Inflationen i Danmark: Graf over udviklingen

You are currently viewing Inflationen i Danmark: Graf over udviklingen

Inflationen i Danmark og Europa fortsætter med at stige, mens den – i hvert fald foreløbig – har toppet i USA. Her dykker vi ned i udviklingen i inflationen.

Resumé 💡

Inflation er et udtryk for generelle prisstigninger på varer og tjenesteydelser. Inflationen i Danmark var i september 2022 over 10 pct. sammenlignet med samme periode sidste år.

Sådan har inflationen udviklet sig i 2022

Det er næppe mange, som har kunnet undgå at mærke de voldsomme prisstigninger. Det er særligt priserne på kategorier som gas, benzin og fødevarer, som er steget markant i løbet af 2022. 

Pengejournalen har tidligere beskrevet, hvorfor priserne er steget så meget, og hvilke typer af forbrug som inflationen rammer hårdest. I denne artikel dykker vi ned i, hvordan inflationen har udviklet sig i Danmark i løbet af 2022.

Som man kan se af nedenstående tabel, var inflationen i Danmark i september 2022 hele 10 pct.

Hvad er inflation?

Inflation er et udtryk for generelle prisstigninger på varer og tjenesteydelser. Det modsatte af inflation er deflation, altså når priserne generelt falder, som de generelt gjorde i euroområdet under finanskrisen i 2009. Inflation medfører, at købekraften for valutaer som kroner, dollar og euro forringes. Man kan altså kort sagt købe mindre for en hundredekroneseddel i dag, end man generelt kunne for ét år siden.

Inflationen måles konkret ved inflationsraten, som dækker over den procentvise stigning i priserne på varer og tjenesteydelser. Det er centralbankerne, som har til opgave at forsøge at styre inflationen, og Den Europæiske Centralbank har konkret et inflationsmål på 2 pct. Det vil sige, at inflationen i gennemsnit skal stige 2 pct. om året.

Den målsætning er på ingen måde opnået i 2022, hvor mange eurolande har oplevet tocifrede stigninger i inflationen.

Hvor meget er inflationen steget i 2022?

Lad os nu se på, hvor meget inflationen er steget i 2022.

Som man kan se af nedenstående data, var inflationen allerede relativ høj i Danmark ved årsskiftet mellem 2021 og 2022. Således var inflationen i januar 2022 knap 5 pct., hvilket er markant højere end den generelle tommelfingerregel om, at inflationen højst skal være 2 pct. om året.

På den lange bane følger inflationen i Danmark nogenlunde inflationen i euro-området, fordi den danske krone er bundet op på euroen. Derfor kan den danske Nationalbank ikke føre en selvstændig pengepolitik, men er afhængig af pengepolitiken, herunder rentesatserne, fra ECB.

Inflationsraten i Danmark i 2022JanuarFebruarMartsAprilMajJuniJuliAugustSeptember
Inflation4,9 pct.5,3 pct.6 pct.7,4 pct.8,2 pct.9,1 pct.9,6 pct.9,9 pct.10 pct.
Kilde: Trading Economics

Når inflationen er høj og uforudsigelig skaber det dårlige vilkår for samfundsøkonomien, fordi private borgere og virksomheder har dårlige forudsætninger for at planlægge økonomiske beslutninger, herunder investeringer. En høj inflation kan også føre til en samfundsøkonomisk krise, fordi borgere og virksomheder får svært ved at betale deres regninger, hvilket kan medføre tab for deres banker og i sidste ende føre til en finansiel krise, fordi banker risikerer at gå konkurs eller have i økonomisk uføre. Det kan igen føre til, at bankerne tøver med at låne penge ud, hvilket endeligt kan dræbe den økonomiske aktivitet i samfundet.

Kilde: Trading Economics

Et andet mål for inflationen er den såkaldte kerneinflation, hvor man ekskluderer prisudviklingen for energi (f.eks. gas og olie) og fødevarer.

Hvad skyldes inflationen?

Som Pengejournalen tidligere har beskrevet, så skyldes inflationen i Europa og USA flere ting, herunder den hurtige genåbning efter coronakrisen, en meget lempelig pengepolitik fra centralbankerne og krigen i Ukraine, som bl.a. har ført til en stigning i gaspriserne, fordi Rusland har begrænset eksporten af gas til EU.

Da Danmark ikke fører en selvstændig pengepolitik, er det begrænset, hvad man kan gøre i Danmark for at forhindre prisstigningerne. Det er i høj grad op til ECB at tøjle inflationen ved at hæve renterne.

Mens inflationen i USA er begyndt at falde, er inflationen i Europa og Danmark fortsat med at stige i 2022.

Hvis du vil vide mere… 📖

  • Pengejournalen har løbende sat fokus på den høje inflation og dens effekt på samfundsøkonomien og finansmarkederne.
  • Her hos Pengejournalen kan du læse, hvorfor priserne er steget så meget, som det er tilfældet. Og i denne artikel af Pengejournalen kan du blive klogere på, hvad man kan investere i, når inflationen er høj.
  • Er du på udkig efter billigere el, så kan du i denne opgørelse af Pengejournalen blive klogere på, hvordan du kan spare penge ved at benytte det billigste el-selskab.
  • Ønsker du gode råd til, hvordan du kan spare penge på benzin, kan du læse denne artikel af Pengejournalen.

Konklusion 👇

  • Inflation er et udtryk for generelle prisstigninger på varer og tjenesteydelser, og inflationen måles konkret ved inflationsraten, som er et udtryk for den procentvise stigning i inflationen i en periode på 12 måneder.