Sådan kan du få renter af dine penge

You are currently viewing Sådan kan du få renter af dine penge
Denne side indeholder annoncelinks til vores partnere. Pengejournalen kan modtage kompensation, når der klikkes på et link.

I en tid, hvor rentestigningerne og inflationen har påvirket mange aspekter af privatøkonomien, er der også gode nyheder. Indlånsrenterne er steget, hvilket betyder, at man nu kan få renter af sine penge, når de er placeret i banken. Men hvor får man de bedste renter, og hvad skal man være opmærksom på? Læs med her.

Resume 💡

  • Der er stor forskel på rentesatserne hos bankerne på det danske bankmarked, så det ofte godt betale sig at undersøge markedet for de højeste rentesatser.
  • Blandt de mest konkurrencedygtige banker er Bank Norwegian, Santander Bank, Maj Bank og Lunar Bank. Og for dem med større beløb at placere tilbyder Saxo Bank den højeste rente på markedet. For at sikre den bedste rente bør man regelmæssigt sammenligne bankernes tilbud og overveje at skifte bank, hvis en højere rente er tilgængelig.

Sådan får du forrentet din opsparing

Hvordan sikrer du, at dine penge ikke bare samler støv på en bankkonto? Som følge af de seneste mange rentestigninger er det vigtigt at forstå, hvordan dine penge kan arbejde for dig. Men langt fra alle danske banker er begyndt at tilbyde deres kunder højere indlånsrenter, selvom de selv kan placere deres penge til en højere rente i Nationalbanken. Derfor er det vigtigt at undersøge markedet grundigt, hvis man gerne vil have mere ud af sine penge.

Hvad er indlånsrente?

Indlånsrenten er den rente, man som kunde modtager for de penge, man sætter ind i banken. Efter flere år med negative indlånsrenter for større beløb er vi nu i en situation, hvor man kan få positive renter for sine indestående midler.

Top 5: Banker med højeste indlånsrente fra første krone

  1. Bank Norwegian – 2,25% i rente
  2. Santander Bank – 2,10% i rente
  3. Maj Bank – 2% i rente
  4. Lunar Bank – Mellem 1,25% og 2,25% i rente
  5. Ringkjøbing Landbobank – 1,25% i rente

For dem med større beløb at placere tilbyder Saxo Bank op til 2,8% i rente, hvilket er den højeste rente på det danske marked.

Rentesatsen afhænger af det beløb man indsætter. Det vil sige, at jo større beløb man indsætter, desto højere er rentesatsen også – med et aktuelt loft på de 2,8 pct. Her kan du se, hvad du aktuelt kan få i rente hos Saxo Bank.

Hvorfor stiger indlånsrenterne?

Rentesatserne i de danske banker er steget, og en væsentlig faktor bag denne stigning er Den Europæiske Centralbanks (ECB) beslutning om at hæve renterne. Men hvad ligger bag denne beslutning, og hvordan påvirker det Danmark?

Danmark fører fastkurspolitik over for euroen. Dette betyder, at Danmark har forpligtet sig til at holde den danske krone tæt knyttet til euroen inden for en smal margin. Dette gøres for at sikre en vis økonomisk stabilitet og forudsigelighed.

Når ECB har valgt at hæve renterne, skyldes det inflationen. Højere renter kan hjælpe med at dæmpe inflationen ved at gøre det dyrere at låne og dermed mindske forbruget og investeringer.

Det er som følge af den høje inflation, at ECB har måtte hæve rentesatserne. Det rammer også renterne i Danmark, da vi fører fastkurspolitik over for euroen.

For Danmark betyder en renteforhøjelse fra ECB, at Nationalbanken også alt andet lige skal reagere for at opretholde fastkurspolitikken. Derfor hæver Nationalbanken ofte renterne i takt med ECB for at sikre, at kronekursen forbliver stabil over for euroen.

