Sådan finder du ud af, hvem der ejer huset

You are currently viewing Sådan finder du ud af, hvem der ejer huset

Ønsker du at vide, hvordan du finder ud af, hvem der ejer et hus, lejlighed eller sommerhus, og hvilke lån der er i boligen, kan du blive klogere her.

Resumé

  • På tinglysning.dk kan du bl.a. finde ud af, hvem der ejer en given bolig, og hvilke lån der er i boligen. Derudover kan du finde eventuelle servitutter.

Hvem ejer huset eller lejligheden, og hvad skylder de af penge?

Der kan være mange grunde til at undersøge, hvem der ejer en given bolig, og hvilke lån der er i boligen. Det kan f.eks. være relevant, hvis man ønsker at byde på en given ejendom og ønsker at blive klogere på, hvem der bor på adressen, og hvilke lån der er i boligen. Eksempelvis hvis man ønsker at overtage det pågældende realkreditlån i boligen.

Uagtet hvilke bevæggrunde man måtte have for at ville tjekke ejer- og låneforhold i en given bolig, så er det let at finde ud af. Således bliver alle bolighandler i Danmark tinglyst, hvilket vil sige, at de bliver registreret i en central database, som hedder tingbogen, som er offentlig tilgængelig. Selvom databasen hedder tingbogen, så er der i dag tale om en digital database, som alle kan søge rundt i. I tingbogen kan du finde oplysninger om:

  • Ejerne (deres fulde navne – medmindre der er navne- og adressebeskyttelse)
  • Ejendomstype
  • Ejendomsværdi og grundværdi
  • Lån i boligen
  • Servitutter (en form for begrænsning eller byrde for boligejeren, der er lagt ind som en aftale i boligen. Det kan f.eks. være en begrænsning ift. bebyggelsesprocenten på boligen)

Hvem ejer boligen?

Hvis du ønsker at undersøge, hvem der ejer en konkret bolig, kan du slå den specifikke database op i tingbogen via linket her. Her kan du finde de fulde navne på vedkommende, der ejer boligen, og hvor meget de hver især ejer.

Du kan dog ikke se boligejerens navn, hvis vedkommende har navn- og adressebeskyttelse.

Sådan ser det ud, når man slår en adresse op i tingbogen.dk. Her er tale om Købmagergade 52, 1150 København K, hvor Rundetårn ligger. Kilde: Tingbogen

Hvor meget skylder min nabo i huset?

Hvis du er nysgerrig efter, hvilke lån der er i boligen, kan du få direkte adgang til tingbogen via linket her. Når du har slået den specifikke adresser op, skal du trykke på “Hæftelser”, hvorefter du kan se, hvilke realkreditlån, banklån og pantebreve som der er i boligen, og hvornår lånene er optaget.

Du kan dog ikke se specifikt, hvad den pågældende boligejer skylder, hvis vedkommende afdrager på sine lån. For i så fald nedbringes gælden løbende, og det opdateres ikke i tingbogen, medmindre at vedkommende optager et nyt lån, hvorved den nye lånesum bliver offentlig tilgængelig.

Hvad er boligen tidligere blevet solgt for?

De historiske salgspriser af en given bolig kan du ikke finde ved at slå op i tingbogen. Hvis du er nysgerrig på, hvad boligen tidligere er blevet handlet til, er der heldigvis hjælp at hente i andre databaser, da salgspriserne ved ejendomshandler herhjemme er offentligt tilgængelige.

Tjenester som Boliga.dkBoligsiden.dkDingeo.dk og Bolighed.dk er blot få af de aktører, som henter data fra et statsligt register, og som præsenterer præsenterer de historiske salgspriser på ejendomme på deres hjemmeside.

Hvis du vil vide mere… 📖

Er du interesseret i at blive klogere på, hvordan boligpriserne har udviklet sig på landsplan i den senere tid, kan du læse mere her hos Pengejournalen.

Og står du og skal til at købe bolig for første gang, kan du med fordel læse Pengejournalens guide til førstegangskøbere.

Har du behov for at vide mere om, hvor meget det koster at låne penge til en bolig, kan du læse mere på Pengejournalen her.

Konklusion👇

  • Man kan finde ejerne af en given bolig, låneforhold, servitutter mv. ved at slå den specifikke adresse op i en offentlig tilgængelig database, der hedder tingbogen.