Totalkredit

Totalkredits kursliste kan man få adgang til her. Som man kan se af nedenstående liste, får man eksempelvis vist fastforrentede obligationslån med afdrag øverst. Her kan man se, at kursen på et 30-årigt lån til 1 pct. i rente er 94,4 pct. Generelt anbefaler realkreditselskaberne ikke, at man optager lån til under kurs 95, da kurstabet ellers bliver for stort. Hvis man ønsker et 30-årigt fastforrentet lån, er det toneangivende lån derfor 1,5-procentlånet, som ligger i kurs 98,6. Her er kurstabet altså realkredit begrænset.

Den effektive rente – ses helt ude til højre – giver et billede af de samlede årlige omkostninger i procent – inkl. renteudgifter, bidragssatser og kurstab – hvis man holder lånet i hele dets løbetid. Som man kan se, er den effektive rente efter skat faktisk lavere på det 30-årige 1-procent lån sammenlignet med det 30-årige 1,5 pct. lån. Så hvorfor ikke bare vælge 1-procentlånet, hvis renten samlet set er lavere?

Årsagen til, at realkreditinstitutterne ikke anbefaler det, er, at det er de færreste, som har det samme boliglån i 30 år. F.eks. skal man optage et nyt lån, hvis man flytter, og derfor er det en god tommelfingerregel at undgå for store kurstab, når man optager et lån.

Kilde: Totalkredit

Aktuelle kurser hos Realkredit Danmark, Jyske Kredit og Nordea Kredit

Nogenlunde det samme overblik kan man få hos Realkredit Danmark, Jyske Kredit og Nordea Kredit. Kurserne på lånene er stort set de samme på tværs af realkreditkoncernerne, men kan variere i mindre grad afhængig af den underliggende efterspørgsel på lånene i det givne realkreditselskab.

Realkredit Danmarks kursliste kan findes her.

Nordea Kredits kursliste kan findes her.

Jyske Kredits kursliste kan findes her.

Hvis der oplyses forskellige typer af kurser, f.eks. tilbudskurs og udbetalingskurs, mv., er det tilbudskursen, man skal tage udgangspunkt i.

Hvornår åbner en ny obligationsserie?

Kurserne på realkreditlån fastsættes i markedet og dermed på baggrund af udbud og efterspørgsel. Når det gælder de fastforrentede lån, forholder det sig sådan, at en obligationsserie, f.eks. med en kuponrente på 1,5 pct., lukker, når kursen overstiger 100. Når det sker, åbner en ny serie med en lavere rente, typisk 0,5 procentpoint lavere.

Er det omvendt sådan, at kurserne falder, og renten på boliglån stiger, så bliver de nye boliglån med højere renter tilgængelige, når kursen kommer ned under 100 på det givne lån.

Hvis du vil vide mere…

Ønsker du at vide mere om, hvad det koster at låne penge i et realkreditselskab, kan du læse mere her hos Pengejournalen.

Er du interesseret i at vide, hvordan boligpriserne har udviklet sig på landsplan i den senere tid, kan du læse mere her hos Pengejournalen.

Og står du foran dit første boligkøb, kan du med fordel læse Pengejournalens guide til førstegangskøbere.

Konklusion

  • Det er nemt og hurtigt at tjekke aktuelle obligationskurser på hjemmesiderne hos landets fire realkreditinstitutter, Nykredit/Totalkredit, Nordea Kredit, Realkredit Danmark og Jyske Kredit.