Her er 10 jobs med begrænset menneskekontakt

You are currently viewing Her er 10 jobs med begrænset menneskekontakt

Vi er alle forskellige. Nogen opbygger energi ved at være social og møde kunder og kolleger på jobbet, mens andre trives bedst uden den store sociale kontakt. Her ser vi nærmere på, hvilke jobs man kan overveje at søge, hvis man gerne vil undgå for megen kontakt med kunder og/eller kolleger.

Resume 💡

 • Nogen trives bedst uden meget kontakt med andre mennesker. Det kan være, at man er træt af sure kunder, lider af social angst eller måske bare er indadvendt og trives bedst i sit eget selskab. Det er svært helt at undgå menneskekontakt på arbejdsmarkedet, men der findes en lang række faglærte og ufaglærte stillinger, hvor fysiske kundemøder spiller en lille rolle. Stillinger med meget hjemmearbejde er også en oplagt mulighed.

Jobs til indadvendte

Vi er alle unikke på hver vores måde. Og heldigvis for det.

På enhver arbejdsplads er der medarbejdere og ledere, som proaktivt opsøger kundekontakt, elsker sociale sammenkomster og trives i storrumskontorer 8-16 fra mandag til fredag. Andre er mere introverte og har det bedst i deres eget selskab. Måske ikke hele tiden. Men i et omfang hvor et job med en masse kundekontakt og socialt samspil med kolleger måske ikke lige er sagen.

En forudsætning for at vide, hvilken type job som passer til en er, at man kender sig selv. Man skal vide, hvad der skal til for, at man er gladest muligt på sin arbejdsplads, og man leverer de bedste resultater.

Man skal naturligvis ikke overbeskytte sig selv, hvis man har godt af at blive presset lidt og eksempelvis i sidste ende bliver udviklet af at holde oplæg, deltage i kundemøder og i det hele taget lave meget opsøgende arbejde, som indebærer sociale interaktioner.

Det er langt fra alle, der trives i en hverdag omgivet af en masse andre mennesker.

Men hvis man ved bedst med sig selv, at man mistrives under de omstændigheder, f.eks. hvis man er særligt sensitiv eller har social angst (Jyllands-Posten), er der heldigvis en lang række jobtyper, som ikke indebærer en masse kontakt med kunder og kolleger. Og for nogen er det kollegie fælleskab på arbejdet vigtigt, mens kundekontakt er et no-go.

Liste med jobs uden stor kontakt med andre mennesker

Her præsenterer vi en nøje udvalgt liste med stillinger, som ikke indebærer voldsom kundekontakt – eller stor menneskekontakt i det hele taget. Det er dog vigtigt at have for øje, at man sjældent kan finde et job helt uden kontakt med andre mennesker, da de fleste enten er nødt til at samarbejde med kolleger eller indgå i dialog kunder i et eller andet omfang.

Mange af stillingerne kan enten varetages som fast fastansat eller som freelancer. Nogle af de mest almindelige jobs uden stor menneskekontakt er imidlertid:

