Top 10: Bedste bøger om privatøkonomi og investering

You are currently viewing Top 10: Bedste bøger om privatøkonomi og investering
Denne side indeholder annoncelinks til vores partnere. Pengejournalen kan modtage kompensation, når der klikkes på et link.

At forstå grundlæggende forhold om privatøkonomi er afgørende for at kunne håndtere dine penge effektivt og opnå økonomisk frihed. En af de bedste måder at blive klogere på privatøkonomi er at læse bøger skrevet af eksperter, der har en dyb forståelse af emnet.

Her ser vi se på 10 af de bedste bøger om privatøkonomi – bøger, som kan hjælpe dig med at forstå, hvordan du bedst håndterer dine penge, investerer klogt og arbejder dig henimod økonomisk frihed.

Resume 💡

 • Bøger er en fantastisk måde at blive klogere på privatøkonomi og investering. Vi giver dig her en oversigt over 10 af de bedste bøger om emnet, som bl.a. tæller “Money: Master the Game” af Tony Robbins, “I Will Teach You To Be Rich” af Ramit Sethi, “Rich Dad Poor Dad” af Robert T. Kiyosaki, og “The Millionaire Next Door” af Thomas J. Stanley og William D. Danko.

Her er de 10 bedste bøger om privatøkonomi og investering

Vil du gerne lære at forstå grundlæggende forhold om privatøkonomi, sådan rigtigt? Og tænker du tit på, hvordan du kan ændre din økonomiske situation, men føler du dig overvældet af de mange råd og strategier, der findes? Eller måske er du bare nysgerrig efter at dykke dybere ned i emner som privatøkonomi, investering og økonomisk uafhængighed?

Her præsenterer vi dig for 10 af de bedste bøger om privatøkonomi, der kan hjælpe dig med at navigere i finansjunglen og lære dig at forstå grundlæggende principper for investering.

De 10 bedste bøger om privatøkonomi og investering

 1. “Money: Master the Game” af Anthony Robbins
 2. “The Simple Path to Wealth” af JL Collins
 3. I Will Teach You To Be Rich” af Ramit Sethi
 4. “The Millionaire Next Door” af Thomas J. Stanley og William D. Danko
 5. “Rich Dad Poor Dad” af Robert T. Kiyosaki
 6. “One Up on Wall Street” af Peter Lynch
 7. “A Random Walk Down Wall Street” af Burton G. Malkiel
 8. “The Psychology of Money” af Morgan Housel
 9. “The Richest Man in Babylon” af George S. Clason
 10. “The Total Money Makeover” af Dave Ramsey

1. “Money: Master the Game” af Anthony Robbins

I denne bog deler den berømte forfatter, iværksætter og coach Tony Robbins en lang række gode råd til privatøkonomi og investering baseret på interviews med nogle af de mest succesrige investorer og iværksættere i verden. Bogens styrke er, at Robbins har fået adgang til nogle af de mest vidende mennesker om emnet.

Bogen er baseret på research fra og samtaler med bl.a. John Bogle, der var grundlægger af Vanguard, verdens nok bedste investor Warren Buffett, Ray Dalio, som står bag verdens største hedgefond Bridgewater Associates samt Carl Icahn, der også er blandt verdens mest kendte investorer.

Ray Dalio, stifter af Bridgewater Associates, er en af de finansprofiler, der medvirker i bogen “Money: Master the Game”. Foto: Harry Murphy/Web Summit via Sportsfile

Samtalerne med disse ikoniske finanspersonligheder gør, at bogen foruden begyndere også er interessant læsning for mennesker med en forudgående viden om emnet.

Bogen indeholder praktiske råd om, hvordan du kan opnå økonomisk frihed ved at følge en simpel 7-trins plan. Robbins’ tilgang er både inspirerende og praktisk og han gør et komplekst emne tilgængeligt for læserne. Han dækker en bred vifte af emner, herunder hvordan man kan spare penge, investere klogt, og hvordan man kan opnå økonomisk frihed.

Find bogen og se prisen hos Saxo.

2. “The Simple Path to Wealth” af JL Collins

“The Simple Path to Wealth” er en super god allround bog, som kommer omkring de vigtigste aspekter ift. at opnå økonomisk uafhængighed.

JL Collins lægger vægt på vigtigtheden af at være investere hele tiden, fordi man som investor ikke kan time markedet. Over tid går aktiemarkederne op, og derfor er vigtigt, at man hele tiden har sin formue investeret og primært anbragt i aktier. I den forbindelse anbefaler JL Collins at være investere i passive investeringsfonde, som eksempelvis dækker det amerikanske eller globale aktiemarked.

Bogen er baseret på Collins’ populære blog og indeholder en række praktiske råd om, hvordan man kan spare penge, investere klogt og opnå økonomisk frihed.

Find bogen og se den aktuelle pris hos Saxo.