Det betyder det, at danske opsparere kan håbe på en vis stigning i indlånsrenterne i deres banker. Det er dog langt fra alle danske banker, som har valgt at hæve indlånsrenterne. Så er man i en bank, der fortsat kun tilbyder 0 pct. i rente, kan det betale sig at undersøge markedet.

For større tilbyder Saxo Bank op til 2,8% i rente, mens Bank Norwegian tilbyder 2,25 pct. i rente fra første indlånskrone.

I alle banker i EU er indskud dækket op til minimum 750.000 kr. gennem Garantiformuen.

Vil renterne stige yderligere?

ECB’s beslutninger om rentesatsen er central for udviklingen i indlånsrenterne i Danmark. ECB’s rentebeslutninger træffes på baggrund af en række økonomiske indikatorer, hvoraf inflationen er den klart mest betydningsfulde i den nuværende økonomiske situation.

Inflation dækker over generelle stigninger i priserne på varer og tjenesteydelser målt henover 12 måneder, og inflationen i EU er fortsat over ECB’s målsætning på 2 pct.

For at bekæmpe høj inflation kan centralbanker som ECB vælge at hæve renterne. Det gøres for at dæmpe den økonomisk aktivitet, da højere renter gør det dyrere for virksomheder og forbrugere at låne penge. Mindre låneaktivitet kan føre til mindre forbrug og investering, hvilket kan hjælpe med at dæmpe inflationen.

Så hvis ECB vurderer, at inflationen i eurozonen fortsætter med at være for høj, kan man beslutte at hæve renterne yderligere. Omvendt følger de økonomiske konsekvenser af rentestigninger også med en vis forsinkelse, hvorfor nogle iagttagere mener, at ECB vil afvente og se følgerne af de eksisterende renteforhøjelser.

Tips til at få mest ud af dine penge

Hvis du vil have mest ud af dine penge, og du samtidig ikke ønsker at investere dine penge, er det vigtigt at holde øje med bankernes rentesatser.

  • Sammenlign bankernes indlånsrenter regelmæssigt.
  • Overvej at flytte din opsparing, hvis du kan opnå en højere rente et andet sted.

Sammenlign bankernes indlånsrenter regelmæssigt: Ved regelmæssigt at sammenligne indlånsrenter kan du sikre, at du altid får den bedste mulige rente på din opsparing. Der findes flere online værktøjer og sammenligningssider, der gør denne proces nem og overskuelig, men du kan også følge med her hos Pengejournalen.

Det kan ofte betale sig at undersøge markedet for de højeste indlånsrenter. Mange banker har slet ikke valgt at løfte renterne i det omfang, som ECB og Nationalbanken har gjort det.

Overvej at flytte din opsparing, hvis du kan opnå en højere rente et andet sted: Mange mennesker undlader at skifte bank, selvom de kunne få en bedre rente i en anden bank – måske på grund opfattelsen af, at det er besværligt. Mange steder behøver man imidlertid ikke at skifte bank. Hos banker som eksempelvis Bank Norwegian, Lunar og Saxo Bank behøver man ikke at skifte bank for at nyde godt af de højere renter.

Man kan blot oprette sig hos kunde dem og beholde ens eksisterende bank. Det betyder, at man eksempelvis kan have et realkreditlån i en bank og udnytte bedre vilkår for indlån i en anden bank.

Hvis du vil vide mere… 📖

  • Vil du gerne læse mere om, hvorfor renten også stiger på studielån, så kan du fortsætte læsningen i denne artikel hos Pengejournalen.
  • Ønsker du at søge et fast arbejde? I denne artikel af Pengejournalen kan du blive klogere på “nemme jobs”, der giver en god løn.

Konklusion👇

  • Renterne på indlån i de danske banker stiger, men det er vigtigt at bemærke, at bankerne ikke nødvendigvis hæver indlånsrenterne i samme takt som Den Europæiske Centralbank. Det er derfor værd at undersøge mulighederne for at finde banker med høje indlånsrenter.