Top 10: Her er de bedste film om økonomi, finans og investering

You are currently viewing Top 10: Her er de bedste film om økonomi, finans og investering

Man behøver ikke at læse lange, tykke bøger for at blive klogere på, hvordan det finansielle system og samfundsøkonomien hænger sammen.

Film er f.eks. en fantastisk måde at lære om økonomi og investering på. Hvis du leder efter måder at forstå komplekse finansielle emner på en underholdende måde, giver vi her en række anbefalinger til de bedste film på området.

Resume 💡

 • Film er en fantastisk måde at blive klogere på komplicerede finansielle sammenhænge. Pengejournalen giver dig her 10 af de beste film om emnet, som bl.a. tæller The Big Short (2015), Wall Street (1987) og The Wolf of Wall Street (2013).

Hvad er de bedste film om økonomi, finans og investering?

Hvordan fungerer Wall Street egentlig, og hvad skete der præcis under finanskrisen i 2008? Hvem står til ansvar, når børsmarkederne bryder sammen, og hvad kan vi lære af det hele?

Hvis du gerne vil blive klogere på disse spørgsmål, er det naturligvis en god idé at begynde at dykke ned i mange af de gode bøger, der er skrevet om emnet. Men hvis du føler, at det er for tungt, og hvis du samtidig gerne vil underholdes undervejs, er film ofte et godt sted at starte.

Der er lavet et hav af gode film om Wall Street og den øvrige globale finansverden.

I denne artikel vil vi dykke ned i en fascinerende verden af film, der skildrer økonomi, finans og investering på en både underholdende og oplysende måde.

Her er vores top 10 anbefalinger, som du kan give dig i kast med:

 1. The Big Short (2015): Denne Oscar-vindende film er baseret på virkelige episoder op til og under finanskrisen i 2008. Filmen er baseret på Michael Lewis’ bog af samme navn. Den følger en gruppe investorer, der forudser kollapset af boligmarkedet og beslutter at satse imod det. Filmen er kendt for sin unikke tilgang til at forklare komplekse finansielle instrumenter og begivenheder og har en lang række store filmstjener med, herunder Christian Bale, Steve Carell, Ryan Gosling og Brad Pitt.
 2. Wall Street (1987): En klassisk film om grådighed og korruption i finansverdenen. Den følger en ung børsmægler, Bud Fox (Charlie Sheen), der bliver lokket ind i en verden af ulovlig insiderhandel og manglende moral af den karismatiske, men skruppelløse Gordon Gekko (Michael Douglas). Filmen er kendt for sin berømte linje “Greed is good” og giver et fascinerende indblik i 80’ernes finansverden.
 3. The Wolf of Wall Street (2013): En film baseret på den virkelige historie om Jordan Belfort – en selvstændig børsmægler, der bliver rig og berømt ved at lokke private investorer til at investere i virksomheder, som han roser til skyerne, men som i virkeligheden ikke har det store potentiale. Filmen er instrueret af Martin Scorsese og har Leonardo DiCaprio i hovedrollen. Den skildrer Belforts opstigning i finansverdenen, hans ekstravagante livsstil og misbrug og efterfølgende fald fra tinderne.
 4. Inside Job (2010): En dybdegående dokumentarfilm, der undersøger årsagerne til finanskrisen i 2008. Filmen indeholder interviews med en række nøglepersoner i finansverdenen og politik, herunder økonomer, politikere, journalister . “Inside Job” er en skarp kritik af både myndigheder, ratingbureauer, aktører i finansverdenen og er et must-see for enhver, der ønsker at forstå, hvad der skete under finanskrisen.
 5. Margin Call (2011): Spillefilmen skildrer de første 24 timer af den finansielle krise i 2008 set indefra en stor investeringsbank, hvis ledelse alt for sent forstår bankens egen risikomodeller og det kommende kollaps i markedet. Rollelisten indeholder bl.a. navne som Kevin Spacey, Paul Bettany og Jeremy Irons.
 6. Trading Places (1983): En sjov komedie med Eddie Murphy og Dan Aykroyd, der handler om en velhavende børsmægler og en hjemløs hustler, hvis liv byttes rundt som en del af et væddemål mellem to ældre, kyniske ejere, der er uenige i, om det er arv eller miljø, som i virkeligheden former mennesker mest. Filmen er en skarp satire af det amerikanske klasse- og økonomiske system og giver et humoristisk indblik i finansverdenen.
 7. Boiler Room (2000): En film om 19-årige Seth Davis, der – efter at have kørt et hjemmecasino uden licens -bliver ansat i en korrupt børsmæglervirksomhed, der sælger værdiløse aktier til investorer. Det foretagende går ikke ubemærket hen, og snart kommer FBI på sporet af ulovlighederne. Filmen har Giovanni Ribisi, Vin Diesel og Ben Affleck i hovedrollerne.
 8. Rogue Trader (1999): Filmen er baseret på den sande historien om Nick Leeson – en trader som står bag kollapset af Barings Bank, der var en af de ældste banker i Storbritannien. Filmen har Ewan McGregor i hovedrollen og skildrer Leesons risikable handelsstrategier på det asiatiske marked og den manglende tilsyn, der førte til bankens undergang.
 9. Too Big to Fail (2011): Denne film giver et indblik i flere af de intense øjeblikke under finanskrisen i 2008, og hvordan amerikanske finansledere håndterede de store udfordringer, som opstod. Filmen har bl.a William Hurt, Paul Giamatti og Billy Crudup med på rollelisten og skildrer de skæbnesvange øjeblikke og svære beslutninger, der blev taget i et forsøg på at forhindre et samfundsøkonomisk kollaps.
 10. Glengarry Glen Ross (1992): Denne film skildrer livet for fire ejendomsmæglere, der er desperate for at sælge og bruger tvivlsomme salgsmetoder i jagten på at tjene penge. Store skuespilnavne som Al Pacino, Jack Lemmon, Alec Baldwin og Kevin Spacey er med i filmen, der viser en mørk side af salgsindustrien.

Hvis du vil vide mere… 📖

 • Hvis du gerne vil blive bedre til at undgå impulskøb, så ser Pengejournalen i denne artikel nærmere på fem spørgsmål, man kan stille sig selv, inden man svinger kortet.

 • Ønsker du at søge et fast arbejde? I denne artikel af Pengejournalen kan du blive klogere på “nemme jobs”, der giver en god løn.
 • I denne artikel giver Pengejournalen en række gode råd til, hvordan du kan finde billigere benzin og spare penge på benzin og diesel, så brændstof ikke ødelægger din privatøkonomi
 • Er du på udkig efter billigere el, så kan du i denne opgørelse af Pengejournalen blive klogere på, hvordan du kan spare penge ved at benytte det billigste el-selskab.

Konklusion 👇

 • Film er en fantastisk måde at lære om økonomi, finans og investering på. Film kan hjælpe med at gøre komplekse emner forståelige på en underholdende måde.