Tinglyste salgspriser: Se hvad din nabos hus er solgt for

You are currently viewing Tinglyste salgspriser: Se hvad din nabos hus er solgt for

Man kan enkelt og hurtige finde historiske salgspriser på en given bolig. Det kan f.eks. være nyttigt, hvis man selv går med tanker om at sælge sin bolig og er nysgerrig på, hvad andre huse på vejen – eller andre lejligheder i opgangen – senest er blevet solgt for. Det er også godt at vide, hvis man ønsker at byde på en bolig.

Resumé

Det er enkelt at tjekke, hvad naboens – eller alle andre huse – er blevet solgt for. Flere tjenester giver et gratis overblik over salgspriser på boliger. Eksempelvis giver Boliga.dk, Boligsiden.dk, Dingeo.dk og Bolighed et overblik over, hvor meget boliger er blevet solgt for.

Salgspriserne hentes fra et offentligt register, hvor det også er muligt at slå historiske salgspriser op.

Sådan finder du salgsprisen på en bolig

Er du nysgerrig på, hvad din nabos bolig er solgt for? Eller hvilket som helst anden bolig i landet?

Så er der hjælp at hente, da salgspriserne ved ejendomshandler herhjemme er offentligt tilgængelige. Tjenester som Boliga.dk, Boligsiden.dk, Dingeo.dk og Bolighed.dk er blot få af de aktører, som henter data fra et statsligt register, og som præsenterer præsenterer de historiske salgspriser på ejendomme på deres hjemmeside.

Her ser vi nærmere på, hvordan man finder historiske salgspriser hos Boliga.dk. På hjemmesiden kan man øverst indtaste adressen på den pågældende bolig. Efterfølgende skal man blot trykke på “Boligens historie på markedet,” og så kommer de historiske salgspriser frem. Ifølge tal fra Boliga blev den pågældende bolig senest solgt i februar 2018 til 8,8 mio. kr.

Hvor bliver salgspriserne på boliger hentet fra?

Data om salgspriserne hentes fra den statslige platform OIS, der står for Den Offentlige Informationsserver. Hensigten med den statslige database er at samle ejendomsdata, der stammer fra registre, der ejes og vedligeholdes af kommuner, regioner og staten.

Det er også muligt at finde historiske salgspriser på OIS’ egen hjemmeside. Man skal blot indtaste kommunenavn og adresse i søgefeltet foroven.

Hvad er boligen værd i dag?

De historiske salgspriser fortæller, hvad boliger tidligere er blevet handlet til. Mens historiske salgspriser kan give en indikation af, hvad en bolig er værd i dag, så er der ikke nogen, der kender den eksakte værdi af en bolig i dag, før en køber og sælger har indgået en handel.

Men ved at koble de historiske salgspriser med boligprisudviklingen kan man få en indikation af, hvad en given bolig er værd i dag. Et overblik over udviklingen i boligpriserne i landets kommuner giver bl.a. Boligsiden.

En sådan beregning er dog behæftet med usikkerhed, og der kan f.eks. også være foretaget forbedringer i den pågældende bolig, som gør, at den er steget mere i værdi end den generelle prisudvikling i området.

Hvor meget er boligpriserne steget?

Er du interesseret i at vide, hvor meget boligpriserne er steget i et givent område, kan du finde historiske boligpriser hos eksempelvis Boliga, hvor man kan se udviklingen i boligpriserne på landsplan og i alle landets kommuner.

Solen har skinnet på de danske boligejere siden finanskrisen i 2008-2013.

Tallene opdateres hvert kvartal, dvs. fire gange årligt. I tabellen nedenfor ses på baggrund af data fra Boliga den årlige procentuelle stigning i huspriserne siden 2016.

Som man kan se af tabellen, var det særligt fra 2020 til 2021, at priserne steg kraftigt. Det var under coronakrisen, hvor boligøkonomerne oprindeligt havde spået prisfald, men den stikmodsatte udvikling fandt sted. Således steg huspriserne i gennemsnit på landsplan med 11,4 pct. fra fra 1. kvartal 2020 til 1. kvartal 2021.

Selvom der ikke er tale om tocifrede procentstigninger i de øvrige perioder, er der fremgang i huspriserne over hele linjen, som man kan se af tabellen.

Periode for udviklingen i huspriserneÅrlig prisstigning i procent (dvs. sammenlignet med samme kvartal sidste år)
1. kv 20226,2 pct.
1. kv 202111,4 pct.
1. kv 20203,7 pct.
1. kv 20191,6 pct.
1. kv 20186 pct.
1. kv 20174 pct.
1. kv 20163,4 pct.
Kilde: Boliga

Hvis du vil vide mere…

  • 2022 har budt på store rentestigninger, så ønsker du at vide mere om, hvorvidt der er udsigt til, at renten falder i 2023, så tjek vores artikel ud om emnet.

Konklusion

Hos både flere private og en statslig aktør kan man tjekke boligers historiske salgspriser, og det kan være et nyttigt redskab både i tilfælde af, at man selv står foran at skulle sælge en bolig, eller hvis man er interesseret i at vide, hvad nærtliggende boliger er solgt for i det område, man ønsker at købe bolig.