SMV-regeringen har præsenteret et nyt regeringsgrundlag, som indebærer en reform af skattesystemet. Her ser vi nærmere på, hvad aftalen indebærer, og hvad skatteborgerne har udsigt til at betale i skat i fremtiden.
Resumé💡
Regeringen lægger op til at reformere skattesystemet. Det indebærer at nedsætte topskattesatsen med 7,5 procentpoint for indkomster op til 750.000 kr. før am-bidrag, og samtidig lægger man op til at forhøje topskattesatsen med 5 pct. for indkomster over 2,5 mio. kr. før am-bidrag.
Topskat, mellemskat og top-topskat
Danmark har fået en ny regering – den såkaldte SMV-regering bestående af Socialdemokratiet, Moderaterne og Venstre. Et af de områder, som står foran forandring, er skattesystemet, som den nye regering lægger op til at reformere.
I det regeringsgrundlag, som regeringen offentliggjorde i december, fremgår det, at flere danskere skal slippe billigere i skat for, at det skal blive mere attraktivt at arbejde samt for at øge danskernes rådighedsbeløb.

I regeringsgrundlaget “Ansvar for Danmark – Det politiske grundlag for Danmarks regering” lyder det således, at regeringen bl.a. vil indføre en mellemskat og en top-topskat. Her ser vi nærmere på de ændringer, som regeringen lægger op til.
Det forventes, at regeringen fremsætter lovforslaget i 2023. Og dermed kan de nye regler komme til at gælde allerede fra 2024. Sagen er nemlig, at SMV-regeringen har et flertal i Folketinget og dermed er man ikke afhængig af opbakning fra andre politiske partier for at gennemføre tiltagene.
HUSK ⚠
- Regeringens forslag til en ændring af skattesystemet er endnu ikke vedtaget i Folketinget
Dog er det først, når det er vedtaget i Folketinget, at vi med sikkerhed kan sige, hvornår ændringerne kommer til at gælde fra, og hvad de helt præcist indebærer.
Hvordan kommer mellemskatten og topskatten til at se ud i fremtiden?
Konkret ønsker regeringen at nedsætte topskattesatsen med 7,5 procentpoint for indkomster op til 750.000 kr. før am-bidrag.
- Ny mellemskat: Topskatten på 15 pct. betales i dag af indkomster, der overstiger 618.370 kr. før arbejdsmarkedsbidrag. Fra den grænse og op til 750.000 kr. før am-bidrag er regeringens ønske at nedsætte topskattesatsen fra 15 pct. til 7,5 pct. Her bliver der altså tale om en ny mellemskat, som ikke eksisterer i dag.
- Topskat: Efter de 750.000 kr. før am-bidrag og op til en indkomst på 2,5 mio. kr. skal man betale almindelig topskat på 15 pct. Det er den samme sats, som topskatten er i dag.
- Top-topskat: Som noget nyt ønsker regeringen også at indføre en top-topskat på indkomster over 2,5 mio. kr. Indkomster over 2,5 mio. kr. bliver altså beskattet med 20 pct. i topskat af den sidst tjente krone.
Dertil kommer, at regeringen ønsker at:
- Forhøje beskæftigelsesfradraget
- Forhøje det særlige beskæftigelsesfradrag for enlige forsørgere

Igen er det dog vigtigt at understrege, at ovenstående regeringsgrundlag ikke er vedtaget i Folketinget endnu. Først når det er sker, ved vi, hvornår reglerne kommer til at gælde fra.
Hvad er topskatten i 2023 og i tidligere år?
Som man kan se af den nedenstående tabel, så er grænsen for topskat løbende blevet hævet i de senere år. I 2023 er grænsen for topskat 618.370 kr. før am-bidrag og 568.900 kr. efter am-bidrag.
Årstal | Topskattegrænse målt efter am-bidrag |
Topskattegrænse i 2023 | 568.900 kr. |
Topskattegrænse i 2022 | 552.500 kr. |
Topskattegrænse i 2021 | 544.800 kr. |
Topskattegrænse i 2020 | 531.000 kr. |
Topskattegrænse i 2019 | 513.400 kr. |
Hvis du vil vide mere… 📖
- Her kan du læse mere om, hvordan du beregner din løn efter skat.
- Nærmer du dig topskattegrænsen, kan du her blive klogere på, hvor topskattegrænsen ligger i 2023, mens vi i denne artikel ser nærmere på, hvornår man får penge tilbage i skat i 2023, hvis man har penge til gode.
- Du kan også blive klogere på, hvordan du i nogen tilfælde kan slippe for at betale topskat med en ekstra pensionsindbetaling.
- Pengejournalen har også tidligere beskrevet, hvor mange danskere som betaler topskat i 2022 og 2023?
- Du kan også blive klogere på, om topskat er noget, man betaler af hele sin lønindkomst eller blot en del af lønnen.
- Vil du gerne blive klogere på skatteforhold for din pension, ser vi i denne artikel bl.a. nærmere på skattereglerne for aldersopsparing.
- Skat betaler man som boligejer også af sin bolig, og på det område har Pengejournalen udarbejdet en liste over, hvor stor grundskylden er i alle landets kommuner, og du kan også blive klogere på, hvor stor en skatteværdi som rentefradraget på boliggæld har.
Konklusion 👇
- Regeringen lægger som noget nyt op til at indføre en mellemskat på 7,5 pct. for indkomster op til 750.000 kr., og så vil man indføre en top-topskat på 5 pct.