Guide til månedsopsparing: Sæt investering på automatpilot

You are currently viewing Guide til månedsopsparing: Sæt investering på automatpilot
Denne side indeholder annoncelinks til vores partnere. Pengejournalen kan modtage kompensation, når der klikkes på et link.

Her dykker vi ned i et smart trick til dig, som gerne vil i gang med at investere, og som gerne vil indbetale mest muligt hver måned.

Resume 💡

  • At automatisere sine investeringer er et af de vigtigste råd til begynderen, som gerne vil i gang med at investere, fordi man ikke overlader det til sin hukommelse at overføre penge til investeringskontoen. Automatisk investering via fx en månedsopsparing gør samtidig, at du slipper for at skulle forholde dig til dine investeringer hele tiden.
  • Automatisering investering er samtidig en strategi, som kan være med til at minimere din risiko, fordi du både køber aktier, når de er dyre og billige.

Sådan kan du dine automatisere investeringer via en månedsopsparing

Er du ny på investeringsmarkedet, og vil du gerne i gang med at investere? Så er her et godt råd til dig: Sørg for at automatisere dine investeringer. På den måde slipper du for hele tiden at skulle forholde dig til dine investeringer. Det kører helt af sig selv.

Hvad er automatisk investering?

Automatisk investering vil helt konkret sige, at du opsætter en fast overførsel fra din netbank til den investeringsplatform, du benytter – som for eksempel Nordnet. Typisk vil det være ved begyndelsen af en ny måned, at pengene så bliver investeret i den eller de fonde, du har valgt. Derfor kaldes denne type investeringsløsning også for en månedsopsparing.

Forinden skal du have besluttet dig for, hvor stor overførslen skal være på. Og så skal du tage stilling til, hvad pengene skal investeres i. Hvis du vil have inspiration til, hvordan man kan bygge en investeringsportefølje, bør du læse Pengejournalens artikel om netop det emne.

Hvilken investeringsudbyder skal jeg vælge til månedsopsparing?

Mange banker og børsmæglere har en opsparingsløsning, som understøtter muligheden for automatisk investering. En mulighed er at benytte f.eks. Nordnet, Nykredit eller Nordeas månedsopsparing eller en af bankernes investeringsrobotter, som også understøtter automatisk investering, såsom Danske Banks June eller Nordeas Nora.

Der er mange fordele ved en månedsopsparing. En af fordelene er, at du ikke lader det være op til din hukommelse at investere hver måned.

Sørg for at holde dine investeringsomkostninger så lave som muligt, ligesom du gør klogt i at sprede dine investeringer via en fond med fokus på globale aktier. Hvis du er ny på aktiemarkedet og ikke ved, hvad det betyder, så kan du med fordel læse Pengejournalens guide til ny aktieinvestorer.

Hvad er fordelen ved automatisk investering?

Fordelen ved automatisk investering er, at når du først har oprettet dit investeringsflow, så skal du ikke længere tage stilling til det. Så kan du bruge din tid på de ting, der ellers optager dig. Når den faste overførsel er trukket fra din netbank, så ved du samtidig, hvad du har af penge til resten af måneden.

Jamen, går det ikke ud over mit afkast, hvis jeg ikke holder øje med markedet? Nej, tværtimod. De investorer, som handler en masse og forsøger at slå markedsudviklingen, klarer sig i gennemsnit dårligere, end de investorer som følger en såkaldt passiv investeringsstrategi, hvor pengene investeres i fonde, der er billige og følger den generelle markedsudvikling.

Pengejournalen har tidligere beskrevet fordelene ved passiv investering i denne artikel. Og hvis du gerne vil have et overblik over de billigste passive investeringsfonde, der er udbudt af danske finanshuse, så kan du læse mere om det emne her.

Hvordan kommer jeg i gang?

En nem måde at komme i gang på er at udarbejde et budget over sin faste udgifter. I det budget kan man så få et overblik over, hvor meget man har råd til at investere hver måned. Et godt råd er at vælge et beløb, som du har råd til at investere hver måned i en lang periode, så du i virkeligheden kan glemme dine investeringer og ikke forholde dig til, at der hver måned trækkes et beløb fra din konto.

Kort og godt fungerer det på samme måde, som når du har regninger tilmeldt til automatisk betaling. Forskellen er blot, at du her betaler dig selv i stedet for andre.

Hvis man vælger at investere det samme beløb hver måned, følger man den investeringsstrategi, der hedder Dollar Cost Averaging. Det er en smart strategi, fordi den indebærer, at man både køber aktierne, når de markederne er højt pristfast, og når aktierne er på udsalg, og på den måde nedbringer man sin risiko.

Hertil kan man spørge, om det så ikke ville være bedre at gemme pengene til, at aktierne er på udsalg og så slå til og investere et stort beløb? Teoretisk set, så vil det skabe et højere afkast. Problemet er bare, at det er de færreste, hvis overhovedet nogen, som er i stand til at forudsige markedsudviklingen. Og hvis man rammer forkert, så står man tilbage med et lavere afkast end markedet.

Som Pengejournalen tidligere har været inde på, så har selv “de kloge hoveder” i investeringsbranchen særdeles svært ved at forudsige udviklingen på eksempelvis aktie- og rentemarkedet.

Hvor ofte skal jeg tjekke mine investeringer?

Det er der ingen faste svar på. Men en mulighed er at sætte én dag i måneden af til at tjekke, at dit investeringsflow kører, dvs. at pengene er overført til din investeringskonto og er blevet investeret. Det skal ikke tage dig mere end 5 minutter.

Investering fungerer bedst, hvis man har en langsigtet strategi. Derfor behøver man ikke tjekke sine investeringer dagligt eller ugentligt for den sags skyld.

Men hvis din økonomi ellers er velfungerende, dvs. der er penge på kontoen, og setup’et er lavet korrekt, er der ikke noget i vejen for, at du ikke tjekker dine investeringer mere end hvert kvartal eller årligt.

Hele pointen er således, at dine investeringer skal have lov at vokse i fred og ro, uden at du skal bekymre dig om, om de kortvarigt går op og ned. For i det lange løb viser al statistik, at aktierne i hvert fald historisk kun har bevæget sig en vej – nemlig opad.

Hvis du vil vide mere…

  • Er du ny på aktiemarkedet, så kan du begynde med Pengejournalens guide til begyndere, som forklarer vigtige investeringsbegreber, herunder hvad forskellen er på aktiv og passiv forvaltning.
  • Som Pengejournalen tidligere har beskrevet, klarer de passive fonde sig i gennemsnit langt bedre end de aktivt fonde, hvor man betaler porteføljeforvaltere for at forsøge at slå markedsudviklingen.
  • Hvis du gerne vil vide mere om, hvilke fordele risikospredning medfører i en portefølje, så bør du læse Pengejournalens artikel “Her er stjernernes bud på den bedste portefølje”. Artiklen fortæller nærmere om tre stjerneinvestorers bud på den optimale portefølje til private investorer.

Konklusion

  • Automatisk investering er en simpel og smart måde at investere på. Gjort rigtigt, så giver dig det et højt forventet afkast, og du slipper for løbende at skulle forholde dig til dine investeringer.

Er du træt af 0 pct. i rente i banken?

Hos Saxo Bank kan du få op til 2,8 pct. i rente på dit indlån, uden du skal binde dine penge. Det er den højest mulige rente på det danske marked. Renten afhænger af dit indlåns størrelse.