3. “I Will Teach You To Be Rich” af Ramit Sethi

Denne bog er en praktisk guide til, hvordan man bedst håndterer, investerer og sparer penge, ligesom han også har en række gode råd til, hvordan man kommer til at tjene flere penge.

Sethi giver enkle, effektive råd om alt fra lønforhandling til investeringstips og kommer med mange nyttige eksempler undervejs, bl.a. fra sit eget liv. Han diskuterer også, om det bedst kan betale sig at eje eller leje sin bolig.

Bogen er let at læse og fuld af praktiske tips og tricks, der kan hjælpe dig med at forbedre din økonomiske situation. Sethi tager en no-nonsense tilgang til privatøkonomi, og hans råd er realistiske at implementere, da han ikke opfordrer læserne til at leve på en sten.

I stedet for at stoppe med at spise ude kan man måske nøjes med at spise ud et par gange om måneden, hvor man nyder det ekstra meget, forklarer han eksempelvis. De penge, man sparer, bør man investere i passive investeringsfonde med lave omkostninger, og det hele bør sættes op, så det kører automatisk, så man ikke skal gå at tænke for meget over pengesager i det daglige.

Der er enkelte elementer i bogen, herunder om pensionsopsparing i USA, som ikke er relevante for et dansk publikum, men alt i alt en fantastisk bog hvis man gerne vil skabe en solid opsparing og privatøkonomi i det hele taget.

Find bogen og se den aktuelle pris hos Saxo.

4. “The Millionaire Next Door” af Thomas J. Stanley og William D. Danko

Denne bog er baseret på en omfattende undersøgelse af millionærer i USA. Thomas J. Stanley og hans medforfatter William D. Danko identificerer en række fælles træk, som de fleste millionærer deler.

Et fællestræk for mange millionærer i USA er, at de lever relativt sparsommeligt og faktisk ikke har hang til dyre biler og anden luksus, fremgår det af bogen “The Millionaire Next Door.”

En af bogens hovedpointer er, at dollarmillionærer generelt er gode til at leve for mindre, end de tjener. De lever i gennemsnit og generelt uden trang til dyre biler, eksklusive huse og anden luksus. Bogen gør en stor dyd ud af, at der er forskel på at ligne en person, der har mange penge, og så reelt være en person, der har mange penge, som Pengejournalen tidligere har beskrevet i en omtale af bogen The Millionaire Next Door.

Bogen er en øjenåbner for mange, da den viser, at de fleste millionærer lever meget mere beskedent, end man måske ville forvente. Den fremhæver også vigtigheden af at tage kontrol over sin egen økonomiske fremtid.

Find bogen og se den aktuelle pris hos Saxo.

5. “Rich Dad Poor Dad” af Robert T. Kiyosaki

Dette er en af de mest populære bøger om privatøkonomi nogensinde. Robert T. Kiyosaki bruger sin egen opvækst og de lektioner, han lærte af sin “rige far” (en forretningsmand) og sin “fattige far” (hans biologiske far, en offentlig skolelærer), til at lære læserne om grundlæggende privatøkonomiske principper.

Bogen fremhæver vigtigheden af at tænke som en investor snarere end en lønmodtager, samt at man skal fokusere på at opbygge aktiver og undgå passiver.

Find bogen og se den aktuelle pris hos Saxo.

6. “One Up on Wall Street” af Peter Lynch

Peter Lynch er en af de mest succesfulde aktieinvestorer i historien, og hans bog “One Up on Wall Street” er en klassiker inden for investeringslitteratur.

Bogen indeholder en række praktiske råd om, hvordan man kan finde de bedste investeringsmuligheder som almindelig privat investor. Han forklarer basale investeringsbegreber, og en af bogens hovedpointer er, at man som privatinvestor faktisk kan have en fordel sammenlignet med store professionelle investorer.

Årsagen er, at man som privat investor måske har en specifik viden inden for bestemte nicher, og samtidig har man mulighed for at investere i små virksomheder, som de store professionelle investorer ikke ønsker investere i, fordi de så hurtigt vil komme til at købe hele virksomheden.

Ifølge Peter Lynch, som er blandt verdens mest succesfulde investorer, har private investorer flere fordele i forhold til store professionelle investorer.

Lynch’s tilgang er overordnet baseret på ideen om, at individuelle investorer kan have en fordel på Wall Street ved at investere i virksomheder, de kender og forstår. Han slår altså et slag for aktiv investering i modsætning til passiv investering, hvor man investerer i markedsindeks, som følger den generelle markedsudvikling.

Når det er sagt, viser mange undersøgelser imidlertid, at de fleste privatinvestorer i gennemsnit ikke er i stand til at slå den generelle markedsudvikling, så hvis man ikke ønsker at bruge meget tid på at studere enkeltvirksomheder, er passiv investering stadig det oplagte valg.