 1. Data scientist: Data scientists er eksperter inden for at skabe værdi på baggrund af analysering og organisering af store mængder data – f.eks. med hjælp fra softwareværktøjer. I jobbet vil de fleste have daglig kontakt med kolleger, mens det er forskelligt, om man har kontakt med kunder afhængig af, hvilken virksomheder og branche man arbejder i, forklarer branchefæller på det sociale medie Reddit. Men man skal som minimum man være klar på at dele sine indsigter med andre ansatte i virksomheden eller organisationen.
 2. Softwareprogrammør: Som softwareprogrammør kan du – naturligvis afhængig af den præcise jobbeskrivelse og pågældende virksomhed – typisk slippe med minimal kundekontakt, fordi andre er ansvarlige for at sælge den pågældende it-løsning og servicere kunderne. Men som programmør i en virksomhed skal du kunne arbejde sammen med andre.
 3. Selvstændig freelancer: Arbejder man som freelancer inden for f.eks. grafisk design, tekstproduktion eller programmering, kan man typisk arbejde hjemmefra, og dermed slipper man for at skulle ind på et kontor hverdag, hvis man trives bedst i sit eget selskab. Til gengæld slipper man ikke for kundekontakt, men hvis man bruger diverse freelanceplatforme, kan man klare den meste kundekontakt online eller over telefonen.
 4. Jobs med mulighed for hjemmearbejde: Der findes en lang række stillinger, som giver mulighed for hjemmearbejde og dermed begrænset fysisk kontakt med kunder og kolleger. Pengejournalen har tidligere beskrevet, hvordan man bedst finder et job med mulighed for hjemmearbejde og fleksible arbejdstider her.
 5. Lagermedarbejder: Lagermedarbejder er et job, der typisk indebærer minimal – eller helt ingen – kundekontakt. Som lageransat arbejder man f.eks. med at flytte, pakke, bære og sende varer inden for en given branche. Her har man typisk kontakt med andre kolleger, som arbejder på lageret, men kundekontakten er som sagt begrænset.
 6. Postbud: Selvom vi lever i en mere og mere digital verden, så eksisterer jobbet som postbud stadig. Postomdeling foregår typisk enten på cykel eller i bil, og med jobbet er man sikret en masse frisk luft. Man undgår ikke kortere samtaler med kolleger eller kunder, men meget af arbejdstiden passer man sig selv.
 7. Gartner: Som gartner er man ansvarlig for at passe grønne områder (Uddannelsesguiden) som f.eks. private eller offentlige haver. Jobbet indebærer ofte arbejde udenfor og giver mulighed for at være tæt på naturen, ligesom jobbet kræver begrænset social interaktion – omend man typisk både er i kontakt med kolleger og kunder i et mindre omfang.
 8. Skraldemand: Som skraldemand/renovationschauffør er man ansvarlig for at tømme skrald i et pågældende område. Jobbet indebærer ofte en del kørsel og fysisk arbejde men kræver begrænset kundekontakt. Til gengæld skal man være i stand til at samarbejde med de nærmeste kolleger, man er på opgave sammen med. Pengejournalen har tidligere beskrevet, hvad skraldemænd typisk tjener, og hvad jobbet kræver.
 9. Avis- eller reklameomdeler: At gå med aviser og/eller reklamer indebærer meget begrænset kontakt med kunder og kolleger. Man skal typisk afhente aviser og reklamer et bestemt sted – og evt. hjælpe med at pakke aviserne og/eller reklamerne korrekt – og så er man ellers selv ansvarlig for at levere aviser og/eller reklamer i et pågældende område. Aviser uddeles typisk tidligt om morgenen, så her slipper man helt for kundekontakt.
 10. Rengøringsjob: Som rengøringsassistent indebærer opgaven at vaske og rengøre eksempelvis private hjem, kontorer og andre typer af bygninger. Det kræver som regel en del fysisk arbejde, men kundekontakten kan være minimal afhængig af, om der er personer de steder, hvor man gør rent. Ofte vil i virksomheder blive gjort rent tidligt om morgenen, så på den måde kan man undgå kundekontakt.
Rengøringsassistent er et ufaglært job med mulighed for begrænset menneskekontakt.

De nævnte jobs er blot et lille udpluk af de mange muligheder, der findes for mennesker, der helst undgår kontakt med andre mennesker. Alternativt kan man også søge et job med menneskekontakt, men gøre det klar over for ens arbejdsgiver, at det kræver en tilvænningsperiode, hvis man f.eks. ikke er vant til det.

Hvis du vil vide mere… 📖

 • Benzin- og dieselpriserne er steget kraftigt i den seneste tid. I denne artikel giver Pengejournalen en række gode råd til, hvordan du kan finde billigere benzin og spare penge på benzin og diesel, så brændstof ikke ødelægger din privatøkonomi
 • Er du på udkig efter billigere el, så kan du i denne opgørelse af Pengejournalen blive klogere på, hvordan du kan spare penge ved at benytte det billigste el-selskab.

Konklusion👇

 • Trives du bedst uden menneskekontakt, kan du overveje freelance inden for fx it, tekst eller grafisk design eller du kan blive lagermedarbejder eller postbud.