Peter Lynch anbefaler i øvrigt også, at man – også ud fra et investeringssynspunkt – køber sin egen bolig, før man begynder at investere i enkeltaktier, fordi det typisk er gennem investering i fast ejendom, at de fleste opnår de største velstandsstigninger.

Find bogen og se den aktuelle pris hos Saxo.

7. “A Random Walk Down Wall Street” af Burton G. Malkiel

Denne bog er en af de mest indflydelsesrige bøger om investering nogensinde skrevet.

Burton G. Malkiel argumenterer for, at aktiemarkedet i det store hele er effektivt, og at det er mere eller mindre umuligt at konsekvent slå markedet over længere tid. Og hvad angår de få, der i gennemsnit har slået markedet, kan det lige så godt være et udtryk for tilfældigheder og held.

Malkiels tilgang er baseret på ideen om, at den bedste måde at opnå langsigtede investeringsresultater på er gennem en bredt diversificeret, passiv investeringsstrategi. Han tager især et opgør med de dyre aktivt forvaltede produkter, som de globale finanshuse sælger til private investorer. For ifølge Makiel er professionelle investeringsforvaltere ikke bedre til at virksomheder til en aktieportefølje end aber, der kaster med dartpile.

Find bogen og se den aktuelle pris hos Saxo.

8. “The Psychology of Money” af Morgan Housel

Denne bog udforsker de psykologiske aspekter af penge, og grundpointen i bogen er, at det at skabe en sund privatøkonomi ikke nødvendigvis handler om, hvor meget man ved om emnet, men hvad man reelt gør.

Housel deler en række fascinerende historier og anekdoter for at illustrere sine pointer og giver læserne en dybere forståelse af, hvordan man reelt opbygger rigdom.

Det er ikke, hvad man ved om penge, men hvad man reelt gør, der er afgørende for at opbygge økonomisk rigdom, skriver Morgan Housel i bogen “The Psychology of Money”.

Bogen viser, at vores handlinger ofte er vigtigere end vores reelle viden om emnet, og blot fordi man har en indgående viden om matematiske investeringsformler og mv., så er det ikke ensbetydende med, at man også klarer sig godt rent økonomisk.

Den hårde del af arbejdet handler nemlig om, hvordan man reelt lever sit liv og bruger sine penge. Og at undgå at bruge penge på dyre vaner, som man i stedet kunne have sparet op og investeret, kræver det disciplin.

Hvis man er tålmodig og kan sætte penge til side til opsparing, behøver man ikke den store finansielle viden ifølge Morgan Housel. Han er fortaler for, at private investorer investerer deres penge i passive investeringsfonde, der som følge af renters renter kan understøtte store formueforøgelser over tid.

Find bogen og se den aktuelle pris hos Saxo.

9. “The Richest Man in Babylon” af George S. Clason

Dette er en klassisk bog om penge og opsparing. Bogen er skrevet som en samling af parabler med udgangspunkt i det gamle Babylon, og bogen lærer os de grundlæggende principper for at spare penge, undgå gæld og investere løbende.

Bogen er oprindeligt skrevet i 1926, men den er stadig relevant at læse i dag, da de grundlæggende privatøkonomiske principper, som den prædiker, er tidløse, herunder at en del af alt det, man tjener, skal man beholde til sig selv. Når man tjener penge, skal man altså betale sig selv først ved at sætte penge til side til opsparing. Det er blot ét ud af flere gode råd i bogen.

Find bogen og se den aktuelle pris hos Saxo.

10. “The Total Money Makeover” af Dave Ramsey

Dave Ramsey er en af de mest anerkendte eksperter inden for privatøkonomi, og hans bog “The Total Money Makeover” er en omfattende guide til at komme ud af gæld, spare penge og opbygge velstand. Bogen indeholder en række praktiske trin og tips, der kan hjælpe dig med at forbedre din økonomiske situation.

Find bogen og se den aktuelle pris hos Saxo.

Hvis du vil vide mere… 📖

 • Hvis du gerne vil blive bedre til at undgå impulskøb, så ser Pengejournalen i denne artikel nærmere på fem spørgsmål, man kan stille sig selv, inden man svinger kortet.
 • Ønsker du at søge et fast arbejde? I denne artikel af Pengejournalen kan du blive klogere på “nemme jobs”, der giver en god løn.
 • I denne artikel giver Pengejournalen en række gode råd til, hvordan du kan finde billigere benzin og spare penge på benzin og diesel, så brændstof ikke ødelægger din privatøkonomi
 • Er du på udkig efter billigere el, så kan du i denne opgørelse af Pengejournalen blive klogere på, hvordan du kan spare penge ved at benytte det billigste el-selskab.

Konklusion 👇

 • De 10 bøger, som vi fremhæver i denne artikel, er nogle af de bedste bøger om investering og privatøkonomi. Uanset hvor man er på sin økonomiske rejse, giver bøgerne forskellige værktøjer og indfaldsvinkler til at skabe en sund privatøkonomi og opbygge rigdom.